luni, decembrie 23, 2024
AcasăLocal BTOxigen cu cisterna pentru bolnavii Covid (video)

Oxigen cu cisterna pentru bolnavii Covid (video)

♦ Tratarea celor mai grave cazuri de Covid duce la un consum de oxigen fără precedent în istoria spitalelor botoşănene
♦ Pentru a face faţă, unele spitale şi-au modificat instalaţiile sau planifică acest lucru

Viața atârnă în continuare de un fir de aţă în secțiile ATI, iar fiecare gură de aer este condiționată de fiecare mililitru de oxigen. La Botoșani valul 4 al pandemiei de Covid19 a lovit greu. Acum, deşi numărul de noi cazuri a scăzut considerabil, cele 17 paturi ale secției ATI din cadrul Spitalului Județean sunt în continuare toate ocupate, iar în celelalte secții mulți pacienți așteaptă eliberarea unui loc la terapie intensivă.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


De la începutul valului 4 la ATI au fost internați 123 de pacienți, dintre care 85 au fost  intubați. Din păcate bilanțul este unul negru, deoarece 76 dintre cei acre au ajuns aici nu au mai plecat pe picioarele lor din spital.

„Consumul de oxigen din Spitalul Județean este la cele mai mari cote”

Gravitatea cazurilor cu care s-au confruntat medicii în această perioadă poate fi observată şi în cifrele în ceea ce priveşte consumul de oxigen, care a crescut enorm în acest val. Astfel, doar în lunile auguste, septembrie şi jumătate din octombrie s-au consumat peste 200.000 de litri de oxigen.  Cu alte cuvinte, în două luni și jumătate s-a consumat jumătate din totalul oxigenului folosit tot anul acesta, respectiv aproximativ 414.000 de litri. Comparativ, în 2020, pe parcursul întregului an s-au folosit circa 300.000 de litri de oxigen.

„Consumul de oxigen din Spitalul Județean este la cele mai mari cote în această perioadă a pandemiei de coronavirus. Necesarul de oxigen în spital este în continuare foarte mare. Se fac eforturi permanente, dar nu au existat momente fără oxigen”, a declarat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.

Potrivit sursei citate, Spitalul Județean a încheiat contracte cu trei firme pentru furnizarea oxigenului pentru stația de la Spitalul Județean, stația de la Obstetrică Ginecologie și stația Pediatrie și Boli Infecţioase.

“Oxigenul este vital pentru pacienții cu acest virus. Numărul pacienţilor a crescut fulminant în utima lună”, a declarat Marinela Preda, asistenta șefă de la ATI.

Probleme în privinţa aprovizionării

În ultima perioadă, din cauza consumului mare de oxigen, au fost întâmpinate probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea unităţilor sanitare. Pe 19 octombrie Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani anunţa că firma furnizoare nu mai are oxigen. „Firma cu care avem contract pentru oxigen nu mai are oxigen. Noi am încercat şi în ţară, în judeţele din Moldova, să încărcăm tuburile noastre de oxigen. Este o penurie totală de oxigen în toată ţara şi mai ales aici la noi. Avem pacienţi care sunt pe două surse de oxigen, concentratoare şi tuburi de oxigen, care nu au cum să trăiască dacă nu au acest oxigen”, a afirmat Gabriela Varzari, directorul Spitalului de Recuperare.

Prefectul Dan Nechifor a susţinut că, pe fondul problemelor sesizate de unităţile medicale din Botoşani, a fost emis unui ordin emis de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, potrivit căruia „producătorii de oxigen iau măsuri pentru prioritizarea livrărilor de oxigen lichid pentru spitale şi alte unităţi medicale”. Doar că managerul Spitalului de Recuperare i-a explicat acestuia că realitatea este cu totul alta, faţă de cea pe care o ştiu şefii din birouri de la Bucureşti. „Firma a spus că ne dă oxigen fără probleme, că avem prioritate, dar nu au de unde. Ei nu au oxigen, nu că nu vor să ne dea”, a explicat Gabriela Varzari.

Probleme şi la Dorohoi

Probleme au fost şi la Spitalul Dorohoi, unde managerul a încercat să aducă o nou staţie de oxigen, pentru a putea face faţă cerinţelor tot mai mari. „Faţă de perioade de dinainte de pandemie, consumul de oxigen al spitalului a crescut cu 5-600%. Dar şi faţă de valul 3 a crescut cu 200%. Este o nevoie mult mai mare la bolnavi, sunt mult mai gravi. Ni s-a spus de către o firmă că ar dura o lună pentru a se monta o staţie de capacitate dublă de oxigen şi am solicitat măcar încă o staţie de aceeaşi capacitate, să funcţioneze în tandem”, a spus medicul Valerian Andrieş, managerul Spitalului Dorohoi.

Spitalul Judeţean are staţie de oxigen

Singura unitate care are probleme mai mici în această privinţă este Spitalul Judeţean, unde există o staţie de oxigen de mare capacitate.  Aceasta este alimentată aproape săptămânal în această perioadă.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean spun că alimentarea cu oxigen a rezervoarelor unităţii trebuie să fie continuă. „Alimentarea cu oxigen a staţiei spitalului este vitală pentru bolnavii internaţi cu Covid, dar nu numai. De aceea nu ne putem permite nici măcar un minut să întrerupem fluxul de oxigen”, a spus un angajat al unităţii sanitare.

”Cea mai bună măsură este posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienţii COVID”

În acest contextul problemelor întâmpinate în privinţa alimentării unităţilor sanitare cu xigen, săptămâna trecută premierul demis Florin Cîţu s-a întâlnit cu reprezentanţii  producătorilor de oxigen medical, însă soluţii concrete nu au fost găsite. ‘‘Cea mai bună măsură este posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienţii COVID. Pentru a preîntâmpina, în viitor, probleme legate de asigurarea necesarului de oxigen în sistemul medical, am cerut să fie pus la punct un mecanism care să asigure spitalelor două sau chiar trei surse de oxigen”, a scris Cîţu într-o postare pe Facebook. Premierul nu a specificat, însă, şi când se vor întâmpla toate acestea.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
-1.7 ° C
-1.2 °
-1.7 °
93 %
1.9kmh
100 %
lun
2 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
2 °
vin
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e țara: se descurcă fiecare cum poate.

EDITORIAL

PSD, prin Marcel Ciolacu, mai face o „românească” și pozează într-o mimoză ofensată, aruncând guvernarea cât colo după ce „răii” de dreapta i-au jignit....

EPIGRAMA ZILEI

Lumea-i atât de dezvoltată Încât - susțin cei de la NASA - Aia în negru îmbrăcată Vine de-acum cu ... motocoasa! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...