Toți elevii, preșcolarii, profesorii, învățătorii și angajații din școli, inclusiv personalul nedidactic, vor face teste de salivă de două ori pe săptămână, gratuit, probabil începând cu 21 noiembrie, a anunțat, joi seara, la Digi24, ministrul demis al educației, Sorin Cîmpeanu.
Departamentul pentru Situații de Urgență este cel care a evaluat că testele de salivă care se vor face în școli sunt necesare de două ori pe săptămână, a precizat ministrul. Acestea vor putea fi efectuate inclusiv de personalul didactic, însă în prealabil ministrul cere un minim instructaj din partea autorităților sanitare.
În contextul începerii cursurilor din 8 noiembrie, Sorin Cîmpeanu a precizat că decizia prezenței fizice aparține Consiliilor de Administrație ale școlilor, criteriul fiind rata de vaccinare de cel puțin 60% a personalului. În cazul unităților cu o rată de vaccinare sub 60%, cursurile nu vor putea fi reluate cu prezență fizică.
Rata de vaccinare luată în calcul pentru deschiderea şcolilor
Cîmpeanu a spus că 54% din școli au o rată de vccinare de cel puțin 60%, dar că există unități de învățământ cu rate de vaccinare de 12%, de 27%, sau un liceu sanitar cu o rată de vaccinare de 37%. Pe de altă parte, există licee bucureștene cu rate de 80% și peste, a adugat ministrul.
Întrebat de când vor fi disponibile testele de salivă în școli, Sorin Cîmpeanu a spus că Ministerul Educației discută în fiecare zi cu cei care organizează procesul de achiziție și a primit asigurări că sunt în curs de finalizare a achiziției. „Am primit această explicație – și sunt de acord cu ea – că sunt acele termene legale pentru depunerea scrisorilor de garanție, au un termen minim de cinci zile, apoi se vor semna contractele subsecvente și a fost organizată achiziția pe trei loturi din care primul lot avea ca cerere disponibilitate în 1-5 zile. Cu alte cuvinte, testele pe bază de salivă vor fi disponibile începând cu săptămâna 21 – 25 noiembrie, în toate școlile”, a anunțat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a precizat că în primă fază vor fi distribuite 9 milioane de teste, necesare pentru o săptămână, dar acordurile cadru au fost încheiate pentru 70 de milioane de teste, calculul fiind făcut pentru săptămânile de şcoală rămase până la finalul anului. „Viteza cu care ele vor ajunge în școli este cea care contează acum”, a menționat ministrul.