Unul dintre cei mai reprezentativi medici ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă a fost decorat de către preşedintele României, Klaus Iohannis pentru activitatea depusă.
Decorarea a coincis cu aniversarea a 115 ani de ambulanţă în România, iar pentru acest fapt, preşedintele ţării a organizat o ceremonie în care au fost decoraţi mai mulţi angajaţi ai serviciilor de ambulanţă din ţară. Medicul Bogdan Ursu a primit decoraţia Ordinul Meritul Sanitar în Grad de Cavaler.
Legea nr.29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României prevede a se institui, printre decoraţiile civile pe domenii de activitate, şi Ordinul şi Medalia “Meritul Sanitar”. Ca toate decoraţiile care fac parte din această categorie, şi acestea au ordinul organizat pe patru grade şi medalia pe trei clase. În ceea ce priveşte forma distincţiei, ea preia forma generală a Crucii “Meritul Sanitar” din 1913, ca cea mai veche distincţie specifică pentru domeniul medical. Atât la Ordinul cât şi la Medalia “Meritul Sanitar”, în locul efigiei în profil a reginei Elisabeta, pe aversul însemnului s-a aşezat un toiag al lui Esculap (simbolul medicinii).
Coroana regală a modelului iniţial a fost înlocuită cu o cunună de frunze de laur, emailată în verde, de care se agaţă şi panglica. Spre deosebire de celelalte decoraţii civile pe domenii de activitate, Ordinul şi Medalia “Meritul Sanitar” se acordă atât civililor, cât şi militarilor; însemnul şi panglica sunt comune pentru civili şi pentru militari, cu excepţia miniaturilor, care sunt deosebite (rozete/barete).
Ordinul şi Medalia “Meritul Sanitar” au şi variantă de război, în care fiecare panglică primeşte pe margine câte o bandă marginală din fir de aur.
Datorită complexităţii şi importanţei aparte pe care o are actul medical pentru întreaga populaţie a ţării, era firesc ca domeniul medical să beneficieze de o decoraţie proprie, specifică. Luând în considerare tocmai complexitatea activităţii medicilor (inclusiv prin performanţele ştiinţifice realizate), s-a considerat necesar ca ordinul să fie rezervat în exclusivitate cadrelor cu pregătire medicală superioară, medalia urmând a fi acordată personalului sanitar cu studii medii sau personalului de îngrijire şi întreţinere din cadrul instituţiilor medicale.