joi, februarie 20, 2025
AcasăLocal BTJandarmi anchetaţi de procurorii militari după o amendă

Jandarmi anchetaţi de procurorii militari după o amendă

Doi jandarmi din cadrul Detașamentului de Jandarmi nr. 3 Dorohoi au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului Militar Iași după o întâmplare petrecută în urmă cu aproape doi ani. Totul a plecat de la o gafă comisă de unul dintre subofițeri, în momentul aplicării unei amenzi. Ulterior, colegul acestuia a încercat să-l „acopere”, iar în final cei doi au ajuns să fie anchetați de procurorii militari.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Între timp, subofițerul care a gafat s-a pensionat, dar a fost trimis în judecată pentru sub acuzațiile de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și abuz în serviciu. La rândul său, colegul care a vrut să-l ajute a fost acuzat de mărturie mincinoasă, dar a recunoscut totul și a scăpat de o eventuală destituire.

Amendă aplicată după un scandal între vecine

În fapt, pe 7 august 2019, cei doi jandarmi, Emanuel P. şi Ionuț R. au fost solicitați de polițiștii din Darabani, care erau la un alt eveniment, să intervină în aplanarea unui scandal izbucnit între două vecine, una dintre protagoniste susținând că a fost lovită cu coada de la sapă de vecina ei. Cei doi jandarmi au aplat situația conflictuală, dar cu toate acestea vecina a continuat cu injurii, așa că Emanuel P. i-a aplicat o amendă. Ulterior, în februarie 2020 fiica femeii a mers să plătească impozitele la Primărie și așa a aflat că mama ei trebuie să plătească și o amendă, care fusese trimisă deja în debit de către Inspectoratul de Jandarmi Județean.

Când a mers să verifice de unde a apărut amenda, femeia a realizat că fusese sancționată, însă nu a recunoscut semnăturile de pe procesul verbal de contravenție și prin urmare a contestat amenda în instanță.

Semnătura de pe procesul verbal a fost contestată

Când să judece cazul, magistrații Judecătoriei Darabani au realizat că femeia contestă inclusiv semnătura de pe acel proces verbal și au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iași. A urmat o constatare grafică criminalistică, iar concluziile au fost că semnăturile femeii ar fi fost contrafăcute chiar de jandarmul care aplicase sancțiunea, adică Emanuel P.

Cei doi jandarmi care au intervenit la eveniment au fost chemați de către procurorii militari pentru a fi audiați, ambii invocând că femeia ar fi semnat totuși procesul verbal de contravenție. Așa se face că anchetatorii au decis cercetarea subofițerilor – primul pentru falsul realizat, iar celălalt pentru mărturie mincinoasă.

Când a aflat că riscă să fie trimis în judecată, Ionuț R. a recunoscut totul și chiar a acceptat să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Astfel, el a scăpat cu o pedeapsă de cinci luni închisoare pentru mărturie mincinoasă, dar în baza acordului de recunoaștere magistrații au dispus amânarea aplicării pedepsei. Astfel, timp de doi ani subofițerul va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere, printre care și prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o durata de 30 de zile, la Primăria Darabani sau la Muzeul Memorial George Enescu.

Jandarm trimis în judecată după pensionare 

În schimb, jandarmul care ar fi semnat în fals, Emanuel P., s-a pensionat și a fost trimis în judecată  pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și abuz în serviciu, în cazul său procesul urmând să se desfășoare separat. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, acesta va beneficia de prezumția de nevinovăție.

Interesant este că în urma anchetei inițiate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iași, procurorii militari au audiat-o și pe femeia care s-a trezit cu amenda pe numele ei. Femeia a susținut însă că nu are niciun fel de pretenții din partea jandarmilor și că singura dorință a ei este ca vecina să o lase în pace.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
-6 ° C
-1.4 °
-6.1 °
67 %
2.4kmh
9 %
mie
-3 °
joi
0 °
vin
-1 °
sâm
-1 °
Dum
-1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei care vor să simtă că trăiesc și respiră greu, își încearcă norocul la Dimăcheni.

EDITORIAL

Atacurile online îndreptate către președintele interimar Ilie Bolojan s-au intensificat masiv chiar de la primul pas făcut de acesta pe mocheta holului de la...

EPIGRAMA ZILEI

Când văd trupa dezbrăcată De fete sulemenite, Gândul mă duce de-ndată Către vechiul târg de vite... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...