Zeci de botoșăneni care au dorit să vândă online diverse produse s-au trezit fără bani în cont. În cursul anului 2021, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au înregistrat și au demarat cercetări în peste 50 de dosare penale privind infracțiunile de înșelăciune și acces ilegal la un sistem informatic, comise prin metoda ”phishing”. Prejudiciile create fiecărei victime, prin această metodă, sunt cuprinse între 300 și 3.000 de lei. „Modul de operare prin care sunt comise astfel de infracțiuni constă în contactarea victimei, care a postat un anunț de vânzare pe un site de anunțuri, printr-un mesaj pe telefon prin care este întrebată dacă anunțul postat este de actualitate, iar în cazul răspunsului afirmativ, este trimis un link, pe care victima îl accesează și unde îi sunt solicitate datele înscrise pe card. Ulterior, persoana care comite infracțiunea, îi comunică victimei ca va primi un mesaj pentru a confirma primirea banilor pe produsul pe care îl are la vânzare, însă, de fapt victima avizează tranzacția și îi sunt sustrași bani din cont”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Din acest motiv, polițiștii atrag atenția persoanelor care au postat anunțuri cu diferite produse pe care le oferă spre vânzare pe site-urile de profil, să nu ofere potențialilor cumpărători datele înscrise pe card pentru a primi contravaloarea produsului, ci doar numărul unic de identificare al contului, respectiv codul IBAN. „Cardul bancar este un instrument de plată, NU DE ÎNCASARE, adică este folosit pentru a face plăți, nu pentru a încasa banii pe card. Așadar, nu oferiți datele (număr, data de expirare și CVV) altor persoane care susțin că îți vor trimite bani”, spun polițiștii, care au adăugat că un mesaj cu cod de autorizare nu va veni niciodată când se primește bani, iar când se trimite codul înseamnă de fapt că se autorizează o plată.