Proverbul „scumpul mai mult păgubeşte” pare să se potrivească de minune pentru situaţia ghinionistă în care este Spitalul Judeţean de Urgenţă. După ce au stat fără computer tomograf câteva săptămâni, cei de la Județean au reparat unul dintre aparate, pentru că doar pentru atât au avut bani. La câteva zile, însă, a cedat o altă piesă, iar acum pacienții sunt din nou purtați pe drumuri, la Dorohoi sau Suceava. Cele două reparații costă peste 305.000 de lei, şi a fost făcute la un aparat care are deja vârsta de casare. În același timp, CT-ul mai nou stă stricat, pentru că nu are tub, piesă care ar fi costat mai puțin decât reparațiile totale la cel vechi.
Primul computer tomograf al judeţului a fost inaugurat în urmă cu 13 ani, la începutul lui septembrie 2008, în prezenţa ministrului Sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate. Pentru acesta spitalul a cheltuit peste 500.000 dolari, bani care au fost alocaţi de către Ministerul Sănătăţii. Potrivit cadrelor medicale, deşi este depăşit fizic şi moral, aparatul este preferat celui nou, inaugurat zece ani mai târziu, în 2018. Acesta este, la rândul său, nefuncţional de câteva luni, după ce tubul de Raze X a cedat şi a necesitat înlocuire. Reparaţia costă peste 300.000 de lei pentru achiziţie şi montare, iar unitatea sanitară a realizat că nu are banii necesari şi a optat pentru o variantă mai ieftină, la acel moment, aceea de a cumpăra tubul de raze X pentru CT-ul mai vechi, în valoare de „doar” 275.000 lei.
Aparatul vechi s-a defectat, însă, din nou, de această dată cedând o altă piesă. „Este vorba despre un colimator pentru computerul tomograf. Costul piesei este de aproximativ 36.000 de lei şi va fi montată de către firma de service în maxim 48 de ore”, a afirmat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU Botoşani.
Între timp, ambulanţele cu pacienţi cu traumatisme sau cu Covid care au nevoie de CT, fac naveta la Dorohoi sau Suceava pentru a fi investigaţi.