Maşini distruse de şarpante luate de vânt, crengi căzute peste maşini sau cabluri de electricitate, străzi inundate, capace de canalizare aruncate de forţa apei care a ţâşnit din canalizările înfundate ale oraşului, ambulanţe blocate în judeţ de copaci căzuţi. Asta a rămas în urma vijeliei de aproximativ 30 de minute ce s-a abătut asupra judeţului.
De cele mai multe ori ignorate, avertizările meteorologilor au fost de această dată exacte, din păcate. Municipiul Botoşani a fost lovit de un vânt extrem de puternic, ajungând cu rafale de până la 115 km/h. Iar efectele nu au întârziat să se vadă.
În mai multe zone din oraş au fost distruse mai multe maşini, după ce bucăţi de şarpantă au fost luate de vânt şi au aterizat pe autoturismele parcate. Astfel de situații au fost pe strada Constantin Gane şi în zona Şcolii 7.
Echipajele ISU Botoşani au fost ca într-o stare de asediu. Autospecialele de pompieri au împânzit oraşul în câteva minute, în urma apelurilor botoşănenilor afectaţi de efectele furtunii. Aceasta a fost una dintre cele mai puternice furtuni care s-au abătut asupra judeţului în ultimii ani.
Mai mulţi copaci rupţi de vijelie au căzut peste maşini în zona Şcolii 12, pe Colonel Tomoroveanu sau în zona Şcolii 7.
„În mai puțin de o oră, la dispeceratul integrat ISU – SAJ Botoșani s-au înregistrat 27 de apeluri prin care cetățenii solicitau ajutorul pompierilor pentru degajarea unor arbori căzuți pe partea carosabilă, autoturisme sau clădiri, dar și pentru înlăturarea elementelor de construcție ale unor șarpante în municipiul Botoşani și comunele Răchiți, Trusesti, Românești, Stăuceni și Bucecea. Se intervine cu forte și mijloace pentru a sprijini populația afectată”, a spus Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.
Canalizările din oraş au cedat după doar câteva minute de ploaie, şoferii prinşi în trafic putând vedea capacele de canalizare din câteva intersecţii pur şi simplu aruncate de apa care a acoperit mai multe zone din oraş.
Două autosanitare ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă au rămas blocate în judeţ, tot din cauza copacilor căzuţi. Din fericire, în niciunul din cazuri nu erau pacienţi în acestea. „Este vorba despre două echipaje care se întorceau în substaţiile de la Săveni şi Truşeşti. Au raportat că au rămas blocate pe traseu, din cauza unor copaci căzuţi pe drum”, a spus medicul Cristian Simionescu, coordonator în cadrul dispeceratului integrat SJA-ISU.
Probleme create şi în judeţ
Probleme nu au fost doar în municipiu ci şi în judeţ. „Până la ora 19.00, s-au înregistrat 58 de apeluri care sesizau 24 situații de urgență. Este vorba de copaci căzuți pe partea carosabilă, autoturisme și fire electrice în Răchiți, Bucecea, Tudora, Blândești, Vlădeni, Unțeni, Roma, Trușești, Curtești și Durnești. În municipiul Botoşani au fost smulse de vânt șarpantele de pe două blocuri de pe strazile Constantin Gane și Împărat Traian. Pentru înlăturarea efectelor intervin pompierii militari și voluntari, dar și echipe ale furnizorului de energie electrica și de la Secția de Drumuri Naționale”, a declarat Dorina Lupu purtator de cuvânt al ISU.