Hotărârea Consiliului Municipal Botoşani din 14 aprilie 2021 prin care au fost numiţi administratori provizorii la societatea Eltrans a fost atacată în instanţă de Prefectura Botoşani. „Noi am cerut revocarea hotărârii şi cum acest lucru nu s-a întâmplat, ne-am adresat instanţei. Mai există o acţiune a primăriei prin care se solicită anularea procedurii de anul trecut (în baza căreia au fost propuşi administratori de către firma care a făcut selecţia – n.r.). Acum sunt două procese. Vom vedea ce va decide instanţa”, a declarat prefectul Dan Nechifor. Procesul prin care primarul Cosmin Andrei şi Consiliul Local solicită anularea procedurii de selecţie de anul trecut are un prim termen pe 27 septembrie.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Dan Nechifor a anunţat că instituţia pe care o conduce va ataca şi decizia de a fi demarată procedura de selecţie a administratorilor Eltrans, care să aibă un mandat de patru ani, în condiţiile în care cele stabilite prin procedura de selecţie de anul trecut nu au fost duse la îndeplinire.
Şedinţă convocată pentru că erau consilieri PNL în concediu
Pe 12 iulie, în şedinţă extraordinară, consilierii municipali botoşăneni au dezbătut proiectul vizând împuternicirea reprezentanţilor municipiului Botoşani în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Eltrans pentru a vota administratorii provizorii şi a demara procedura de selecţie a noilor administratori, care să aibă un mandat de patru ani. Cu 13 voturi „pentru” date de cei 11 consilieri PSD şi cei doi consilieri USR, proiectul a fost votat. Au votat împotrivă consilierii liberali Maricel Maxim, Ada Macovei, Cătălina Lupaşcu, Cătălin Flutur, Daniel Botezatu, Cătălin Boboc şi Andrei Amos. Au lipsit de la şedinţă Liviu Toma şi Eugen Ţurcanu.
Înainte de vot, consilierul liberal Cătălin Flutur le-a reamintit colegilor de consiliu de procedura derulată anul trecut, care s-a încheiat cu propunerea de a fi numiţi ca membri în CA Carmen Achiţei, Victor Ivănescu, Cristian Hriţcu, Serghi Cracană şi Adrian Poclid. Fostul primar a apreciat că „este o dorinţă neabătută” de a fi numiţi administratorii provizorii, cei votaţi pe 14 aprilie 2021, respectiv Cătălin Pădurariu, Vasile Ciocan, Elena Paula Cojocariu Berenţan, Ana Meda Florea şi Simion Drelciuc, susţinuţi de PSD şi USR. Mai mult, consilierul liberal le-a reproşat edililor că au profitat de faptul că unii consilieri liberali sunt în concediu şi au convocat o şedinţă extraordinară pentru ca acest proiect să fie votat.
În acelaşi timp, Cătălin Flutur a amintit că procesul deschis de primarul municipiului şi Consiliul Local prin care a fost cerută suspendarea procedurii de selecţie de anul trecut a fost pierdut. „Vă spun doar că justiţia îşi va face datoria. Este un Consiliu de Administraţie acolo, ales. Forţăm nota până la refuz, îi lăsăm pe oamenii ăia fără buget, că, vezi Doamne nu contează, ba contează ca orice societate să aibă buget”, a mai spus Cătălin Flutur, catalogând numirea administratorilor provizorii „o ambiţie care este împotriva legii”.
În replică, primarul Cosmin Andrei a spus că procesul privind anularea procedurii de selecţie a administratorilor, derulată anul trecut, este pe rol. „Până atunci avem nişte urgenţe pe care trebuie să le rezolvăm la Eltrans. Dacă justiţia va spune că este alt Consiliu de Administraţie, nu este nicio problemă, dar trebuie un vot acolo. Important este care sunt efectele hotărârilor pe care le votăm astăzi, aici, pentru a debloca această societate”, a mai spus primarul.
Administratorii provizorii nu şi-au început activitatea
Eltrans nu are Consiliu de Administraţie din octombrie 2020, situaţie fără precedent în administraţia publică locală. De atunci, toate deciziile privind activitatea societăţii au fost luate de către Victor Ivănescu, directorul Eltrans. Chiar dacă pe 12 iulie proiectul vizând administratorii provizorii a fost votat, aceştia nu şi-au început activitatea. „Este greu pentru că mergem pe bugetul de anul trecut şi nu putem face investiţii. Bugetul societăţii trebuia aprobat în termen de 45 de zile de la aprobarea bugetului municipiului pe acest an”, a mai spus Victor Ivănescu.