spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTEvaluare Naţională 2021 - Peste 180 de elevi botoşăneni nu s-au prezentat...

Evaluare Naţională 2021 – Peste 180 de elevi botoşăneni nu s-au prezentat la prima probă

Astăzi, 22 iunie, absolvenţii de gimnaziu au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale. În cele 102 centre de examen din judeţul Botoşani s-au prezentat 3.044 de candidați din cei 3.227 înscriși. 183 de candidaţi, reprezentând 5,67% din numărul celor înscrişi, nu s-au prezentat la examen.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ana Maria Loghin, inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, a transmis că nu au fost eliminați candidați pentru tentative de fraudă.

Subiectul și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura română vor fi publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15.00.

La Subiectul I, candidații au primit două texte la prima vedere (un fragment aparținând autorului Sorin Titel și al doilea, un fragment preluat din Dilema Veche), pe baza cărora ei au avut de rezolvat mai multe cerințe. La Subiectul II, elevii au avut de scris un text narativ în care să povestească o situație neprevăzută din timpul unui joc cu prietenii în curtea școlii.

Subiectele au fost uşoare. M-am descurcat. Şi colegii mei au spus că nu a fost chiar greu, mai ales că noi am făcut pregătire pe acest tip de subiecte”, a declarat un elev care a susţinut examenul la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”.

„Subiectele nu sunt în avantajul celor slabi la învăţătură”

Beatrice Păpădie, directorul Liceului de Artă, profesor de limba şi literatura română, a declarat că subiectele au fost de nivel mediu, accesibile. „Pe aceste modele de subiecte s-a lucrat la clasă, au fost şi în testele de antrenament. Copiii care au o bază în privinţa cunoştinţelor de limba şi literatura română vor lua note bune. Un copil slab la învăţătură nu prea are şanse să promoveze sau poate, să zicem, că are şansa să ia o notă de 5. Subiectele nu sunt în avantajul celor slabi la învăţătură”, a mai precizat Beatrice Păpădie.

Anca Toma, profesor la Liceul Todireni, a declarat că subiectele au fost uşoare, la prima vedere, însă au fost anumite capcane, ca la orice alt examen. La ieşirea din examen, elevii i-au comunicat că subiectele au fost uşoare, însă, ulterior, au recunoscut că au făcut unele greşeli. Potrivit cadrului didactic, partea de gramatică nu ar fi trebuit să-i pună în dificultate pe elevi.

La subiectul nouă a fost ceva nou pentru ei deoarece au avut de asociat textul unu cu un alt text studiat sau citit ca lectură suplimentară. Aici s-a apelat la ceea ce au citit ei ca lectură suplimentară. Se pune accent în continuare pe lectură, ceea ce nu prea vedem la generaţiile de astăzi. În mare, ne aşteptăm la note frumoase, la note peste 5, dar nu cred că vor fi note mai mari de 9,50”, a precizat Anca Toma.

„E generaţia marilor schimbări”

Aceasta a adăugat că trebuie ţinut cont de faptul că elevii care susţin acum Evaluarea Naţională au fost generaţia de sacrificiu, „care tot timpul a început fără manuale, tot timpul a avut numeroase schimbări, chiar pe parcursul acestui an”. „Abia în noiembrie s-a hotărât să se finalizeze structura subiectului. Că până în noiembrie am avut două variante de subiecte. Ei tot au avut schimbări şi la subiecte şi la formularea lor. Ei sunt prima generaţie cu clasa zero, de asta spun că e generaţia marilor schimbări. Prima generaţie cu un alt curriculum, cu o altă programă”, a spus Anca Toma.

Ţinând cont că este primul examen din viaţa lor, cadrul didactic a arătat că elevilor trebuie să li se acorde atenţia de care au nevoie. „Abia acest rezultat le poate schimba destinul şi acum, în calitate de părinte vă spun, trebuie să ni-i apropiem pe copii şi chiar dacă ei au greşit la acest examen, nu că nu au ştiut, din neatenţie sau din cauza emoţiilor, trebuie să îi aducem mai aproape de noi şi să le acceptăm şi greşelile, nu numai reuşitele. Ca profesor, vă spun că se putea lua o notă foarte mare pe aceste subiecte. Am lucrat la clasă subiecte mult mai grele. Ei trebuiau să fie atenţi”, a concluzionat Anca Toma,

Candidaţii vor susţine proba scrisă la Matematică, joi, 24 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută”, a mai declarat Ana Maria Loghin.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...