spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BT"Noaptea Muzeelor", marcată în județ (video)

„Noaptea Muzeelor”, marcată în județ (video)

În această seară, botoșănenii iubitori de cultură vizitează diverse expoziții cu prilejul celui mai mare eveniment cultural, „Noaptea Muzeelor”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Chiar în aceste momente, zeci de botoșăneni se află la Muzeul de Etnografie din Botoșani pentru a admira diverse exponate din patrimoniul cultural al muzeului.

„Iată-ne la Noaptea Muzeelor 2021, într-o seară frumoasă de 12 iunie, reluând cu mare drag și cu mare emoție o activitate pe care muzeele o derulează oficial din 2005. Această activitate se desfășoară seara, de obicei, deschizând pentru toți vizitatorii, gratuit, larg porțile pentru a sărbători muzeul. Acest eveniment s-a desfășurat an de an, până în 2020 când din păcate criza prin care a trecut omenirea a afectat si cultura. Lockdown-ul a amânat desfășurarea evenimentului, acesta având loc în luna noiembrie, online. Așteptăm în continuare publicul, ne bucurăm că putem deschide din nou, să ne întâlnim cu dragii noștri vizitatori, care ne-au lipsit și cărora probabil și noi le-am lipsit. Accesul va fi permis până la 23.30”, a declarat Laura Tocariu, şef al Secţiei de Artă plastică – Etnografie, Muzeul Judeţean, Botoşani.

Cei mici au spus „prezent” în Noaptea Muzeelor

Printre cei prezenți, se află și un grup de copii, care au venit nerăbdători să vadă cele expuse. Unii dintre ei obișnuiesc să vină an de an, însă, sunt și copii care se află la prima participare la o astfel de activitate.

„Eu obișnuiesc să vin în fiecare an, într-un an chiar am vândut și bilete. Este important ca și cei mici, ca noi, să viziteze un muzeu ca să știe de unde ne tragem, ce-am fost în trecut, să vadă cum arătau casele pe vremuri. De asemenea, sunt importante și tradițiile și obiceiurile”, a declarat unul dintre copiii prezenți la „Noaptea Muzeelor”.

Totodată, cei mici au mai precizat că printre motivele pentru care au venit în această seară, se numără interesul pentru a afla lucruri noi, dar și pasiunea pentru istorie.

Și cei mai mari au venit la Muzeul de Etnografie din Botoșani, precizând despre importanța culturii în viața unui om.

„Noi venim în fiecare an în Noaptea Muzeelor. S-a resimțit anul trecut când nu s-a putut organiza. Venim mereu cu copii noștri pentru că vrem să fie interesați de istoria noastră, a țării noastre. Vizitele la muzeu îi ajută să înțeleagă mai bine felul în care trăiau oamenii înainte”, a declarat George Znavcom, un botoșănean iubitor de cultură.

Botoșănenii pot admira diverse expoziții din patrimoniul cultural

La Muzeul de Etnografie, botoșănenii pot vizita expoziția temporară de artă plastică intitulată „Marcel Olinescu – Univers rural. Univers mitologic”.

„De-a lungul timpului Marcel Olinescu a lucrat ca pictor, sculptor, gravor. În paralel, a fost profesor de arte vizuale la Brad, Botoșani, București. În cadrul acestei expoziții avem lucrări cu două tematici. O dată este vorba despre lumea satului, iar a doua, este tot legată de lumea satului, mai exact, mitologia în arta populară românească. Lucrările sunt din colecția Muzeului Județean, plus câteva piese împrumutate de la Casa de Cultură din Dorohoi”, a declarat Liviu Șoptelea, conservator secția de artă a Muzeului Județean, Botoșani.

Totodată, iubitorii de cultură pot vizita și sala de tradiții și obiceiuri din zona Botoșani. Astfel, în această sală sunt expuse „diverse costumații, teatrul folcloric cu căprițele, cu mascații, cu benzile, steaua, călușarii sau colțul special amenajat pentru Paște”, a declarat muzeograful Ionuț Văculișteanu. Dar și sala de meșteșuguri, cum ar fi olăritul sau prelucrarea lemnului, dar și sala în care sunt expuse diverse lucrări privind prelucrarea firului și a țesutului.

„La un moment dat existau foarte multe centre de olari la noi, însă odată cu trecerea timpului industrializarea, apariția fabricilor, meșterii au început să se lase de acest meșteșug. În Botoșani este un singur atelier de olărit. Avem amenajat o mică gospodărie a unui meșter olar care lucrează la o roată. Este expusă și fațada unei case specifică zonei noastre, cu pazia, care era mai frumos lucrată, acoperișul de tip șendrilă, cerdacul casei. Dar sunt și două obiecte foarte vechi, respectiv, oloielniță, unde se făcea ulei din floarea-soarelui, și un teasc pentru zdrobitul strugurilor, acesta fiind și unul dintre cele mai vechi obiecte”, a precizat muzeograful.

Noaptea Muzeelor, în premieră la Muzeul „Ștefan Luchian” din Ștefănești

Evenimentul cultural se desfășoară pentru prima dată la Muzeul „pictorului florilor”, „Ștefan Luchian” din Ștefănești, acesta fiind inaugurat în urmă cu puțin timp. 

Astfel, zeci de persoane au admirat expoziția permanentă și au urmărit, începând cu orele 19.00, un recital de poezie eminesciană, urmat de vizionarea filmului artistic ”Ștefan Luchian” în regia lui Nicolae Mărgineanu.

De asemenea, „Noaptea Muzeelor” se desfășoară și la Muzeul de Ştiintele Naturii Dorohoi publicul poate vizita cele două expoziții permanente ale muzeului, Galeriile de Artă Contemporană sticlă – porțelan, precum și expoziţia temporară intitulată „Cromatica sufletului…” , a artistei Maria Mirela Zlei, cu lucrări de artă plastică executate în diverse tehnici.

La eveniment au fost prezenți Președintele Consiliului Local, Botoșani, Doina Federovici, dar și directorul Muzeului Județean, Aurel Melniciuc.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...