vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocal BT"Noaptea Muzeelor" organizată la Botoșani

“Noaptea Muzeelor” organizată la Botoșani

Pandemia de Covid19 a anulat majoritatea evenimentelor culturale de anul trecut, dar şi o parte dintre cele care au fost programate pentru începutul acestui an. Odată cu scăderea numărului de cazuri, însă, şi cu relaxarea restricţiilor impuse de autorităţi, instituţiile de cultură prind viaţă din nou. Astfel, la finalul săptămânii viitoare, pe 12 iunie, după un an de pauză, va avea loc Noaptea Muzeelor.

În cadrul evenimentului botoşănenii vor putea vizita gratuit Muzeul de Științele Naturii din Dorohoi, Muzeul de Etnografie din Botoșani și Muzeul “Ștefan Luchian” din Ștefănești.

“Cel mai probabil programul va fi ca în anii trecuți, între orele 18.00 și până în 12.00, încă nu știm exact. Am decis să nu ținem pe pietonalul Unirii, fiind foarte aglomerat și încercăm să respectăm condițiile impuse de pandemie, motiv pentru care anul acesta evenimentul se va desfășura la muzeele mai mici”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean Botoșani.

La nivel național, Noaptea Muzeelor se va desfășura în 185 de spații culturale, din 72 de localităţi și din 37 de județe ale ţării.

Eveniment de succes în anii trecuţi

În 2019, la ultima ediţie organizată, evenimentul s-a dovedit a fi un succes. Astfel, atunci, aproximativ 1.700 de persoane au vizitat expoziţiile permanente şi cele temporare găzduite de Muzeul Judeţean de Istorie, de Muzeul de Ştiinţele Naturii Dorohoi şi de Muzeul de Etnografie.

Cel mai „căutat” a fost Muzeul de Ştiinţele Naturii Dorohoi, unde 780 de persoane, în majoritate copii, au vizitat expoziţiile permanente, dar şi cea a jucăriilor de altădată. 550 de botoşăneni au trecut pragul Muzeului Judeţean de Istorie, unde au putut admira unelte agricole şi de fierărie din perioada geto-dacică descoperite la Lozna, celebra statuetă cucuteniană „Venus de la Drăguşeni”, dar şi expoziţia „Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”.

O afluenţă destul de mare de vizitatori a fost şi la Muzeul de Etnografie, unde în cele cinci ore de program au fost 350 de vizitatori.

Noaptea Europeana a Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și se află la a 17-a ediție. Cu acest prilej, numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid porțile, simultan, până târziu în noapte. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Primul eveniment de acest gen s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.3 °
42 %
3.4kmh
8 %
vin
20 °
S
18 °
D
6 °
lun
4 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...