spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTPrimele măsuri pentru evitarea falimentului municipalităţii din cauza defunctei Termica

Primele măsuri pentru evitarea falimentului municipalităţii din cauza defunctei Termica

Municipalitatea botoşăneană a luat primele măsuri după ce a fost somată să achite 100 de milioane de lei, urmare a pierderii unor procese deschise de Constantin Lulu Dascălu, lichidatorul Termica.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Am depus contestaţie la executare la Judecătoria Botoşani pentru termenul de şase luni de zile care ne este permis, conform Ordonanţei 22 din 2002, acordat instituţiilor publice. Am mai depus o contestaţie  pentru suspendarea la executare motivat de faptul că a fost făcut un calcul eronat, din punctul nostru de vedere. Dorim să se judece pe fond dosarul până la final, nefiind epuizate toate căile de atac”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Edilul va discuta și cu Constantin Lulu Dascălu, lichidatorul societăţii Termica. „Îl voi invita pe lichidator, dacă va dori să discute, pentru o eventuală eşalonare la plată, dacă va fi cazul. Încă sperăm că nu suntem în această procedură de executare. La ambele instanţe vom fi reprezentanţi de aceeaşi casă de avocatură care ne-a reprezentat şi în celelalte procese, cunoscând foarte bine dosarele. Să nu o luăm de la început cu colegii de la compartimentul juridic”,  a concluzionat Cosmin Andrei.

Situaţie fără precedent 

Situaţia fără precedent cu care se confruntă municipalitatea botoşăneană are la această dată încă multe necunoscute. Şi, cum era de aşteptat, cele două mari tabere politice din deliberativul local au propria variantă.

Dincolo de această obligaţie de plată care ar bloca municipiul, trebuie spus că municipalitatea a plătit şi alte sume importante, din 2010, tot urmare a declarării falimentului Termica.

Mai exact, Florin Sandu, directorul Modern Calor, administratorul special al Termica, conform Contractului de mandat încheiat cu Primarul municipiului Botoșani pe baza unei hotărâri a Consiliului Local din 2010, a primit o indemnizație lunară brută de 3000 de lei. În perioada decembrie 2010 – aprilie 2021, adică de 10 ani și cinci luni, s-a plătit suma totală brută de 375.000 de lei. Mai mult, municipalitatea i-a plătit lichidatorului Termica, Constantin Lulu Dascălu, 73.202,93 lei, în ianuarie 2019 şi 566.799,37 lei, în februarie 2016, urmare a unor decizii ale instanţei.

Aceștia sunt banii încasați pentru lichidarea defunctei Termica. Comision încasat de celebrul lichidator Lulu Dascălu – 640.000 de lei și 375.000 de lei de către Florin Sandu, fost director tehnic la Termica și actual director la Modern Calor. Un total de 1.015.002,30 lei, echivalentul a 200.000 de euro. Cam despre asta este vorba și noi ne luptăm cu morile de vânt, în timp ce alții încasează comisioane de sute de mii de euro”, a declarat consilierul Eugen Țurcan, alesul local care a solicitat aceste informaţii în cadrul unei şedinţe a deliberativului local.

Problema municipalităţii, pusă pe tapet în ultima şedinţă de CL

La şedinţa extraordinară a Consiliului Municipal, din 11 mai, această problemă cu care se confruntă municiplaitatea a fost adusă în atenţie de către viceprimarul Bogdan Buhăianu.  Viceprimarul i-a reproşat fostului primar Cătălin Flutur că a ascuns de ochii opiniei publice cât și de angajații Primăriei procesul în care era implicată municipalitatea.

Domnul Flutur ne vorbește acum de legalitate, dar mă întreb de ce în ultimii patru ani a ținut ascuns acest proces de opinia publică. Departamentul Juridic din Primărie nici nu știa de acest proces.  Acum vom suporta consecințele, din cauza faptului că unele persoane au avut alte interese”, a precizat Bogdan Buhăianu.

Cătălin Flutur a intervenit pentru a explica situația. “Vreau să vă spun că aceste lucruri se știau, chiar și de cei de la Compartimentul Juridic. Totul a plecat de la neplata unor rate către lichidator și de aici a pornit totul. Consider că toți trebuie să punem umărul și să găsim soluții”, a spus Cătălin Flutur.

Hotărâri aprobate în CL

Potrivit fostului primar, această problemă era cunoscută, dovadă fiind hotărârile de CL luate în perioada 2012 – 2016, când la conducerea primăriei s-a aflat social democratul Ovidiu Portariuc. Prin aceste hotărâri se lua act de decizia Curţii de Apel Suceava, din martie 2014.

În 2011, lichidatorul s-a adresat instanţei motivând că patrimoniul societăţii Termica a fost subevaluat. El a obţinut în instanţă anularea facturii prin care municipalitatea a preluat unele bunuri de la Termica şi le-a predat în administrare noului operator, Modern Calor. Ovidiu Portariuc a dat câteva dispoziţii pentru a fi analizată situaţia de la Termica. Au urmat hotărârile de CL prin care lichidatorul a preluat 34 de puncte termice, astfel că nimeni nu poate să spună că această problemă nu era cunoscută şi s-a aflat pe 5 mai 2021, când municipalitatea a primit somaţii de la executorul judecătoresc să achite 100 de milioane de lei.

„Inginerii financiare care nu trebuiau făcute”

Cosmin Andrei a recunoscut că era la curent cu procesele deschise de lichidatorul Termica, dar nu ştia „întinderea prejudiciului”, crezând că totul se va stinge prin preluarea de către lichidatorul Termica a celor 34 de puncte termice.

Totodată, primarul susţine că totul a plecat „de la nişte inginerii financiare care nu trebuiau făcute”. Edilul a anunţat că vor fi făcute toate demersurile necesare pentru ca municipiul să nu fie blocat de această obligaţie financiară. Astfel, va fi solicitat un sprijin financiar din partea Guvernului, dat find faptul că 98% din suma solicitată de executorul judecătoresc, în numele lichidatorului Termica, reprezintă obligaţii de plată către bugetul de stat. În acest sens, primarul va solicita şi sprijinul parlamentarilor botoşăneni. O altă variantă este contractarea unui credit.

Somaţie înaintată pe 5 mai

Urmare proceselor câştigate de lichidatorul Termica, pe 5 mai, municipalitatea a fost somată de către Cabinetul executorilor judecătorești Carmen Șfaițer – Sorin Gavriliuc să plătească 89.927.229 de lei, din care 40.102.000 de lei reprezentând debitul, 48.909.000 de lei dobânda calculată din 2010, 895.815 de lei cheltuieli de executare silită şi 19.500 de lei, cheltuieli de judecată.

O altă solicitare vizează suma de 9.329.000 de lei, reprezentând chiria aferentă spaţiilor folosite de Modern Calor pentru instalaţii, din punctele termice. Dintre cei 9.329.000 de lei, 6.512.775 de lei reprezintă debitele aferente folosirii spaţiilor, 8.890 de lei – cheltuieli de judecată, 2.709.000 de lei dobândă legală.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.6 ° C
2.6 °
0.5 °
91 %
1.5kmh
50 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...