În fiecare an, pe 7 aprilie, se celebrează Ziua Mondială a Sănătății, zi în care județul se confruntă cu o criză de sânge care devine tot mai acută, din cauza pandemiei şi a lipsei de interes a botoşănenilor.
Reprezentanţii Centrului de transfuzii Sanguine (CTS) sunt nevoiţi să apeleze la campanii de conştientizare tot mai „agresive” pentru a trezi spiritul civic al botoşănenilor care merg în număr tot mai mic la donare. În prezent, 12-15 botoșăneni ajung zilnic la CTS, iar necesarul de sânge depășește cu mult donarea.
„Deficitul mare a fost pe B3, dar practic toate grupele de sânge sunt necesare în această perioadă. Suntem cu rezervele la minim. Acum avem cerere mare concentrat trombocitar pe A2 şi B3. Foarte puţini donatori. De un an de zile este scăzut, cam cu 25% în medie. Acum avem 12-15 donatori pe zi în medie. Şi faptul că nu mai putem face acele caravane de donare în judeţ ne afectează mult cantitatea pe care o putem recolta, per total. Plus condiţiile de siguranţă care se impun, din cauza pandemiei, reduc şi ele din numărul de donatori. Lipsa acestor echipe mobile înseamnă peste 10% scădere în recoltări pe tot anul”, a spus medicul Paraschiva Temneanu, coordonatorul CTS Botoşani.
Doar 10 botoşăneni dintr-o mie donează sânge
Deși primesc tichete de masă, scutire de la serviciu și un set de analize, botoșănenii nu se înghesuie să doneze. Unii spun că au probleme medicale, iar alții se tem. Unii se prezintă la centrul de transfuzii doar la solicitarea unor cunoştinţe care au nevoie disperată de sânge. În această perioadă sunt şi condiţii suplimentare de eligibilitate. Astfel, cei vaccinaţi împotriva covid au restricţii la donare între 7 şi 28 de zile, în funcţie de vaccin.
Cu aproximație, doar 10 botoșăneni dintr-o mie merg să doneze sânge. Cu toate acestea, reprezentanţii CTS spun că nu ar rezista nici în aceste condiţii fără donatorii fideli şi cei care răspund apelul cadrelor medicale. „Le mulţumim tuturor celor care vin, chiar şi în aceste condiţii. Fără ei ne-ar fi şi mai greu şi chiar sunt de apreciat. Pentru noi ei sunt nişte eroi”, a mai completat medicul Paraschiva Temneanu.
Cei care răspund cel mai des apelurilor la donare sunt angajații ISU, cei din Armată și jandarmii.