Anual, pe 7 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Sănătății, zi care aniversează fondarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948. În fiecare an în această zi este atrasă atenția asupra unui subiect specific de sănătate care îi preocupă pe oamenii din întreaga lume. În anul 2021 tematica Zilei Mondiale a Sănătății este „Pentru o lume mai dreaptă și mai sănătoasă”, iar campania demarată va fi implementată pe parcursul a opt luni, în perioada 7 aprilie -12 decembrie 2021. Scopul acesteia este acela de a crește gradul de conștientizare, promovare publică, implicare a factorilor de decizie guvernamentali și crearea de parteneriate pentru a aborda inechitățile în materie de sănătate.
Campania are ca obiectiv principal în fiecare dintre cele opt luni creșterea nivelului de informare cu privire la determinanții sociali ai stării de sănătate ai populației vulnerabile (aprilie), starea de sănătate și percepția acesteia în rândul populației vulnerabile comparativ cu populaţia generală (mai), problematica asigurării accesului la servicii pentru populația vulnerabilă (iunie), comportamentele cu risc pentru sănătate în rândul populației vulnerabile (iulie), automedicația și consumul de antibiotice la populația vulnerabilă (august), starea de sănătate a femeilor din comunitățile vulnerabile, inclusiv sănătatea reproducerii (septembrie), starea de sănătate a copiilor în comunitățile vulnerabile (octombrie) și drepturile la sănătate și la servicii de sănătate ale populației vulnerabile (noiembrie).
Pandemia a afectat grav comunităţile vulnerabile
Pandemia de Covid-19 a lovit greu toate țările, dar impactul cel mai dus a fost asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile. Astfel, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, OMS solicită tuturor țărilor să întreprindă acțiuni concrete pentru eliminarea inechităților în domeniul sănătății, ca parte a unei campanii globale cu durata de un an pentru a aduce oamenii împreună pentru a construi o lume mai echitabilă și mai sănătoasă.
Campania subliniază principiul constituțional al OMS conform căruia „realizarea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale a fiecărei ființe umane fără discriminare de rasă, religie, credință politică, condiție economică sau socială”.