Președintele Consiliului Județean (CJ), Doina Federovici, și grupul consilierilor județeni PSD au împărțit banii pentru drumuri după bunul plac. Sub paravanul că Finanțele au comunicat sumele repartizate județului în ultimul ceas, iar banii trebuie repartizați pe unități administrativ teritoriale cât mai urgent, cei din conducerea CJ au întocmit un proiect de hotărâre prin care au dat sumele prioritar către localitățile unde sunt primari PSD.
Apoi, tot sub presiunea timpului, conducerea CJ a convocat o ședință extraordinară de îndată, care s-a desfășurat astăzi la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde și-a impus punctul de vedere cum a vrut. Așa se face că după simulacrul de ieri cu așa-zisa consultare publică cu primarii din județ, la care CJ nu a prezentat niciun fel de cifre sau proiecție bugetară, anunțând doar că primăriile vor primi circa 30% din cele 13,2 milioane de lei primiți de la bugetul de stat, proiectul de hotărâre a fost pus astăzi în dezbaterea plenului, pe repede înainte.
Reacţie din partea liberalilor
Singura reacție a venit din partea liberalilor, care, fără a se bucura de vreo majoritate sau de susținere largă, nu au reușit să țină piept tăvălugului PSD. Mai întâi, consilierul PNL Gabriel Alecsandru a încercat să amâne ședința, întrucât aceasta a fost convocată în pripă, dar fără succes, întrucât plenul a respins propunerea.
Ulterior, acesta a venit cu un amendament propunând ca sumele pentru Direcția Județeană de Drumuri și Poduri să fie diminuate, diferența urmând să fie alocată comunelor care au primit sume derizorii. „Este nevoie de un echilibru. Nu se poate să aloci din aceste fonduri, peste 80 la sută primăriilor PSD și o diferență infimă celor din opoziție. Înțeleg că este vorba de un criteriu politic, dar diferența este mult prea mare. Există un excedent la nivelul Consiliului Județean care poate fi folosit. De ce nu se poate apela la acest excedent. Dacă luăm 1,5 milioane de lei de la Drumuri Județene și îl alocăm UAT-urilor care au primit fonduri mai puține putem crea o oarecare stabilitate”, a invocat Gabriel Alecsandru. Doar că președintele CJ a replicat că banii puțini repartizați județului este consecința alocărilor bugetare făcute de Guvernul Cîțu. „Ne-a întors la sumele alocate de guverne în anii 2015 – 2016 când bugetele naționale erau mult mai mici. Ca element de comparație, în 2019, Guvernul de la acea vreme a pus la dispoziția județului Botoșani unul din cele mai mari bugete pentru drumuri, adică 20,8 milioane de lei. Anul trecut, Guvernul Orban a tăiat peste 2 milioane de lei pentru drumurile județene, adică anul trecut am avut 18,7 milioane de lei. În acest an, prin bugetul alocat de Guvernul Cîțu și alianța PNL – USR, lovesc din nou în botoșăneni”, a spus Doina Federovici. Prin urmare, amendamentul a fost respins cu majoritate de voturi, de către grupul controlat de PSD.
A urmat mai apoi reacția consilierului județean Viorel Iliuță, liderul grupului PNL, care a taxat și el graba PSD-ului, acuzând că așa-zisa repartizarea a sumelor s-a făcut arbitrar, întrucât la stabilirea proiecției nu au fost consultați nici măcar liderii grupurilor politice, proiectul de hotărâre fiind făcut fără transparență, de către conducerea CJ și cu sprijinul PSD. Potrivit acestuia, 80 la sută din banii alocați din bugetul de stat ajung la primăriile controlate de PSD și numai 20 la sută către celelalte unități administrativ teritoriale. Nici măcar cererea acestuia ca executivul să prezinte criteriile pe baza cărora s-au făcut repartizările sumelor pe comune nu a fost luată în serios de președintele CJ, Doina Federovici, care i-a replicat nu cu argumente de ordin administrativ, ci cu principii politice.
Proiect aprobat fără nici o modificare
Prin urmare, după simulacrul de ieri cu așa-zisa consultare a primarilor, și întocmirea proiectului de hotărâre fără nicio consultare politică, consilierii liberali au părăsit sala și au refuzat să mai participe la vot.
Reacția consilierilor PNL nu a oprit însă „mașina” de vot PSD, care, în lipsa Opoziției, a adoptat hotărârea de repartizare a banilor pentru drumuri exact în varianta propusă de executiv, fără nici cea mai mică modificare, aruncând firimituri comunelor conduse de primari aflați în cealaltă tabără politică.
De altfel, prin luările de cuvânt, Doina Federovici, președintele CJ Botoșani, a recunoscut, indirect, faptul că a încercat să-i taxeze în acest mod pe cei din coaliția guvernamentală, care au diminuat cu 30%, peste noapte, sumele alocate județului Botoșani pentru drumuri.
Cei mai mulţi bani vor ajunge la Botoşani, Dorohoi şi Săveni
Potrivit hotărârii, din cele 13,2 milioane de lei, bani primiți de la bugetul de stat, 9 milioane de lei vor merge la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, iar restul, de 4,2 milioane lei, către unitățile administrativ teritoriale. Cele mai mari sume vor ajunge la cele două municipii Botoșani (245.000 de lei) și Dorohoi (200.000 de lei), dar și la Săveni (200.000 de lei), unde primarii sunt PSD. Și la Bucecea, unde primarul este tot PSD, au fost alocați 100.000 de lei.
În schimb, celelalte orașe – Darabani, Flămânzi și Ștefănești – unde primarii sunt liberali, ar urma să primească un sfert din aceste sume, adică câte 50.000 de lei, mai puțini decât unele comune conduse de primari PSD. De altfel, cele mai mici sume, de câte 10.000 de lei, au fost repartizate comunelor unde primarii provin partidele care formează coaliția guvernamentală, adică la Corlăteni (unde primarul este USR), la Leorda, Cristești sau Cristinești, unde primarii sunt liberali.