Razboi în instanță deschis de un deținut din Penitenciarul Botoșani pentru dragoste în spatele gratiilor, fără limite. Este vorba de un proces inițiat pentru anularea tuturor restricțiilor impuse de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) pentru combaterea pandemiei de COVID -19, prin care partenerii deținuților pot veni la vizitele intime numai dacă prezintă teste COVID negative, iar deținuții acceptă o perioadă de 14 zile de izolare după vizita intimă. Nemulțumit de aceste norme, Gabriel L. a deschis o acțiune în instanță acuzând că aceste reglementări ar fi de fapt o încălcare abuzivă a prevederilor legale, fiind „supus la un tratament discriminatoriu și la rele tratamente, inumane si degradante”. În momentul în care a deschis procesul, deținutul a acuzat că nu există niciun Ordin al Ministrului sănătății care să prevadă în mod expres cum se derulează aspecte de ordin intim (vizită intimă) în penitenciarele din România. De asemenea, a invocat el, nu există nicio lege în vigoare care să prevadă în mod clar și neechivoc o obligație a partenerilor persoanelor private de libertate (soți sau concubini) de a-și efectua analize medicale, în nicio circumstanță. Ba mai mult, Gabriel L. a arătat că niciun lucrător al Penitenciarului nu efectuează aceste analize medicale sau teste pentru detectarea COVID 19 zilnic, anterior intrării în serviciu, chiar dacă întrețin relații intime sau non-intime cu persoane susceptibile de infectare. În plus, a motivat Gabriel L., în penitenciar sunt mai mulți deținuți ce ies zilnic la munci, în exteriorul penitenciarului, dar la întoarcere nu sunt ținuți în izolare timp de 14 zile și nici nu sunt supuși testelor COVID 19.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Acțiunea deschisă în instanță de deținut i-a luat cumva prin surprindere pe magistrați, care au trebuit să dea un verdict în această chestiune. Așa s-a aflat că deținutul în cauză solicitase dreptul la vizită intimă la începutul anului trecut, care inițial îi fusese aprobată, iar mai apoi revocată din cauza pandemiei. Imediat după ridicarea stării de urgență, pe 26 mai 2020, el a solicitat o reprogramare a vizitei intime aprobate anterior, cererea fiind aprobată, deținutul fiind reprogramat pentru data de 12 august 2020. Doar că, la începutul lunii iulie, el a cerut aprobare pentru a nu mai putea fi vizitat de către concubina lui, solicitarea fiind aprobată. Ulterior, Gabriel L. a acuzat încălcarea dreptului la vizită intimă. Analizând toate informațiile adunate la dosar, magistrații au realizat că de fapt deținutul nu acuza vreun abuz direct al angajaților din Penitenciarul Botoșani, ci procedura în baza căreia urma să aibă loc vizita, iar procesul deschis în instanță urmărea de fapt anularea măsurilor instituite de ANP. Doar că instanța competentă să soluționeze astfel de cereri este curtea de apel, iar acțiunea deținutului a fost respinsă întrucât plângerea excede competența. În plus, cel în cauză nu avea nicio calitate să-i reprezinte pe ceilalți deținuți.
Potrivit legii privind executarea pedepselor, deținuții condamnați definitiv, sunt căsătoriți sau au o relație de parteneriat similară relațiilor stabilite între soți, nu au fost sancționați și nu au beneficiat de învoiri, au dreptul la o vizită intimă, în cadrul penitenciarului.