Precipitaţiile căzute din abundenţă în ultimele zile au afectat activitatea medicală a unităţii mobile de terapie intensivă din curtea Spitalului Judeţean. Din cauza ploilor şi a zăpezii, apa s-a infiltrat într-o parte din tavanul camionului transformat în unitate de terapie intensivă. Personalul medical care a deservit unitatea în noaptea de joi, a sesizat că din tavan picura apă într-un colţ al salonului.
Deşi acea zonă nu era ocupată de aparatură sau pacienţi, reprezentanţii unităţii au informat imediat autorităţile. Astfel, joi noapte, un echipaj al ISU a ajuns la faţa locului şi a montat mai multe prelate pe unitatea mobilă, pentru a perveni noi infiltraţii de la ploi sau ninsori. Cum tavanul are în componenţă bucăţi din vată bazaltică, aceasta s-a îmbibat cu apă, astfel că pe parcursul zilei de vineri a continuat să picure. Acest lucru i-a îngrijorat pe responsabilii Spitalului Judeţean, care au informat şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă despre intenţia de a muta pacienţii şi a sista activitatea uniăţii mobile.
Prefectul Dan Nechifor, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Cristian Amarandei, conducerea SJU ‘Mavromati’ şi directorul DSP au analizat, vineri, la faţa locului, problemele apărute la unitatea mobilă de terapie intensivă, unde sunt internaţi nouă pacienţi.
De la Bucureşti au fost însă informaţi de către reprezentanţii lui Raed Arafat că activitatea unităţii poate continua, după ce s-a remediat problema infiltraţiei cu apă. Astfel, pacienţii vor rămâne, pentru moment, în aceeaşi locaţie.
Unitatea mobilă de terapie intensivă a fost pusă la dispoziţia autorităţilor sanitare din Botoşani de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Ea a devenit funcţională pe 3 decembrie, funcţionând timp de o săptămână aproape de capacitatea maximă.
Autospeciala a fost montată în curtea SJU şi este deservită de cadrele medicale de pe mai multe secţii ale unităţii sanitare.
Construite pe structura unei semiremorci, unităţile mobile sunt echipate cu aparatură de terapie intensivă. Fabricate în Turcia, însă, acestea nu par a fi pregătite pentru condiţiile meteo din România, în special din zona noastră, cu precipitaţii abundente şi temperaturi mult sub zero grade. România are, în acest moment, patru unităţi mobile de terapie intensivă.