Cum autoritățile au anunțat prelungirea stării de urgență, pe fondul pandemiei de coronavirus, instituțiile de control continuă verificările în teren. Asta pentru a vedea modul în care sunt respectate măsurile de protecție.
În ultimele 24 de ore, sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, precum și specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinară, Inspectoratului Teritorial de Muncă și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului, au acționat pentru verificarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în zonele aglomerate dar și mijloace de transport în comun.
Astfel, pe raza întregului județ au fost organizate patru acțiuni punctuale, atât în sistem propriu cât și integrat, în cadrul acestora fiind controlate 41 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate și 79 de mijloace de transport, din care 27 de mijloace de transport public în comun.
„Echipele de control au aplicat 30 de sancțiuni contravenționale în valoare de 7500 lei, dintre 26 de au fost aplicate persoanelor care nu purtau mască de protecție în locurile în care acest lucru era obligatoriu, iar patru pentru nerespectarea interdincțiilor privind deplasarea pe timpul nopții”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
Totodată, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Botoșani împreună cu polițiști locali au acționat pe raza municipiului reședință, pentru creşterea gradului de disciplină rutieră, cu precădere în zona trecerilor de pietoni. Cu prilejul activităților desfășurate au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale pentru oprirea neregulamentară, 10 dintre acestea fiind aplicate conducătorilor auto care au oprit neregulamentar autovehiculele în zona trecerilor de pietoni.
„Vă reamintim faptul că la nivel național a fost instituită obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile deschise, precum și faptul că în intervalul orar 23:00-05:00 este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei, cu unele excepții menționate în mod expres în actul normativ”, a adăugat Delia Nenișcu.
Nerespectarea acestor măsuri constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei, cu posibilitatea achitării în termen de 15 zile, a jumătate din valoarea stabilită de agentul constatator.