Încălcarea legii a devenit la ordinea zilei pentru foarte mulţi botoşăneni, care îşi ridică locuinţe fără a avea autorizaţie de construire. De regulă, aceştia au găsit drept scuză costul mare al documentaţiei şi procedura birocratică ce trebuie parcursă până la obţinerea autorizaţiei de construire. Alţii sfidează orice regulă şi spun că „la mine în curte fac ce vreau”, astfel că ajung să dea explicaţii poliţiştilor locali numai dacă sunt reclamaţi.
În domeniul disciplinei în construcţii, cuantumul amenzilor este de la 1.000 lei la 100.000 lei pentru executarea sau desfiinţarea lucrărilor de construcţie fără autorizaţie, respectiv de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru executarea lucrărilor de construire cu nerespectarea prevederilor autorizaţiei de construire.
Constatarea contravențiilor se realizează de către Poliția Locală, prin Biroul disciplina în construcții. Odată cu aplicarea amenzii se dispune oprirea executării lucrărilor, încadrarea lucrărilor în prevederile autorizaţiei de construire sau desfiinţarea lucrărilor executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, într-un termen stabilit în procesul verbal.
Poliţia Locală bombardată cu sesizări
În Biroul disciplina în construcţii lucrează doar doi poliţişti locali. Ioan Onuţu, directorul instituţiei, a precizat că activitatea lor vizează: „monitorizarea activităţii de construire, stoparea construcţiilor realizate fără autorizaţie de construire; îndrumarea tuturor persoanelor sau firmelor care execută activităţi de construire în scopul respectării legislaţiei în construcţii şi a normelor urbanistice aprobate; stoparea recompartimentărilor/modificărilor interioare realizate fără documente legale, în mod haotic, fără expertize tehnice; respectarea legislaţiei privind obligativitatea proprietarilor de a repara şi consolida imobilele; respectarea legalităţii amplasării panourilor publicitare şi a firmelor luminoase, urmărind modul de respectare a prevederilor legilor specifice”.
Ioan Onuţu a declarat că, anul trecut, poliţiştii locali din cadrul Biroului disciplina în construcţii au efectuat 152 de misiuni de control, fiind rezolvate 491 sesizări şi adrese repartizate spre soluţionare.
„Urmare celor 152 verificări efectuate pe raza municipiului Botoşani, au fost depistate 59 lucrări de construire executate fără autorizaţie de construire, sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, aplicându-se sancţiuni în cuantum de 134.500 lei. De asemenea, au fost întocmite opt documentaţii în vederea sesizării organelor de urmărire penală.
În acest an, Biroul disciplina în construcţii a soluţionat şi răspuns la 379 sesizări şi adrese, aplicând un număr de 19 sancţiuni la Legea nr. 50/1991, republicată, în cuantum de 29.900 lei„, a precizat Ioan Onuţu.
La solicitarea Apelor Române, poliţiştii locali au efectuat un control tematic în zona Săvenilor, pe cursul de apă al pârâului Luizoaia, pentru identificarea construcţiilor ilegale, în zona de protecţie. Au fost întocmite 26 documentaţii necesare sancţionării şi dezafectării construcţiilor. În general este vorba despre anexe gospodăreşti construite fără autorizaţie.
„În următoarea perioadă vor fi intensificate acţiunile pentru respectarea prevederilor legale privind construcţiile pe raza municipiului Botoşani, pentru un oraş curat, un oraş european”, a mai spus Ioan Onuţu.
„Amenda oricum se dă”
Fostul viceprimar Marian Murariu, cel care a coordonat câţiva ani Poliţia Locală, a recunoscut că se putea face mai mult în această direcţie, dacă Poliţia Locală ar fi avut mai mulţi oameni. „Situaţia este cât de cât ţinută sub control. Poliţia Locală are doar doi angajaţi, doi ingineri constructori care sunt şi poliţişti locali. La un moment dat au fost şase, dar patru dintre ei au fost îndepărtaţi de acolo. Cei patru nu aveau studii în construcţii, dar îşi făceau treaba bine. Acum este greu ca doi poliţişti locali să supravegheze un oraş cu 100.000 de locuitori”, a spus Marian Murariu, reamintind că întotdeauna a susţinut că este nevoie de mai mulţi angajaţi la disciplina în construcţii în cadrul Poliţiei Locale.
Poliţiştii locali se autosesizează sau primesc sesizări de la cetăţeni
Marian Murariu a arătat că poliţiştii locali fie se autosesizează, fie primesc sesizări din partea cetăţenilor. „Legea spune că, în cazul lucrărilor fără autorizaţie, fie se dispune dezafectarea lucrărilor ilegal realizate, fie se dispune intrarea în legalitate, asta dacă condiţiile urbanistice permit acest lucru. Decizia o ia primarul sau viceprimarul de resort, împreună cu arhitectul şef. Deci dacă se menţin lucrările ilegal realizate, sau dacă se intră în legalitate cu respectarea Planului Urbanistic General. În funcţie de ceea ce se decide în urma acestui proces verbal, dar amendă se ia oricum. Indiferent de situaţie, amenda oricum se dă”, a explicat Marian Murariu.
Potrivit acestuia, într-un procent foarte mare, amenzile date au fost în urma unor reclamaţii scrise ale unor cetăţeni, însă au existat şi controale tematice în anumite zone, unde au fost depistate mai multe lucrări realizate fără autorizaţie de construire.
Este dificil de acţionat în cazul construcţiilor pe teren privat
Construcţile care au fost realizate fără autorizaţie pe proprietăţi private au primit, în marea lor majoritate, intrarea în legalitate. „De multe ori, intrarea în legalitate presupunea respectarea unor condiţii, adică oamenii trebuiau să-şi dărâme o bucată de clădire, sau să respecte nişte norme speciale. Nu s-a permis intrarea în legalitate a clădirii, aşa cum era aceasta, fie trebuiau să reducă înălţimea, fie să diminueze suprafaţa construită la sol, fie dacă aveau ferestre sau intrări fără respectarea Codului Civil, trebuiau să le zidească. Nu s-a permis întotdeauna intrarea în legalitate aşa cum era făcută clădirea. Colegii de la Urbanism au fost exigenţi în această privinţă. Dealtfel, în acest sens ne ajută şi legea, ne ajută şi Codul Civil”, a concluzionat Marian Murariu.