452 de fermieri botoșăneni urmează a primi despăgubiri pentru secetă pentru o suprafață de teren de 8.722,54 de hectare, arată o centralizare a solicitărilor depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care au înfiinţat în toamna anului trecut culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiţă și care în primăvara acestui an au fost afectate de secetă. Cele mai multe culturi afectate sunt cele de grâu, din sudul județului.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Potrivit unei Ordonanțe de Urgență, fermierii a căror culturi au fost calamitate de secetă vor primi câte 925 lei pentru un hectar cultivat cu grâu sau secară, 805 lei pentru un hectare triticale, 772 lei pentru hectar ovăz, 912 lei pentru un hectar de orz, 951 lei pentru hectar de orzoaică și 1.002 lei pentru unul de rapiță.
„Astăzi și mâine facem autorizările la plată și așteptăm să intre banii în contul Centrului Județean. Luni începem plata ajutoarelor pentru secetă din bugetul național, iar marți, cel târziu miercuri, sperăm ca toți fermierii să aibă banii în conturi”, a declarat Bogdan Cîmpanu (foto), directorul interimar al APIA Botoșani.
Condiţii pentru beneficiari
Pentru a putea beneficia de ajutor, fermierii trebuiau să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare este de peste 30% aferent culturii calamitate; suprafaţa calamitată să reprezinte un procent de peste 30% din suprafaţa totală declarată în Cererea unică de plată în anul 2020, aferentă culturii calamitate; să fie înregistraţi în evidenţele APIA în anul 2020, cu Cerere unică de plată 2020; nu se află în dificultate, respectiv reorganizare, lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
Suprafaţa pentru care se acordă ajutorul de stat nu poate depăşi suprafaţa culturii declarate în cererea unică de plată depusă în cadrul Campaniei 2020.