La această dată se apropie de finalizare elaborarea documentaţiei tehnice pentru reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii Dorohoi. „Am primit aproximativ 800.000 de lei de la Ministerul Culturii, în cadrul Programului Naţional de Restaurare, pentru realizarea expertizei tehnice, a Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI) şi proiectului tehnic pentru reabilitarea clădirii muzeului din Dorohoi, fosta Prefectură”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean.
Pentru reabilitarea muzeului vor fi solicitate noi fonduri. Potrivit oficialului, în condiţiile în care nu vor fi obţinuţi banii necesari de la Ministerul Culturii, va fi făcută o solicitare la Compania Naţională de Investiţii.
„Reabilitarea muzeului, conform documentaţiei, costă aproximativ 11 milioane de euro. Aşa cum am gândit noi, împreună cu proiectanţii şi arhitecţii, o să extindem muzeul prin realizarea la demisol a unui complex de acvarii care va da un plus de valoare acestui muzeu”, a mai spus oficialul.
Expoziţia de bază a fost reorganizată
Anul trecut, Muzeul de Ştiinţele Naturii Dorohoi a intrat într-un amplu proces de reorganizare a expoziţiei de bază, activitate realizată de muzeografii coordonaţi de Mihaela Ştefură, şeful secţiei.
Prima vizată de noul concept de expunere a fost colecţia de fluturi şi insecte donată de profesorul Ioan Nemeş, impresionantă din punct de vedere ştiinţific şi al numărului mare de exponate colectate de o singură persoană. Colecţia include 250.000 de exemplare.
În alte săli au fost realizate diorame (prezentare spațială a unei porțiuni de ecosistem, în care se expun animale împăiate, păsări – n.r.) în care se regăsesc animale şi păsări. Sunt prezentate ecosisteme ca pădurea de la Gorovei, dealul Polonic, lacul Ezer, pădurea de conifere.