Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrație a reluat licitaţia privind achiziția de tramvaie pentru orașele Ploiești (20), Brăila (10), Galați (10) și Botoșani (9). Ieri, 7 iulie, anunţul a fost publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, valoarea estimată a acestui contract fiind de 392 de milioane de lei, fără TVA.
Contractul pentru municipiul Botoşani are o valoare de aproximativ 72.000.000 lei fără TVA, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 13 august 2020. Aceasta este a doua licitaţie organizată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrație pentru cumpărarea de tramvaie noi, în baza unei finanţări europene, în baza protocolului de asociere dintre municipiul Botoşani şi Ministerul Dezvoltării şi hotărârea Consiliului Municipal din 27 iulie 2018.
Prima licitaţie pentru municipiul Botoşani a fost lansată pe 14 ianuarie 2019 şi a fost anulată pe 28 noiembrie 2019. La această licitaţie au depus oferte firmele Astra Vagoane Arad şi Durmazlar din Turcia.
În paralel cu această achiziţie, infrastructura de transport cu tramvaiul va fi reabilitată în baza unei finanţări europene de aproximativ 40 de milioane de euro, finanţare atrasă de municipalitatea botoşăneană, în cadrul Programului Operaţional 2014 – 2020.
Finanţarea va asigura reabilitarea infrastructurii: cale de rulare – demontare/montare şi transport; echiparea cu instalaţii de manevrare automată a schimbătoarelor de cale; echiparea tuturor macazurilor cu instalaţii de încălzire; deviere utilităţi şi cămine; eclise electrice la calea de rulare, refacerea străzilor pe zonele unde au fost afectate de construcţia liniei de tramvai; demontare/montare şi transport stâlpi reţele de contact; înlocuirea totală a reţelei aeriene de contact instalaţii/cabluri aeriene demontare/ montare. Pentru o mai bună fluidizare a traficului, inclusiv reducerea timpilor de aşteptare la semafor a celorlalţi participanţi la trafic şi implicit reducerea noxelor, se va introduce sistemul de semnalizare şi semaforizare „unda verde” pentru semafoare. Proiectul presupune şi o instalaţie de comandă şi control centralizat pentru managementul traficului. Va fi implementat şi un sistem GPS pentru urmărirea tramvaielor prin dispecerat şi sisteme de informare a călătorilor în staţii şi tramvaie. Tot în baza finanţării europene, va fi implementat şi sistemul de taxare automată şi validare a biletelor de călători în tramvai. În intersecţii şi staţiile de tramvai va fi amplasat un sistem de supraveghere video. Va fi realizată infrastructura pietonală de acces la staţiile de tramvai, iar peroanele vor fi dimensionate la standarde europene pentru dotarea lor cu mobilier stradal.