Spitalul de boli cronice îngrijiri paliative a fost ridicat. Această unitate este destinată bolnavilor care sunt în stadii terminale ale unor boli cronice grave şi care în felul acesta pot fi îngrijiţi de personal de specialitate. Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii. Finanţarea acoperă şi necesarul de dotări şi obiecte tehnico-sanitare.
„Este semnat contractul pentru proiectarea utilităţilor. Proiectantul lucrează şi imediat cum termină proiectul, scoatem la licitaţie lucrările de racordare la reţelele de utilităţi”, a declarat Cătălin Fetcu, directorul Direcţiei de dezvoltare locală din cadrul Primăriei Botoşani. Partea de utilităţi trebuie realizată cu fonduri de la bugetul local.
Potrivit oficialului, după consultarea conducerilor instituţiilor implicate în proiect, inclusiv a Spitalului de Recuperare şi a Direcţiei de Sănătate Publică, s-a renunţat la realizarea tunelului care să facă legătura între cele două spitale. „S-a optat pentru soluţia de catering. Acolo se va aduce mâncare preparată. S-a identificat un circuit care să nu se intersecteze cu cei care vin la internare, sau cu bolnavii deja internaţi în Spitalul de Recuperare, este un circuit separat. Proiectantul a identificat acest traseu, împreună cu cei de acolo şi cu constructorul, e pus pe hârtie şi aşa se execută”, a precizat Cătălin Fetcu.
Referindu-se la partea de lucrări ce revine primăriei, Cătălin Fetcu a apreciat că până la finalul acestui an noul spital va fi racordat la reţelele de utilităţi. „În măsura în care se întrunesc condiţiile de recepţie pe partea de construcţie propriu zisă şi dotarea spitalului, se va putea recepţiona. La începutul anului viitor noua unitate şi-ar putea începe activitatea. Municipalitatea nu este responsabilă de partea de achiziţie dotări, echipamente. Noi trebuie să asigurăm doar o parte din mobilierul specific noii unităţi. Spitalul de Recuperare este finanţat de primărie, deci vom susţine orice cheltuială, orice investiţie care să conducă la punerea în funcţiune cât mai rapidă a noului spital”, a mai precizat Cătălin Fetcu.
Demersuri începute în anul 2013
Demersurile pentru noul spital au fost începute în 2013 de deputatul Tamara Ciofu. Lucrările la spitalul aflat lângă Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe” au fost demarate în noiembrie 2017.
„Am încercat să creez un liant între autorităţile statului, Direcţia de Sănătate Publică, Primăria Botoşani, CNI, Spitalul <Sfântul Gheorghe> şi în felul acesta am reuşit împreună, într-o echipă, chiar dacă au fost câteva lucruri cu care nu am fost de acord şi unii şi alţii, până la urmă am reuşit să ajungem în acest stadiu şi, în sfârşit, să fie aprobată lucrarea”, declara Tamara Ciofu, la demararea lucrărilor.
Baza de tratament existentă în Spitalul de Recuperare va fi completată de Ministerul Sănătăţii, pentru a se putea asigura servicii medicale şi pacienţilor noului spital.