marți, ianuarie 14, 2025
AcasăLocal BTDoliu în muzica populară românească - Anton Achiţei a plecat la ceruri

Doliu în muzica populară românească – Anton Achiţei a plecat la ceruri

Îndrăgitul interpret de muzică populară, Anton Achiţei, a plecat astăzi la ceruri, la vârsta de 74 de ani.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

„A suit la ceruri, în lumea fără dor, un mare artist, un artist desăvârșit, complet, poet și creator de muzică folclorică. Anton Achiței – o mare voce a Moldovei lasă în urma sa un repertoriu impresionant! A compus sute de cântece populare, romanțe și cântece de petrecere, colinde și jocuri și obiceiuri pentru sărbători. Și mai trist decât plecarea în sine, este faptul că pe ultimul său drum pe pământ, nu putem să-l însoțim. Noi, artiștii care l-am cunoscut și l-am apreciat, cât și publicul care l-a adorat suntem nefericiți că un om de mare valoare artistică părăsește această lume fără a-și putea lua rămas bun de la ea… Zbor lin spre stele, maestre!”, este mesajul transmis de  Maria Şalaru.

Om de cultură, folclorist, compozitor, cântăreț, poet și prozator, Anton Achiţei a plecat la ceruri, acolo unde se află alţi mari artişti ai neamului românesc. Vestea i-a mâhnit pe cei alături de care a cântat, dar şi pe toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat.

„A plecat să cânte îngerilor Anton Achiţei! Dumnezeu să-l așeze în ceata drepţilor”, a scris pe o reţea de socializare Dan Doboş, directorul Orchestrei „Rapsozii Botoşanilor”.

“Din Botoșaniul lui drag, eu și soțul meu, trimitem o rugăciune către Bunul Dumnezeu, să-l primească în grădina raiului și în corul îngerilor, pe robul său ANTON ACHIȚEI ! Drum lin, plin de lumină <bădică> Antoane! Te plânge Trotoșul, te jelește Siretul, suspină Prutul și Bahluiul dar mai cu seamă, pârâiașul copilăriei tale Burla de pe șesul satului Unțeni, Botoșani……E o jele plină de tăcere din Cetatea Sucevei, până la Dunărea cea mare iar tu, Antoane prietene, te-ai hotărât ca în această săptămână mare, să-ți lași cântecele moștenire, pe cei dragi cu durere și să pornești spre casa Tatălui Ceresc, să te rogi pentru noi! Drum ușor și dulce somn, Ai fost cântecului Domn, Pentru lume mângâiere, Și la joc și la durere! Condoleante familiei!”, este mesajul transmis de Mariana Honceru, cunoscut folclorist botoşănean.

Anton Achiţei s-a născut Mănăstireni, județul Botoșani. Povestea cu drag că i-a ascultat prima dată pe Gică Petrescu, Maria Tănase și Ioana Radu, la un patefon vechi de la oraș, adus de tatăl său. A cântat prima dată în public în clasa a VII-a, îndemnat de diriginta sa. „A venit aseară mama”, cântecul interpretat la o serbare şcolară, i-a adus multe aplauze şi felicitări.

S-a înscris la Școala Populară de Artă din Suceava, secția canto popular, apoi s-a angajat apoi la Ansamblul din Botoșani al Casei Creației Populare, apoi la Ansamblul Plaiurile Bistriței din Bacău, și chiar a predat canto popular la Școala de Arte și Meserii din Bacău.

A evoluat în mii de spectacole în ţară şi străinătate şi mereu reuşea să ajungă la sufletul celor care-l ascultau şi-l aplaudau.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
0.5 ° C
0.6 °
0.5 °
64 %
1.9kmh
8 %
mar
0 °
mie
1 °
joi
1 °
vin
5 °
sâm
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În tot balamucul ăsta, chiar era nevoie să ningă liniștit o vreme, ca în poza trimisă de un cititor al ziarului.

EDITORIAL

Panică printre profesori la început de an. Până pe data de 10 ianuarie trebuiau să justifice cheltuirea primei didactice. Dascălii au trebuit să semneze...

EPIGRAMA ZILEI

În dorințe clari Le-ar vrea, va să zică : Cu buzele mari Dar cu gura … mică!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...