La sfârșitul săptămânii trecute Alianța USR+PLUS anunța că birourile naționale ale celor două partide au fost mandatate să demareze pregătirea procesului şi condiţiile de fuziune. Deși din exterior totul pare roz, apele sunt foarte tulburi și vom asista ori al o fuziune cu năbădăi ori cele două formațiuni vor merge pe cont propriu.
„Noi tot am cerut fuziunea cu PLUS de la europarlamentare. Atunci ni s-a explicat că o parte a societății nu rezonează neapărat cu mesajul USR-ului și atunci a fost nevoie să apară PLUS pentru a lua această zonă. Se pare că Dacian Cioloș s-a răzgândit și acum vrea fuziune, pentru că «acum populația ne vrea uniți». Noi, în Comitetul Politic am stabilit, am mandatat Biroul Național să înceapă negocierile de fuziune. Totodată s-au stabilit niște linii roșii clare: păstrăm sigla, statutul și tot procesul de fuziune să înceapă după parlamentare”, a declarat Andrei Drancă, președinte al USR Botoșani și membru în Comitetul Politic la nivel național.
Condițiile nu convin lui Dacian Cioloș și membrilor PLUS, care într-un comunicat de presă vorbeau de contopire a celor două partide și nu de fuziune prin absorbție. „Noi am spus clar că vorbim de absorbție. Dacian Cioloș nu a vrut liniile roșii trasate în Comitetul Politic al USR. Chiar a venit la noi într-o pauză și ne-a spus că nu este de acord cu aceste linii roșii, dar s-a decis să menținem aceste cerințe minime”, a mai spus Drancă.
Relația dintre USR și PLUS la nivelul județului Botoșani nu este tocmai una cordială, dar, surprinzător, este una dintre cele mai bune dintre filialele de la nivel național. „În țară sunt situații foarte grave, de exemplu, la Suceava candidatul PLUS la Primărie a candidat în 2016 pe listele PSD la Vatra Dornei, la Bacău PSD, la Alba am înțeles că e de la PNL. Chiar asta l-am întrebat cu toții pe Dacian Cioloș: «Ce facem în aceste situații?» El ne-a răspuns că sunt în proces de curățare”, a mai afirmat liderul USR.
Pe de altă parte, Andrei Drancă a fost unul dintre cei care au votat împotriva poziționării USR ca partid de centru-dreapta. „De la început am zis că suntem un partid umbrelă, care poate adopta și măsuri de stânga și măsuri de dreapta. E o etichetă care nu-și are rostul, pentru că am trecut peste perioada aceea în care puteai să conduci doar cu măsuri numai de dreapta sau numai de stânga. E imposibil acest lucru în prezent, dar fost un referendum intern și respectăm votul”, a conchis Drancă.