O postare pe Facebook din partea unui lider de sindicat din poliție a declanșat un scandal de proporții, care s-ar putea lăsa cu plângeri penale, dar și cu procese.
Parcare neregulamentară cu legitimație de Parlament
Postarea cu pricina îi aparține lui Bogdan Bănică, preşedinte executiv al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România SNPR DECUS și face trimitere la un incident care ar fi avut loc în ultima zi din 2019 și în care ar fi fost implicat deputatul PSD de Botoșani, Răzvan Rotaru. „Cu puține ore înainte de miezul nopții, când toți românii se pregăteau de trecerea în noul an, pe Aeroportul Suceava un polițist era la datorie, asigurând măsuri de defluire a traficului în parcare, pentru a ajunge fiecare cât mai repede acasă. Polițistul de serviciu a observat un autoturism parcat neregulamentar, moment în care i s-a adresat șoferului, pentru a elibera zona, momentul fiind în mare parte filmat. Pe principiul „pe mine mă vezi, pe ăla nu”, conducătorul auto începe cocălăreala. Ce nu e prins în filmare e că i se solicită documentele de identitate, la care, surpriză: Nu îţi dau niciun act, bă, sunt deputatul Rotaru Răzvan-Ilie, şi îi flutură poliţistului un carton cu poză ştampilată”, se menționează pe pagina de Facebook a lui Bogdan Bănică.
Deputat amendat cu 2.240 de lei
Dar lucrurile nu s-ar fi oprit aici pentru că parlamentarul botoșănean l-ar fi amenințat pe polițistul de la Transporturi – „ajung eu la Bucureşti şi te dezbrac în c… gol, am eu grijă de tine”, se mai arată în postarea cu pricina. Mai mult, liderul sindicatului SNPR DECUS sublinia că pentru acea replică deputatul ar urma să se aleagă cu o plângere penală pentru ameninţare/ultraj. Asta în condițiile în care Răzvan Rotaru ar fi fost sancționat contravențional de polițist, după incidentul cu pricina, pentru „oprire neregulamentară, nerespectarea indicaţiilor poliţistului, neînmânarea documentelor pentru control şi tulburarea ordinii şi liniştii publice”, amenda aplicată fiind de 2.240 lei. În plus, polițistul ar fi dispus și măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. ”La mai mare, boss, felicitări pentru cum respecţi legile ţării pe care şi tu (paradoxal) le-ai votat. Dacă nu erai deputat aş fi zis că eşti un tupeist nemernic, un exemplu de frustrare şi nesimţire ordinară. Dar din păcate eşti deputat, Rotaru Răzvan-Ilie şi nu-mi permit să-ţi spun adevărurile astea”, se mai precizează în postarea cu pricina.
Parlamentarul PSD neagă că ar fi avut un comportament necuviincios
Contactat de reporterii „Monitorul”, deputatul Răzvan Rotaru a recunoscut că a fost în seara de 31 decembrie 2019 pe Aeroportul Suceava pentru a-și aștepta fratele, care se întorcea din străinătate, însă a negat existența vreunui incident. Totodată, luni seară (n.r.- pe 6 ianuarie a.c.) el nu știa că fusese sancționat contravențional, semn că procesul verbal prin care i s-a aplicat acea amendă de 2.240 de lei nu a fost întocmit pe loc, ci ulterior, și urmează să îi fie comunicat prin intermediul serviciilor poștale. În schimb, el a precizat că în momentul în care i s-au cerut documentele nu a prezentat actele întrucât nu le avea asupra lui și a arătat doar acel ecuson de la Parlament, fără a încerca să profite în vreun fel de statutul de deputat. „Într-adevăr, am oprit pentru câteva minute și nici nu am coborât de la volan, dar în spatele meu era un șir lung de mașini. Nici vorbă de amenințări, pentru că la drept vorbind nu sunt ministru de Interne, ci un simplu om. Despre procesul verbal de sancționare, nu știu să fi fost întocmit așa ceva…și pentru ce anume ?! Dacă așa stau lucrurile cum relatați, atunci voi depune și eu plângere împotriva polițistului”, a spus deputatul Răzvan Rotaru, care a pus la îndoială inclusiv modul în care au fost prezentate cele întâmplate, atâta timp cât filmarea făcută atunci nu a fost prezentată integral. „Am fotografiat și eu mașinile care erau parcate acolo, pentru a nu exista dubii. Dar atâta timp cât nu a postat întreaga filmare, înseamnă că are ceva de ascuns”, a completat Răzvan Rotaru, care a subliniat că va contestat atât procesul verbal, dacă va primi așa ceva, și îl va acționa în judecată pe polițist.
Bogdan Bănică a mai fost în centrul atenției publice în urmă cu un an când, în cadrul unui interviu acordat unui post de radio, a spus că „din Decembrie 1989, polițiștii români au fost batjocoriți cu bună știința conducătorilor”. De altfel, în același interviu el a vorbit fără rețineri problemele din cadrul Poliției Române, arătând situația în care sunt polițiștii care vor să își desfășoare normal activitatea.