Cinci subofițeri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Botoșani au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului Militar Iași sub acuzațiile de purtare abuzivă și fals intelectual, respectiv complicitate la purtare abuzivă, după un incident petrecut în vara lui 2018 și în urma căruia un botoșănean a ajuns la spital. „S-a reținut că în data de 3 iunie 2018, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, au agresat persoana vătămată T.D.O., cauzându-i leziuni traumatice vindecabile în 3-4 zile de îngrijiri medicale, iar primul subofițer jandarm, cu acest prilej, a întocmit în fals un înscris”, a precizat pentru „Monitorul de Botoșani” Gheorghe Prelipcean, prim-procuror al Parhetului de pe lângă Tribunalul Militar Iași. Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Miliar Iași, cei cinci subofițeri urmând să fie citați în fața magistraților militari în calitate de inculpați și audiați. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, subofițerii vor beneficia de prezumția de nevinovăție.
Incidentul de la care a pornit totul s-a petrecut chiar în municipiul Botoșani, când un tânăr de 34 de ani a avut o altercație verbală cu vânzătoarea de la un fast-food aflat în apropierea intersecției bulevardelor Primăverii și George Enescu. Aceasta a chemat jandarmii care l-au încătușat și l-au dus la secție. Pe drum, în timp ce se afla în duba jandarmeriei, botoșăneanul ar fi fost lovit. „Au venit, m-au încătușat și m-au băgat în dubă. În drum spre secție unul stătea cu piciorul pe capul meu și altul mă lovea repetat cu bastonul. În mașină am fost bătut și la secție amendat cu 500 de lei, după care am luat maxi taxi spre casă”, a povestit atunci victima agresiunii Dragoș Ovidiu Trofin. Că nu au fost o invenție au dovedit-o urmele rămase pe trupul botoșăneanului, vânătăile fiind vizibile și după câteva zile de la agresiune. „Poate am ridicat puțin tonul, când i-am spus vânzătoarei că nu are niciun motiv să refuze să mă servească, dar nu înțeleg de ce jandarmii au fost atât de violenți cu mine”, a spus atunci Dragoș Ovidiu Trofin.
Ulterior, după ce cazul a fost făcut public, reprezentanții IJJ au venit cu o serie de precizări. „La data respectivă, în jurul orelor 15.00, un echipaj de jandarmi s-a deplasat, în urma unui apel telefonic, la un local tip fast-food de pe Bulevardul George Enescu, în apropierea intersecției cu strada Primăverii, unde se sesiza faptul că un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice aduce injurii personalului de serviciu și dezlipește afișele lipite pe geamuri. Sesizarea s-a confirmat, jandarmii identificând un bărbat aflat în stare de ebrietate, care discuta cu personalul de serviciu. Deoarece a opus rezistență în momentul conducerii la autospeciala de serviciu pentru stabilirea identității, bărbatul a fost încătușat și transportat la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, unde a fost sancționat contravențional cu suma de 500 de lei, după care i s-a permis să plece. Menționăm faptul că, din momentul interceptării și până când a plecat de la sediul inspectoratului, bărbatul nu a fost agresat în niciun fel de echipajul de jandarmi. Jandarmii au observat pe gâtul bărbatului o excoriație, anterioară momentului intervenției în urma apelului telefonic”, se arăta în punctul de vedere al IJJ Botoșani.
Ancheta procurorilor militari avea să arate însă că botoșăneanul ar fi fost totuși agresat, iar pentru a se ascunde acest aspect unul dintre subofițeri a întocmit acel înscris în care se menționa că victima avea leziuni anterior intervenției.
Procesul se va judeca la Tribunalul Militar Iași, iar magistrații militari vor decide dacă subofițerii se fac vinovați de acuzațiile care li se aduc. O eventuală condamnare penală ar echivala cu destituirea lor din Jandarmerie.