Deznodământ neașteptat în operațiunea privind anihilarea celor două grupări de traficanți de țigări. În urma perchezițiilor organizate miercuri de procurorii DIICOT și structurile de combatere a criminalității organizate, anchetatorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a trei suspecți bănuiți că ar fi coordonat întreaga activitate, principalele acuzații fiind constituire, aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat și contrabandă cu țigări. Astăzi, cei trei suspecți – George Gabriel Prîsneac, Costel Niță și Gabriel Baltag, au fost prezentați în fața instanței de judecată a Tribunalului Botoșani cu propunere de arestare preventivă, însă, în ciuda probelor aflate la dosar, magistrații au respins propunerea DIICOT și au dispus plasarea celor trei în arest la domiciliu.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Decizia a fost cu totul surprinzătoare având în vedere că propunerea de arestare preventivă a fost formulată în baza unor probe adunate de anchetatori pe parcursul investigațiilor, probe care arătau fără dubii că suspecții erau foarte bine organizați. În plus, activitatea grupărilor era coordonată, iar cantitățile de țigări traficate erau destul de mari, la mijloc fiind vorba de sute de baxuri. Anchetatorii au arătat în instanță că liderul grupării efectua transporturi cu mașina, deși avea permisul de conducere suspendat. Ba mai mult, în timpul unei operațiuni, individul ar fi încercat să-i lovească cu mașina pe polițiștii care încercau să-l oprească. Cu toate acestea, magistrații au considerat că nu se impune arestarea lor preventivă.
Surprinzător este însă un alt aspect. Unul dintre suspecții ridicați cu mascații miercuri dimineață, George Gabriel Prîsneac, a fost condamnat pe 10 septembrie 2019 de Judecătoria Săveni la o pedeapsă rezultantă de un an și 10 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru uz de armă fără drept și braconaj, după ce în 13 februarie 2015 a împușcat un iepure de câmp și un căprior, într-o partidă de vânătoare ilegală. În timpul anchetei penale, el și-a schimbat de mai multe ori declarațiile, atrăgând în jocul murdar o asociație privată de vânătoare. Sentința nu este însă definitivă și a fost atacată cu apel.
Operațiunea privind anihilarea celor două grupări infracționale organizate specializate în contrabanda cu țigări a avut loc miercuri, 27 noiembrie, în urma conlucrării dintre procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani și ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani. Grupările erau formate din circa 30 de persoane și ar fi activat în perioada 2018 – 2019. Astfel, în urma celor 25 de percheziții domiciliare derulate miercuri, au fost puse în aplicare 30 de mandate de aducere, suspecții fiind audiați la sediul DIICOT. „În cauză exista suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2018, pe raza județului Botoșani, au fost constituite și dezvoltate două grupări infracționale organizate, care au acționat în mod coordonat, în ceea privește achiziționarea din Republica Moldova a unor cantități importante de țigarete provenind din contrabandă, pe care le-au depozitat și comercializat către diverși cumpărători de pe teritoriul României”, se arăta în comunicatul de presă emis de DIICOT. Astfel, în urma cercetărilor efectuate anchetatorii au stabilit că suspecții aduceau țigările din Republica Moldova și Ucraina, zona de acțiune fiind în partea de nord-est a județului. În total, suspecții ar fi traficat 339.488 pachete de țigarete de proveniență Republica Moldova, Duty Free și fără timbru de acciză, din care 154.488 pachete țigarete de contrabandă au fost confiscate în timpul investigațiilor.
Acțiunea de miercuri a fost organizată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Sectorul Poliției de Frontieră Stânca, Sectorul Poliției de Frontieră Românești, precum și al lucrătorilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale – I.P.J. Botoșani și a celor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani. Totodată, suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.