Ploile de la sfârșitul săptămânii au fost ca o mană cerească pentru culturile de grâu din județ semănate în această toamnă.
„Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina o evoluţie pe ansamblu normală a proceselor biologice la speciile de toamnă. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi bună pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate în afara epocii optime, precum şi pe arealele agricole unde se menţine deficitul de umiditate în sol. Per total, însă, la nivelul județului Botoșani, culturile sunt în grafic”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole a Județului (DAJ) Botoșani. Potrivit acestuia, culturile semănate la timp au ajuns în faza apariției primelor frunze și a înfrățirii, în timp ce cele care au fost puse în pământ după epoca optimă parcurg fazele de germinare și răsărire.
La nivelul județului Botoșani, în această toamnă, au fost cultivate aproximativ 30.000 de hectare cu grâu.
În sezonul agricol 2018-2019, la nivelul județului, media producției de grâu obținută pe cele 28.000 de hectare cultivate a fost de 4.100 de kilograme. Au fost ferme care au raportat producții de 2.500-2.800 de kilograme la hectar, dar și ferme unde producţia obținută a fost de peste 7.250 de kilograme la hectar.