Un bebeluş a fost la un pas de moarte după o reacţie alergică la vaccinul făcut de medicul de familie.
Copilului i s-a făcut rău imediat după vaccin, fiind nevoie de intervenţia echipajului SMURD. Incidentul a avut loc în cursul săptămânii trecute, la un cabinet de medicină de familie din judeţ, unde copilul a fost adus de mamă pentru efectuarea unui vaccin la vârsta de două luni, aşa cum este prevăzut în calendarul naţional de vaccinare.
La doar câteva minute după ce a fost înţepat, însă, copilul a început să dezvolte o reacţie alergică pe piele, fiind acoperi de bubiţe şi chiar băşici cu lichid la nivelul tălpilor. Imediat, medicul din cabinet i-a aplicat acestuia un tratament de urgenţă, solicitând şi invervenţia echipajului de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) al SMURD, care a ajuns în scurt timp şi a preluat copilul. „Din fericire copilul era într-un cabinet medical, iar personalul de acolo a ştiut ce trebuie să facă. Echipajul TIM l-a stabilizat în scurt timp şi ulterior l-a transportat la Pediatrie pentru supravehere şi tratament de specialitate”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.
Reacţia alergică severă, sau anafilactică, poate fi cauzată chiar de antigenul vaccinului sau de altă componenta a vaccinului, cum ar fi materialul de cultură celulară, stabilizator, conservant sau antibiotic utilizate pentru a inhiba creşterea bacteriilor.
Reacţiile alergice severe pot pune în pericol viaţa. Din fericire, aceste reacţii sunt rare, rata de apariţie fiind de sub 1 la un milion de doze. Riscul de reacţie alergică poate fi minimizat prin programe de screening bine organizate, efectuate înainte de vaccinare de către medicul de familie. Toţi cei implicaţi în procesul de administrare a vaccinurilor trebuie să aibă la dispoziţie un protocol de urgenţă şi stocuri de medicamente pentru tratarea anafilaxiei.