Un motan din rasa birmaneză, luat de pe o stradă din municipiul Botoșani și trimis mai apoi în vestul Europei, a ajuns să facă subiectul unui scandal. Patrupedul cu pricina aparținea unei botoșănence, care îl îngrijea, doar că în noiembrie 2017 o altă femeie l-a găsit în Parcul Tineretului, l-a luat și l-a predat unui cabinet veterinar. Ulterior, proprietara a început să-l caute și a ajuns inclusiv la cabinetul veterinar cu pricina, însă cei de acolo s-au prefăcut că nu știu nimic, deși animalul era deja în custodia lor. Așa se face că motanul a ajuns să fie adoptat de o persoană din Germania și trimis la mii de kilometri distanță.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Femeia care l-a îngrijit a reușit să afle cum stau lucrurile, iar anul trecut a făcut plângere la poliție, felina devenind astfel și obiectul unei anchete penale pentru furt. Audiată, botoșăneanca acuzată de furt a recunoscut că a găsit motanul în stradă și, neștiind că ar aparține femeii, l-a dus la cabinetul veterinar pentru a fi tratat, deparazitat și cipat, având în vedere că era vorba despre un exemplar bolnav, după care l-a trimis în Germania unei cunoștințe, care este o persoană iubitoare de animale și s-a oferit să îl ia în adopție.
La fel, medicul veterinar care l-a tratat a recunoscut că știa de motan, dar a crezut că proprietara l-ar fi abandonat. Ancheta penală nu s-a soldat cu inculparea celor implicați, dar proprietara motanului i-a acționat în instanță pe cei răspunzători, iar magistrații Judeătoriei Botoșani au apreciat că aceasta are dreptate Prin urmare, i-au dat câștig de cauză. Ba mai mult, firma care administrează cabinetul veterinar prin care s-au derulat procedurile cu felina a fost obligată să-i plătească botoșănencei despăgubiri de 1.500 lei, din care 500 lei reprezintă daune materiale, iar 1.000 lei daune morale, la acestea adăugându-se cheltuielile de judecată. Motivul – cei de la cabinetul veterinar ar fi știut situația motanului, dar nu au făcut niciun demers pentru ca exemplarul să revină la proprietara de drept. Decizia instanței a fost atacată cu apel de societatea cu pricina așa încât scandalul iscat va fi analizat și de Tribunalul Botoșani.