Radio Fix a devenit internaţional. Datorită unui fenomen extrem de rar postul de radio local a ajuns să fie ascultat în oraşul Espoo, situat în împrejurimile capitalei Finlandei, Helsinki, adică la peste 1.300 de kilometri depărtare. Acest fapt a fost semnalat printr-un e-mail trimis de Marko Brask, în vârstă de 49 de ani, pe adresa redacţiei alături de dovada înregistrată. Situaţia s-a întâmplat în data de 16 iunie, la ora 11:18 – 11:23 a România, pe frecvenţa 99.80 MHz. În înregistrarea de aproape două minute transmisă de Marko se pot auzi un fragment dintr-o melodie, dar şi câteva reclame transmise de Radio Fix.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
„De mai bine de 36 de ani hobby-ul meu este ascultarea FMDX (recepţia radio FM de lungă distanţă). Încerc să ascult staţii de radio din străinătate ori de câte ori condiţiile din ionosferă îmi oferă posibilitatea. Acest lucru s-a întâmplat de 10 ori în timpul verii, atunci când semnalele staţiilor radio s-au răsfrânt înapoi spre Pământ de la o înălţime de 100 de km şi s-au propagat la circa 1.500-2.500 de km de la locul transmiterii”, a scris Marko Brask în e-mail-ul transmis. De asemenea acesta susţine că utilizează echipamente de recepţie profesioniste.
Fenomenul prin care Radio Fix a putut fi recepţionat până în Finlanda este întâlnit mai ales vara, când se înregistrează temperaturi ridicate. Atunci când o undă radio ajunge la nivelul ionosferei, câmpul electric al undei induce oscilaţii electronilor liberi din ionosferă cu o frecvenţă egală cu cea a undei.
Astfel de situaţii sunt extrem de rare şi sunt favorizate şi de condiţiile atmosferice, când întreaga energie a undelor radio este cedată vibraţiilor pe o distanţă foarte scurtă, care apoi sunt dirijate înapoi către suprafaţa Pământului, ajutând la recepţia semnalelor radio pe distanţe foarte lungi.
Un fenomen identic s-a întâmplat pe 6 iunie şi în Maramureş, atunci când un radio local din zonă a fost recepţionat tot de un finlandez pasionat de electronică.