Un deţinut din Penitenciarul Botoşani, care obişnuia să îşi bată cuie în cap pentru a ieşi din penitenciar şi a fi transportat la Urgenţe, a fost internat în aceste zile în stare gravă la spital, tocmai din cauza unuia dintre acele cuie bătute în cap.
Potrivit cadrelor medicale, astfel de cazuri au ajuns să fie la fel de comune ca orice alte prezentări în spital, deţinuţii mai vechi folosindu-se de tot felul de trucuri pentru a părăsi unitatea de detenţie şi a „vizita” Spitalul. „Ei ştiu foarte bine cu ce afecţiuni să se prezinte. Ba spun că au înghițit nu știu ce pastile, ba că au înghițit nu știu ce obiect dur. Trebuie investigaţi din cap până în picioare, ceea ce consumă timp, resurse umane şi financiare”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD.
Cuiele bătute în cap sunt unele din metodele preferate, însă de deţinuţii mai experimentaţi, pentru că aceştia ştiu exact zona din frunte unde îşi bat acele cuie şi în general nu au nicio problemă. În cazul deţinutului de 30 de ani, situaţia nu a fost aceeaşi. Bărbatul a ajuns de mai multe ori la Urgenţe în ultimile luni, de cele mai multe ori cu aceeaşi problemă, „corp străin autointrodus frontal”. Uneori acesta refuza să îi fie scos şi era dus înapoi în unitatea de detenţie cu tot cu cui.
La mijlocul săptămânii trecute bărbatul a ajuns la Urgenţe cu un nou cui introdus în frunte, dar a refuzat internarea, fiind din nou dus în unitatea de detenţie. Peste câteva zile, însă, bărbatul a început să se simtă tot mai rău, să aibă dureri de cap, greţuri şi stări de vomă. Adus din nou la spital, acesta a fost consultat de medicii specialişti, care au concluzionat că bărbatul s-a ales cu o meningoencefalită şi abces cerebral, cauza cea mai probabilă a afecţiunii fiind tocmai cuiul introdus în cap. Ulterior, acesta a fost transferat la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă, fiind ţinut sub supraveghere şi tratament specializat.
Abcesul cerebral reprezintă acumularea de puroi la nivelul creierului. Acesta apare din cauza unei infecţii bacteriene, la persoanele sănătoase, sau fungice, la persoanele cu un sistem imunitar deficitar. Abcesul cerebral se formează atunci când fungii, bacteriile sau virusurile ajung la nivelul creierului prin intermediul unei leziuni la nivelul capului sau printr-o infecţie localizată oriunde în corp.
Abcesul cerebral determină umflarea creierului şi, din acest motiv, este necesară imediat intervenţia medicului pentru a preveni acest lucru. Abcesul cerebral este o afecţiune gravă şi nu trebuie ignorată, fiind necesară spitalizarea. Presiunea care apare din cauza umflării creierului poate determina reducerea fluxului sanguin, ce are ca urmări leziuni ireversibile ale creierului.
Dacă infecţia este situată la o adâncime de 2,5 cm sau mai puţin, va fi tratată, cel mai probabil, cu antibiotice. Dacă aceasta nu se micşorează cu ajutorul antibioticelor, atunci este necesară intervenţia chirurgicală.