Fetiţa din Manoleasa, ajunsă la spital într-o stare gravă din cauza malnutriţiei, a decedat înainte de a fi externată.
Copilul de 12 ani, din Manoleasa, a şocat personalul medical după ce a ajuns pe mâna medicilor de la Secția Pediatrie a Spitalului Județean de urgenţă (SJA) malnutrit și deshidratat. Potrivit cadrelor medicale, acesta avea mai multe malformații și cântărea doar 6 kilograme. Medicii spun că greutatea normală la boala de care suferă ar fi trebuit să fie de aproape 20 kilograme.
Cazul a fost semnalat de medici și la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, iar după comunicarea decesului de către cadrele medicale, cazul a intrat şi în atenţia Poliţiei. „Din păcate, copilul a decedat pe patul de spital. Noi am întocmit un raport, pe care l-am înaintat Poliţiei, urmând ca organele de anchetă să se pronunţe în acest caz”, a precizat Alexandru Colbu, directorul DGASPC Botoşani.
Reprezentanții DGASPC au admis, în moemntul anchetei, că starea micuței a fost şi o consecinţă a unei neglijențe a instituțiilor Statului, care ar fi trebuit să monitorizeze îndeaproape evoluția ei. Aceştia au spus că minorul era în atenția celor de la Primărie și că toate rapoartele trimise către DGASPC nu au scos în evidență faptul că acest copil nu ar fi fost neglijat. „Acest copil a fost monitorizat și a fost în atenția celor de la primărie, iar prin anchetele sociale și rapoartele de monitorizare pe care le emiteau și prezentau către noi se propunea menținerea acestui copil în mediul familial. Nu au constatat că ar fi fost abuzat sau neglijat, deci nu s-a impus intervenția noastră. Copilul avea diagnostice severe cum ar fi retard psihic profund, paralizie cerebrală infantilă, tetrapareză, epilepsie și alte diagnostice care au încadrat copilul în handicap grav și asistent personal, care era mama. Nici medicul de familie și nici personalul medical de acolo din comună nu s-au implicat prea mult, iar mama a făcut ce a știut și ce a putut. Autoritățile de acolo au vizitat-o sau nu, rapoartele le-au făcut și spuneau că e OK. Dar se pare că nu a fost așa de OK. Este clar că sistemul, pe undeva, nu a funcţionat”, a spus directorul DGASPC la acea dată.
Una din celelalte explicaţii pentru starea micuţei este şi lipsa unor consultaţii medicale de specialitate. Comuna Manoleasa nu are medic de familie, iar singurul medic din zonă, cel de la Hăneşti, vine o dată sau de două ori pe săptămână, neavând timp de consultaţii atât de des cât ar trebui, iar personalul din comună nu are pregătirea necesară pentru astfel de copii în stare gravă. Asistenţii comunitari din Manoleasa au vizitat familia în luna decembrie şi spun că starea copilului era la fel ca în ultimii ani, însă reunosc că nu puteau să îi indice mamei decât să încerce în continuare să aibă grijă de copilul ei.