Un bărbat din Bălușeni a simțit pe propria piele expresia ”să ai gărgăuni la cap”. Incidentul a avut loc sâmbătă după-amiază, când bărbatul de 39 de ani se afla într-o pădure din apropierea casei. La un moment dat, însă, s-a trezit în mijlocul unui roi de viespi de pădure, cunoscute și sub denumirea populară de gărgăuni. Brbatul nu a mai avut timp să reacționeze, simâind deja mai multe înțepături în zona capului și mâinilor, în timp ce încerca să se apere. Speriat, acesta a reușit să fugă și să se adăpostească de roiul agresiv, la scurt tip începând să simtă urticarie pe tot corpul și durere în zonele înțepate. Acesta s-a decis să ceară ajutor, astfel că a sunat la serviciul de urgemță 112, la fața locului fiind trimis în scurt timp un echipaj cu medic din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță (SJA). Bărbatul a primit primul ajutor la fața locului, după care a fost transportat imediat la Urgențe. ”Pacientul a fost stabilizat. A dezvoltat o reacție alergică la înepăturile insectelor, urmând a fi ținut sub supraveghere medicală și pentru tratament de specailitate, dacă se impune”, a precizat medicul Andreea Stărică, din cadrul SJA Botoșani.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Vespa crabro mai este cunoscută și sub denumiri ca Albina-ţiganului, albină-ţigănească, bărzăun, băzgăun, bâzălău, bâzgar, gărgăun, găun, găunoi, tăun, viespe-bondărească, viespe-gărgăune, viespar, viespoi.
Vesapa crabro este răspândită în Europa, Asia, din sec. XIX în America de Nord şi, mai de curând, în America de Sud.
Este cea mai mare ca talie dintre viespile europene: matca are în medie 3,5 cm dar poate ajunge şi la 5 cm lungime, în timp ce masculii şi lucrătoarele, care măsoară în medie 2,5 cm, pot atinge maximum 3 cm. Celelalte specii de viespi de la noi rar ating 2 cm, în medie având sub 1,5 cm. Deşi mai zgomotoase decât alte viespi, sunt mai puţin agresive; poate cu excepţia cazului când se află la cuib şi se simt ameninţate sau dacă sunt atinse, din întâmplare, cu mâna. Spre deosebire de albine care după înţepătură îşi pierd acul şi mor, acul viespii este retractil şi, de aceea, ea poate înţepa de mai multe ori. Înţepătura este urmată de durere, ce poate ţine şi câteva zile, deşi toxicitatea veninului este inferioară de circa 10 ori faţă de cea a veninului albinelor. Pericolul şocului anafilactic, ce poate conduce chiar la deces în cazul persoanelor alergice, este însă la fel de mare.