Fiecare părinte vrea să îi ofere copilului o viață de succes și fericită. Această misiune de viață nu este deloc ușoară, mai ales în cea mai timpurie perioadă, când se pare că fiecare lucru mic este crucial. Temerile inițiale sunt înlocuite de obiective mari și de crearea de planuri despre felul în care acestea vor fi îndeplinite.
Pe parcurs apar dezacorduri, deoarece părinții și copiii au adesea opinii diferite asupra viitorului. La început, aici se ciocnesc două extreme: grija părintească pentru siguranța financiară și viziunea idealizată a copiilor asupra viitorului. Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc, unde obiectivele mari sunt importante, atâta timp cât există șanse reale ca acestea să fie atinse (sau cel puțin să nu amenințe opțiunea mai realistă). Care este soluția ideală și chiar există?
Părinții au un obiectiv clar, dar deseori nu sunt conștienți că acesta nu trebuie să afle în coliziune cu viziunea (ne)realistă a copilului asupra lumii. Credeți că copiii nu știu ce vor și că nu ar trebui să aibă libertate de decizie? Amintiți-vă de idealurile voastre când erați tineri ca ei. Folosiți această experiență pentru a vă ghida copilul talentat către o carieră de succes (pe care și-o dorește cu adevărat!).
Ajutați-l să își recunoască talentele
Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegeți, dacă nu ați făcut-o deja, este faptul că copilul vostru nu are aceleași interese și talente ca voi. Simplu, deși vă seamănă, nu este copia voastră. Chiar dacă se întâmplă să aibă interese similare, lăsați-l să descopere în felul lui, și nu sub influența voastră. Acesta este un proces lung, deoarece copiii se descoperă încet pe ei înșiși în timpul creșterii și se schimbă pur și simplu. Nu vă faceți griji, cu cât sunt mai maturi, cu atât ambițiile lor vor fi mai potrivite cu talentele personale. Cea mai bună opțiune este să se potrivească dorințele și posibilitățile. Un exemplu foarte bun sunt tinerii experți în IT, precum programatorii care au salarii foarte bune în România.
Direcționați-l către activități extrașcolare
Una dintre cele mai bune modalități de a permite copilului să-și testeze aptitudinile este înscrierea la diferite activități extrașcolare, de la sport la știință. Făcând un sport, copilul nu numai că va învăța cum să șuteze mingea, ci se va confrunta și cu provocări importante precum:
- munca în echipă,
- confruntare cu autoritate,
- suportarea înfrângerii,
- controlarea emoțiilor,
- focusarea asupra obiectivului etc.
La ce se va antrena este cel mai puțin important. Desigur, dacă se descoperă un mare talent, iar copilul vrea să se dedice mai mult, permiteți-i să-și testeze limitele. Deși poate suna ciudat, și înclinațiile artistice aduc provocări similare. A cânta la un instrument, baletul sau școala de desen poate fi la fel de provocator ca fotbalul sau baschetul.
Deși de multe ori aceste activități nu afectează direct viitorul cuiva, experiențele acumulate pot ajuta foarte bine la formarea personalității copilului. Așa că lăsați-l să încerce mai multe lucruri, pentru a câștiga experiență de viață (binele și răul). Toate acestea sunt lecții importante care îl vor ajuta să facă față mai bine în diverse situații de viață.
Asigurați-i o educație de calitate
Dacă aveți un copil talentat și vreți să îl orientați către o carieră de succes, cel mai bun mod de a face acest lucru este o educație de calitate. Asta nu înseamnă că acum ar trebui să-i impuneți copilului ce să facă. Meseria voastră de părinte este, în primul rând, să permiteți dobândirea unei educații de calitate. Aceasta se referă, în primul rând, la alegerea nivelurilor de învățământ secundar și superior.
Pentru alegerea celei mai bune instituții, trebuie să fiți atenți la următoarele:
- Calitatea profesorilor – ce metode folosesc profesorii, dacă urmăresc ultimele tendințe în domeniul pe care îl predau?
- Abordarea modernă de studiu – cât de mult se folosesc calculatoare în lucru, există posibilitatea de studiu la distanță?
- Aplicarea cunoștințelor – cât sunt de aplicabile și de utile abilitățile învățate pentru cariera din viitor?
- Organizarea și calitatea școlii – clasele au echipament modern, există condiții pentru curs practic și activități sportive?
- Importanța diplomei – diploma dobândită este recunoscută pe plan internațional? Cât este de apreciată de către angajatorii din România, dar din străinătate?
Toate acestea sunt întrebări la care trebuie să primiți răspunsuri concrete de la școala dorită. Dacă vă ajutați copilul în alegerea unei școli de calitate, acesta va avea condiții mai bune pentru a-și îndeplini ambițiile. De asemenea, acesta este cel mai bun mod de a fi siguri că talentele copilului vostru vor fi dezvoltate la maxim. Astfel veți fi siguri că v-ați ajutat copilu să aibă succes în viață.