spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeÎnvățământInstrumentişti calificaţi la Olimpiada naţională

Instrumentişti calificaţi la Olimpiada naţională

Copiii instrumentişti de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, elevi în clasele a III-a – a VIII-a, au strălucit din nou la fazele zonale ale Olimpiadelor şi trei dintre ei vor reprezenta judeţul la faza naţională. Este vorba de Patrik Mihail Petrescu (clasa a IV-a), Gabriel Şobachi (clasa a V-a) şi Andrei Piţu (clasa a VII-a).

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cel mai mic finalist la Olimpiada naţională este violonistul Patrik Mihail Petrescu, care a cântat perfect la faza zonală de la Bacău, şi a luat locul I cu maximum de puncte, 100.Este un premiu important pentru mine şi sunt mândru să reprezint, alături de colegii mei, Liceul de Artă «Ştefan Luchian» la etapa naţională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală”, a declarat micul violonist, care a ţinut să le mulţumească părinţilor şi profesorilor care l-au pregătit, încurajat şi susţinut Cătălin Şobachi şi Marina Mihalenco-Prisacaru.

Profesorul Cătălin Şobachi vede în Patrik Petrescu un real talent, care, sub îndrumarea tatălui, a crescut enorm de la an la an, iar rezultatele obţinute în ultimul an demonstrează acest lucru.

Cătălin Şobachi a trăit la maxim emoţiile fazei zonale a Olimpiadei de la Bacău, pentru că în competiţie, dar la clasa a V-a, în proba de contrabas, a evoluat fiul său, Gabriel. „Când un elev este pe scenă, profesorul trăieşte emoţii intense, sperând că l-a pregătit pentru orice s-ar putea întâmpla în acele câteva minute în care el este acolo. Ca părinte, cunoscându-i repertoriul, mă aşteptam să simt acelaşi lucru. Am avut surpriza că nu a fost aşa, realizând că am atâta încredere că el se descurcă minunat în orice situaţie, încât nu am trăit decât bucuria imensă de a-l vedea din nou pe scenă”, a declarat profesorul.

Gabriel Şobachi este pregătit de bunicul său, Gigel Şobachi. Deşi a început relativ târziu studiul contrabasului, până în clasa a IV-a învăţând la Şcoala 11, Gabriel Şobachi susţine că şi-a dorit să ajungă la Olimpiadă încă din clasele primare. Înainte de a intra în concurs eram şi îngrijorat şi emoţionat şi nerăbdător, dar după ce am început să cânt m-am liniştit. Atât bunicul, cât şi tatăl meu mi-au spus că am cântat foarte bine, ceea ce m-a făcut să sper că voi promova în etapa următoare. Totuşi, când am auzit decizia juriului nu mi-a venit să cred. Sunt foarte fericit şi îmi doresc un rezultat bun şi la faza naţională”, a declarat elevul, pentru care bunicul este modelul său de viaţă. Gabriel a ţinut să-i mulţumească şi profesorului corepetitor Anamaria Andronic, „fără de care m-aş simţi singur pe scenă”.

Profesorul Gigel Şobachi este mândru că nepotul său îi calcă pe urme şi a ales contrabasul şi nu vioara, pe care putea să o studieze cu „ceilalţi profesori din familie”. „Mă bucur că pe lângă celelalte preocupări ale sale a ales şi acest dificil instrument. Îmi doresc din toată inima ca alegerea făcută să fie pe măsura aspiraţiilor lui şi de ce nu şi dorinţelor mele”, a spus Gigel Şobachi.

La faza naţională merge şi Andrei Piţu, ceea ce nu mai este o surpriză, fiind că aproape că nu e concurs de chitară clasică de la care elevul profesoarei Carmen Cojocaru să se întoarcă fără premiul I. Cu toate acestea, mama sa, Ana-Manon Piţu susţine că în ultimul an a înregistrat un progres evident.

Andrei a luat locul I la secţiunea coarde grave, ca şi în 2018, dar s-a calificat şi la faza naţională. Toate acestea au fost posibile numai datorită unui program intens şi foarte riguros de studiu, Andrei bucurându-se atât de experienţa doamnei Carmen Cojocaru, profesor al Liceului «Ştefan Luchian», cât şi de cursurile domnului profesor Ştefan Trifan de la Academia de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj”, a declarat mama chitaristului, care a ţinut să scoată în evidenţă şi performanţa celuilalt fiu al său, Vladimir, care a obţinut premiul I şi doar trei puncte l-a despărţit de faza naţională a Olimpiadei în proba de pian.Din martie trecut, Vladimir a lucrat mult în privinţa tracului pe scenă, iar acest lucru s-a văzut. Dacă în clasa a III-a a obţinut menţiune, acum a ocupat locul I. Se cunoaşte munca depusă de el alături de domnul profesor Adrian Moroşanu”, a mai spus Ana-Manon Piţu.

 

Premii aduse de toţi elevii botoşăneni participanţi

 

Toţi elevii de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani s-au întors cu premii de la faza zonală a Olimpiadei instrumentale de la Bacău. Astfel, în proba de pian, trei elevi au cucerit premiul întâi. Este vorba de Alexandra Mariţencu (clasa a VII-a), care a adunat 99 de puncte, Vladimir Piţu (clasa a IV-a) şi Bianca-Andrea Havîrneanu (clasa a V-a) – ambii cu 97 de puncte. Iulia Şcarlii (clasa a VIII-a) – 95 de puncte şi Adrian Mircescu (clasa a VII-a) – 94 de puncte s-au întors acasă cu premiul al II-lea, în timp ce micuţa Maria Raluca Moţoc a urcat pe cea de a treia treaptă a podiumului cu 90 de puncte.

Premii au fost cucerite şi de elevii care au participat la celelalte secţiuni. Astfel, Dario Huţanu (clasa a VII-a) a cucerit premiul II cu 96 de puncte la fagot. O performanţă similară a reuşit şi Marcian Vasile Dascălu (clasa a VIII-a) în proba de clarinet, unde a adunat 95 de puncte. Tot la clarinet, Tudor Costin Constantinică (clasa a VIII-a), cu 93 de puncte, s-a clasat pe locul al III-lea, loc obţinut şi de Alexandru Damian (clasa a VI-a), dar cu 91 de puncte.

Ioan Rotărescu (clasa a V-a) a fost la două puncte de calificarea la faza finală, obţinând premiul I cu 98 de puncte în proba de trompetă.

În proba de vioară, pe lângă premiul obţinut de Patrik Petrescu, elevii de la Liceul de Artă Botoşani au mai cucerit două premii. Robert-Manuel Şchiopu (clasa a VIII-a) a ieşit pe primul loc cu 97 de puncte, în timp ce eleva din clasa a III-a Maria-Andrada Roman a adunat 96 de puncte, cât pentru premiul al II-lea.

 

Rezultatele obţinute de elevii de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”

Locul I şi calificaţi la finala naţională – 100 de puncte

– Patrick Mihail Petrescu (clasa a IV-a – vioară), profesor Cătălin Şobachi, corepetitor Marina Mihalenco-Prisacaru

– Gabriel Şobachi (clasa a V-a – contrabas), profesor Gigel Şobachi, corepetitor Anamaria Andronic

– Andrei Piţu (clasa a VII-a – chitară), profesor Carmen Cojocaru


Locul I – 97-99 de puncte

– Alexandra Mariţencu (clasa a VII-a – pian), profesor Marina Mihalenco

– Vladimir Piţu (clasa a IV-a – pian), profesor Adrian Moroşanu

– Bianca-Andrea Havîrneanu (clasa a V-a – pian), profesor Ioana Botez

– Ioan Rotărescu (clasa a V-a – trompetă), profesor Ionuţ Manta, corepetitor Cristian Lungu

– Robert-Manuel Şchiopu (clasa a VIII-a – vioară), profesor Cătălin Şobachi, corepetitor Cristian Lungu

 

Locul II – 94-96 de puncte

– Iulia Şcarlii (clasa a VIII-a – pian), profesor Stela Şerpeanu

– Adrian Mircescu (clasa a VII-a – pian), profesor Raluca Ardelean

– Dario Huţanu (clasa a VII-a – fagot), profesor Ioan Mutihac, corepetitor Anamaria Andronic

– Marcian Vasile Dascălu (clasa a VIII-a – clarinet), profesor Costel Druţu, corepetitor Adrian Moroşanu

– Maria-Andrada Roman (clasa a III-a – vioară), profesor Consuela Petrescu, corepetitor Anamaria Andronic

 

Locul III – 90-93 de puncte

– Maria Raluca Moţoc (clasa a IV-a – pian), profesor Ioana Botez

– Tudor Costin Constantinică (clasa a VIII-a – clarinet), profesor Costel Druţu, corepetitor Adrian Moroşanu

– Alexandru Damian (clasa a VI-a – clarinet), profesor Marius Havârneanu, corepetitor Anamaria Andronic

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
3.3 ° C
3.3 °
1.6 °
68 %
2.7kmh
100 %
sâm
3 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...