Cu exact nouă luni în urmă clopoţelul suna începutul anului şcolar în toate unităţile şcolare din ţară şi din Botoşani. După 35 de săptămâni de predat, învăţat, note şi competiţii, a venit binemeritata vacanţă de vară, iar startul la odihnă şi distracţie l-au dat festivităţile de premiere. La Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” careul pentru premierea celor mai bune rezultate a avut loc vineri dimineaţă, în data de 15 iunie, iar participanţii au fost, în principal, elevii claselor V-VII şi IX-XI, clasele terminale având un calendar diferit ce include şi examenele naţionale.
S-a arborat drapelul colegiului, iar directorii Mihaela Prăjinariu şi Ioan Onofrei au oferit câteva zeci de diplome şi felicitări. Surprizele au venit, însă, din partea musafirilor veniţi să-i felicite pe laurieni. Deputatul Tamara Ciofu, prezentă la debutul anului şcolar 2017-2018, a ţinut să fie de faţă şi în ultima zi de şcoală, anunţând că va premia şi în acest an unul dintre elevii de frunte ai colegiului, cel desemnat fiind Tudor Cardaş. Cel care s-a calificat în lotul de seniori pentru matematică al României şi care se pregăteşte de zor şi pentru balcaniada din acest an, a primit, însă şi un premiu inedit. Acesta a fost oferit de Vanea Atudorei, cetăţeanul de onoare al municipiului Botoşani care în 1973 absolvea Laurianul.
Vanea Atudorei este un botoşănean ce a fost premiat în repetate rânduri la nivel internaţional pentru activitatea sa de cercetare ştiinţifică în domeniile biologiei şi chimiei, două dintre distincţii fiindu-i acordate de însăşi regina Elisabeta a Angliei.
Director al unei mari companii farmaceutice din Canada, Vanea a ţinut să participe la festivitatea laurienilor pentru a-i anunţa că iniţiază în acest an o bursă. Cel mai merituos elev al colegiului va beneficia de cazare, masă şi vizite în Canada şi SUA timp de o lună întreagă pe parcursul vacanţei de vară. Cum Tudor Cardaş a fost desemnat elevul anului la „A.T.L.”, matematicianul ce este abia în clasa a IX- a va fi beneficiarul primei burse oferite de Vanea.
„Îmi aduc aminte din clasa a XII -a, că se întâmplase să se rămână fără un profesor de biologie, iar doamna Nevinglovschi a propus conducerii liceului să predau eu, ca elev, în orele rămase descoperite. Am ţinut o oră demonstrativă, ca test, după care conducerea liceului a avut încredere şi m-a lăsat să predau respectivele ore. Mă întreb în câte licee din ţară s-ar fi procedat astfel? Laurianul este un liceu în care întotdeauna s-au dat aripi elevilor şi au fost ajutaţi să zboare cât mai sus.”, a povestit Vanea Atudorei, anunţând că oferă colegiului şi un teanc de documente originale din corespondenţa cu ONU, materiale didactice pentru celebra competiţie de dezbatere a laurienilor, BTMUN.