spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeInterviu„Politicul ar fi trebuit să impună vaccinarea, ca să îşi salveze oamenii”

„Politicul ar fi trebuit să impună vaccinarea, ca să îşi salveze oamenii”

Medicul Paul Şerban susţine că oamenii uită foarte repede marile pandemii şi faptul că acestea au trecut cu vaccinare sau cu pierderi colosale de vieţi.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Reporter: – Domnule doctor, aţi declarat la un moment dat că sunteţi de părere că vaccinarea împotriva Covid-19 ar trebui să fie obligatorie. Cum v-aţi implicat în această campanie de vaccinare?

Paul Şerban: – Noi am avut o discuţie cu primarul comunei Corlăteni, acolo unde am cabinet, şi dumnealui a acceptat să facă un centru de vaccinare la primărie. Asta după ce m-au sunat cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) și m-au întrebat dacă nu vreau să vaccinez aici în comună, deoarece este mai în siguranță. Am zis că sunt de acord, nu am nicio problemă, numai că eu nu am încheiat contract cu Casa de Asigurări pe campania de vaccinare. Cei de la DSP mi-au spus că ar trebui, pentru că se primesc şi bani, însă nu am încheiat. Nu am făcut nici pentru urmărire, nici pentru înscriere în platformă. Am înscris benevol oamenii pentru imunizare, cei care ne-au solicitat, i-am înscris. Au fost 160 de persoane, dar așa pentru campania de vaccinare strict, nu am de ce să închei contract. Trebuie să stai, să urmărești, să supraveghezi cum decurge vaccinarea, cum se simte pacientul între cele două doze, trebuie să supraveghezi evoluția pacientului, iar toate acestea înseamnă birocrație, acte, hârtii inutile. Ați văzut că s-a făcut campanie de vaccinare și cu mici în curțile oamenilor, fără nicio regulă de igienă, fără absolut nimic, iar nouă ni se impuneau atâtea condiții. Și am zis „de ce să mă încarc cu un contract care, la vremea respectivă, nu avea justificare”, oameni nu solicitaseră vaccinare.

– Şi cum aţi procedat?

– Noi am întrebat „vreți să vă vaccinați, să îi chemăm aici?”, ei au spus „nu, nu vrem, nu vrem”. Când au anunțat la primărie că vor organiza, s-au înscris pe liste aproape 50 de persoane. Vreo 40 pentru Pfizer și vreo 12 pentru Johnson. Și am zis că dacă am fost de acord, am făcut aici vaccinarea. Ei, ce au făcut, ce nu au făcut, cum s-au vorbit între ei, aici au făcut 12 de Pfizer şi restul Johnson. Au spus că este o singură doză, nu trebuie să mai vină la rapel, mulți erau tineri care doreau să plece înapoi la muncă în străinătate și au făcut ce au dorit. Cei de la DSP au venit pregătiți cu dozele care se solicitaseră inițial, dar apoi au cerut aprobare prin sistem și au suplimentat dozele de Johnson. Noi am anunțat că dacă mai sunt doritori, atunci când vin cei de la rapel, se pot prezenta și cei care mai vor să fie vaccinați. Dar sunt foarte puţini în ultima perioadă.

– Şi-a pierdut lumea interesul în ultima perioadă? Credeți că cei care au avut să se vaccineze s-au vaccinat?

– Cred că oamenii au văzut că lucrurile s-au relaxat, numărul de infecții a scăzut, şi acum ei nu se gândesc că lucrul ăsta se datorează și faptului că lumea s-a vaccinat până acum. Văd că nu mai trebuie să poarte mască, pericol nu mai este, infecțiile au scăzut și nu se mai vaccinează. Acum, probabil când vor mai crește infecțiile, în toamnă, vor crește din nou și solicitările de vaccin. Eu zic că oamenii vor fi speriați de varianta Delta sau Delta Plus, varianta indiană, care deja a înregistrat un deces la noi în țară, iar o altă femeie este în stare foarte gravă. Nici nu știm deocamdată câte cazuri sunt în România, pentru că nu s-au secvențiat toate probele. Dar vom vedea ce va fi în toamnă. Vor fi concerte acum, concedii, la munte, la mare. E o eliberare pentru foarte mulţi, fără restricţii, libertate pentru foarte mulţi de a sta la cârciumă, la terasă, dar vom vedea ce va fi.

– Au fost multe voci care au spus că medicii de familie nu s-au implicat prea mult în campania de vaccinare împotriva Covid.

– Noi avem o listă de discuție a medicilor de familie din Botoșani. Foarte mulți dintre colegi au întrebat pacienții dacă vor să se vaccineze. Oamenii nu au vrut, pur şi simplu. În afară de cei care au dorit să îi programăm pe platformă sau cei care au venit la cabinet, nu au mai fost doritori. Acum încercăm să vedem poate vor fi mai mulți doritori între elevi, pentru că s-a dat drumul la vaccinarea de la 12 ani în sus. Dar au fost ocupați cu examenele, finalul de an, iar elevii ai căror părinți nu au dorit vaccinare este puțin probabil să dorească să se vaccineze. Acum am mai avut câteva fetițe vaccinate împotriva HPV, iar unele chiar au întrebat dacă se pot vaccina și împotriva Covid, dar nefiind centru de vaccinare, nu se putea pe loc, plus că trebuie să treacă şi un interval de timp între vaccinări. Printre copii mai sunt doritori. Noi vom mai încerca. Dar interesul trebuie să fie şi de partea lor, că aşa vor avea şi şcoală face to face, nu numai online. Deşi, sunt şi unii care vor prefera online şi astfel nu vor dori vaccinare.

– Aţi spus că mulți au refuzat. Au invocat și motive pentru aceste refuzuri?

– Nu, niciun motiv. Unii au spus că se tem. Pe unul dintre pacienţi l-am întrebat de ce se teme, deoarece vaccinul antigripal îl făcuse. Nu știa ce să îmi spună. A fost campania asta denigratoare antivaccinare, foarte agresivă. Ce să facem, trăiască cei care i-au adus în față la televizor ca să bată câmpii pe cei împotriva vaccinării. Asta e, nu ai ce face.

– A fost prea birocratizat întreg procesul de vaccinare şi de aceea se şi văd acum limitele?

– Când s-a făcut legislația pentru vaccinare, s-a precizat foarte clar că medicii de familie, dacă vor să vaccineze, trebuie să o facă în afara programului de activitate. Păi stai nene, când vaccinezi copiii, când vaccinezi antigripal, vaccinezi în afara programului? Trebuie să stau până seara, trebuie să stabilesc cu oamenii când să vină, ei și așa vin cu greu, dacă mai schimb şi pun o anumită oră vin într-un număr și mai mic. Acum merg la câmp, au animale, au de prășit, de arat, de semănat, iar ei vin dimineața la prima oră. Nici nu apucăm să deschidem calculatorul și sistemul, ca să putem înregistra servicii și ei deja sunt la ușa cabinetului. Dacă îi chemăm noi la vaccinare după program nu mai vine nimeni. Aici nu este vorba de reticența medicilor de familie. De exemplu, medicii de familie din oraș, care lucrează în două ture, au cabinetul ocupat și dimineața și după masa. Când și unde să programezi la vaccinare după programul de cabinet? Cum ar putea face după-amiaza vaccinare, când atunci sunt alți medici în cabinet? Acesta este un serviciu ca oricare altul, nu am înțeles de ce trebuie tratat în mod diferit. Mai avem exemple de acest fel. Cum ar fi pentru electrocardiogramă și ecografie, care se decontează pe un contract separat, cu bani din fondurile alocate celor de la explorări funcționale. Ne spun că trebuie să le facem după activitatea de cabinet. Păi acestea fac parte din examinarea pacientului. Adică eu consult pacientul dimineață la ora 9:00, dar îi spun să vină după ora 14:00 să îi fac EKG sau ecografie. Cum să îl chemi de două ori?

– Acum o lună ați făcut o declarație publică şi care a creat destul de multă rumoare în rândul pacienților, dar și a personalului medical. Ați afirmat că această vaccinare împotriva Covid-19 ar fi trebuit să fie obligatorie.

– Păi în situația în care tu ai o calamitate, că aceasta este o calamitate, fără discuție. Nu este pe bază de perturbări atmosferice, inundații sau alte lucruri, este o calamitate mondială, ca urmare a unei pandemii. Iar tu ai un asemenea volum de infectări, decese, cazuri grave și mulți care au trecut prin boală și rămân cu sechele grave, morți cât cuprinde în toate țările, care mai este rostul acestui vaccin? De aia te-ai și grăbit, nu? Ai pus toți oamenii de știință din lume, cu laboratoare din toate zonele lumii, care cum a putut, se dezvolte un vaccin. S-au dezvoltat trei, patru, șase forme de vaccin, păi mă apuc să le fac, nu? Până în momentul când au fost aprobate ca să poată fi administrate oamenilor s-au făcut studii, deci nu e ca și cum au creat vaccinul și brusc îl fac oamenilor. Lumea a uitat alte epidemii, cu o mulţime de decese şi s-au trezit peste noapte că au un vaccin şi trebuie să îl facă. Şi l-au făcut. Așa a fost și antirujeolicul. A fost făcut, a fost eradicată boala. Când nu l-au mai făcut, au reapărut epidemii. Au murit copiii degeaba din această cauză? Au murit! Acum tu cum să accepți să moară atâția oameni, numai pe fandoseală că, vezi Doamne, suntem democrați şi fiecare are dreptul să aleagă ce i se injectează, ce i se introduce în organism? Fiecare se duce și își cumpără de la farmacie medicamente fără rețetă, fără bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un medic specialist, fiecare își face injecții, perfuzii, deci automedicație. Acelea nu sunt lucruri băgate în organism aiurea? Fără niciun sfat medical, fără niciun studiu pe acea persoană. Apoi, vede că nu îi trece și vine la medic să îl facă bine. Deci nu ar fi trebuit să lași așa ceva de izbeliște. Se discută ca personalul medical care nu s-a vaccinat să îşi facă test PCR din propriul buget. Păi ăla trebuie să îl facem fiecare zi sau din două în două zile. Azi ai făcut testul și ești negativ, dar peste două-trei zile poți să iei virusul și să devii contagios și periculos pentru cei din jur, dacă nu ești vaccinat și atunci la ce se ajunge? Foarte multe țări au ajuns deja să pună condiții la cei care lucrează în HoReCa. Nu poţi să lași la voia întâmplării o situație care deja este scăpată de sub control.

– Mulţi spun că este dreptul lor să refuze vaccinul.

– Da, este dreptul tău să alegi. Dar este dreptul tău să omori pe altul? Ai vreun drept, scrie în vreo constituție din lumea asta, sau în vreo legislație, că tu poţi fi purtător, chiar dacă unul sănătos, să îmbolnăveşti pe alții la care boala să evolueze foarte grav? Ăla este drept? Pentru asta eu aș putea să te condamn, nu? Asta este ceva de condamnat. Este același lucru cu pacienții bolnavi de SIDA, care infectează în mod voit pe cineva. Acele persoane sunt judecate și condamnate. Trebuie să respecți și tu pe alții și dreptul lor la viață. Ai dreptul la viață, să nu fii izolat de societate, să duci o activitate economică și socială, să nu te marginalizeze ceilalți, să ai viața ta sexuală, protejată, acceptată de partener, fără niciun fel de problemă. Am drepturi şi eu, are drepturi şi celălalt. Prin refuzul tău tu ai anihilat dreptul ăsta nu la unul, ci la sute de oameni din jurul tău.

– Nu scade încrederea pacientului în vaccinare dacă vede că medicul lui nu s-a vaccinat?

– Sunt mulți care au trecut prin boală și se gândesc că dacă s-au infectat nu vor mai trece din nou prin asta. Dar trebuie să te gândești că este o protecție în plus acest vaccin și nu se știe niciodată câte și ce fel de variante vor mai urma și cât de rezistent vei fi, chiar dacă ești vaccinat. Dar cu siguranță ai o imunitate crescută la orice fel de tulpină față de o persoană care nu este deloc vaccinată. De exemplu, eu mi-am făcut test la o lună după vaccin și aveam peste 1.000 titrul de anticorpi. Peste trei luni mi l-am făcut din nou și era dublu. Este posibil ca în acea perioadă să fi venit în contact cu cineva cu virus, iar organismul a reacționat imediat și a produs o cantitate de anticorpi, deci vaccinarea este foarte bună.

– A fost bună prioritizarea în campania de vaccinare a grupelor de risc?

– Acestea sunt și grupele pe care noi le vaccinăm cu prioritate antigripal, deci era normal să fie și în acest caz. La cei cu comorbidități organismul este slăbit din punct de vedere al imunității şi atunci de ce să îi lași să treacă prin boală, să fie contaminați și nu știi cum reacționează? Partea proastă este că și dintre aceștia mulți au refuzat, nu au vrut să se vaccineze, iar consecințele, din păcate, s-au văzut. Restul, populația tânără, cred că era mult mai bine să se meargă cu centre de vaccinare în care să se meargă doar cu buletinul, fără programare. După ce au fost grupele de risc, dai drumul la toată populația să meargă la vaccin fără programare. Cred că ar fi avut rezultate mult mai bune numeric.

– Aţi fost în trecut consilier al ministrului Sănătăţii. Acum, dacă aţi fi consilier, care ar fi problema cea mai arzătoare?

– Problema era de la început. Acum s-au încercat de toate. S-a dat legislaţie, s-au dat restricţii, s-au dat libertăţi, nu mai ai ce să încerci, decât obligativitatea, nu? Dar asta nu ai cum, că lumea se fereşte, dar este o măsură foarte antipopulistă. Curentul antivaccinist a existat de la început, iar când ai o asemenea respingere, probabil a fost o teamă să introducă obligativitatea. Toată lumea s-a temut. Şi de alegeri şi de tot. E păcat că politicul ţine cont de populism, când de fapt politicul ar fi trebuit să impună vaccinarea, ca să îşi salveze oamenii. De fapt, cei de la putere trebuie să aibă grijă de cetăţenii care i-au votat, ca să îi voteze şi data viitoare. Dar dacă ăia mor, cine îi mai votează, listele de decedaţi?

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
0.6 ° C
1.6 °
-0 °
83 %
5.2kmh
1 %
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...