spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeInterviu„Acest campionat va fi decis de Covid-19”

„Acest campionat va fi decis de Covid-19”

Marius Croitoru, antrenorul FC Botoşani, susţine că suntem obligaţi să mergem mai departe chiar dacă în pandemie cu greu se mai poate vorbi despre fotbal şi chiar dacă la foarte multe antrenamente abia se pot închega două echipe de câte cinci pentru o miuţă

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Reporter: – Din păcate, după ce sezonul trecut aţi scris istorie cu FC Botoşani prin calificarea în premieră în play-off şi clasarea pe locul 4, echipa nu a avut continuitate. Parcursul din acest sezon nu a fost cel dorit de dumneavoastră şi de toată suflarea fotbalistică botoşăneană. Ce s-a întâmplat?

Marius Croitoru: – Bineînţeles, din păcate parcursul nu a fost cel dorit de noi, dar vă rog să luaţi în calcul că sunt şi alte echipe care sunt poate mai rău ca noi. Sunt lucruri care, din punctul meu de vedere, pot fi explicate sau pot fi de înţeles.

– Cum ar fi?

– E simplu. Am pierdut anumiţi jucători importanţi, după care de o lună de zile a intervenit această problemă a acestui virus care m-a privat de 11 jucători care au fost sau mai sunt în izolare, fiind pozitivi, şi nu putem încă beneficia de aportul lor. Când am avut tot lotul, nu am avut atitudinea care trebuia. Mă refer aici până la închiderea perioadei de transferări. Toţi se gândeau la plecat, nu erau cu gândul aici. Când ne-am revenit puţin din punctul de vedere al atitudinii, al jocului, a intervenit această problemă, iar în ultimele cinci etape am fost nevoit să improvizez având în vedere că nu am putut să aliniez acelaşi 11.

– FC Botoşani a fost unul dintre cluburile care a avut foarte mare grijă, aţi fost extrem de precauţi de la izbucnirea pandemiei. Cum vă explicaţi această explozie care a dus la atât de multe cazuri pozitive?

– Aveţi cuvântul meu de onoare că nici în momentul de faţă noi nu ne schimbăm, nu ne echipăm la stadion. Avem şase luni de când nu am făcut o refacere, o şedinţă, o vizionare, o analiză la adversar, o analiză la meciul meu. Am riscat totul, am sacrificat unele lucruri, mi-am asumat acest lucru pentru a evita să stăm toţi la un loc, însă iată că toate eforturile noastre au fost în zadar, pentru că acest virus ne-a terminat. Am avut un prim caz cu Babunski, care a plecat acasă şi s-a întors pozitiv şi a avut şase contacţi direcţi, după care a fost Andrei Chindriş, care a ieşit pozitiv imediat după meciul cu UTA şi de acolo au mai apărut şapte-opt, nici nu le mai ştiu numărul! Nu aş putea să-l acuz pe Andrei, se putea întâmpla oricărui jucător.

– Pentru dumneavoastră este şi o grijă în plus, pentru că şi David, băiatul dumneavoastră, a fost confirmat pozitiv. Cum aţi primit vestea, cum se simte?

– Ca părinte, a fost nu dureros, foarte dureros. Mai mult soţia, pentru că, ştiţi, ca mamă te sperii, plus că el a avut acum doi ani de zile o pneumonie foarte gravă, iar acest virus atacă în special plămânii. Nu am ce face, însă, şi trebuie să luptăm, să mergem mai departe. În privinţa lui David tratez problema ca părinte, nu ca antrenor.

– Bun, dar ca antrenor, credeţi că ar fi eficientă introducerea testelor rapide înaintea meciurilor?

– Sunt argumente pro şi contra!

– Cum ar fi?

– Eu am făcut teste rapide la echipă şi mi-au dat rezultat negativ, iar a doua zi la testul PCR au fost pozitivi. Cu simptome, cu tot! Testele PCR sunt elocvente, sunt sfinte. În schimb, testele rapide au acea marjă de eroare care, din păcate, te aduc în acea posibilitate să-ţi nimiceşti un lot. Dacă faci testele rapide şi ai rezultat negativ ziua, seara sau a doua zi poţi avea probleme mari de tot. Şi asta pentru că este un virus foarte contagios, pervers, care se activează de la oră la oră sau peste noapte, care îţi poate nimici un lot întreg, cum este şi cazul nostru.

– Dacă aţi fi prevăzut acest lucru, v-aţi fi împotrivit plecării anumitor jucători? Mă refer în primul rând la George Câmpanu, având în vedere că nu aţi putut să vă bazaţi câteva etape pe Denis Haruţ, care a fost pozitiv, pe urmă pe Andrei Chindriş, care la fel este pozitiv, cei doi fiind internaţionali de tineret, cu mult peste valoarea celorlalţi U21 din lot.

– Nu m-aş fi împotrivit, pentru că eu mă gândesc la viitorul şi la binele clubului. S-a luat o sumă frumoasă, plus procente, s-a acoperit o parte din bugetul nostru. Noi de asta suntem aduşi aici, şi eu şi predecesorii mei şi cei care vor veni după mine, cu toţii trebuie să înţelegem că acest club funcţionează şi datorită transferurilor, a vânzării de fotbalişti. Pentru Câmpanu a venit o ofertă bună, spre foarte bună de la Craiova şi era normal să-i dăm curs.

– De acord cu dumneavoastră, dar ce punem în loc?

– Rolul nostru, al antrenorilor, este să găsim, să căutăm. E adevărat că acum, când îmi lipsesc Denis Haruţ şi Andrei Chindirş sau unul dintre ei, sunt probleme mari. Bine, problema mare şi la mine, lucru care m-a dat total peste cap, e că nu m-am gândit că pot lipsi amândoi în acelaşi timp. E greu, foarte greu, dar mergem înainte.

– Având în vedere numărul mare al absenţilor, cum decurg antrenamentele în această perioadă?

– Am 11 jucători, dintre care patru sunt juniori. Am de-o miuţă cum se spune: cinci la cinci. Asta e realitatea!

– Şi în aceste condiţii, mai putem vorbi despre fotbal?

– Nu, nu! Tot ce ştim noi despre fotbal…Veniţi la un antrenament de-al meu să vedeţi că suntem mai mulţi noi în staff decât jucătorii pe care să-i antrenăm. Şi jucătorii care sunt negativi sunt afectaţi pentru că trăiesc şi ei cu teama că se pot îmbolnăvi, se gândesc că pot duce boala acasă la familiile lor. Cu toate acestea, suntem obligaţi să mergem mai departe. Eu unul am obligaţia asta!

– Cum vedeţi ieşirea din această criză? Să nu ne ascundem şi să recunoaştem că, indiferent de toate problemele existente, echipa trece printr-o criză!

– Este o criză, o criză a rezultatelor. Eu spun că jocul, în afara meciului cu Chindia, nu a suferit. S-au pierdut multe puncte, dar nu pe seama jocului slab, ci pe seama greşelilor individuale, impardonabile la acest nivel.

– Putem vorbi de un campionat ciudat, având în vedere că FC Botoşani, de pe locul 11, este la distanţă de cinci puncte de locul 4 şi la 6 puncte de ultimul loc?

– Cel mai important este să legi două rezultate pozitive. Cu două rezultate bune eşti în prima jumătate a clasamentului. De aceea eu spun că nu este nimic pierdut. Eu nu am, însă, jucători sau mai bine spus am jucători, dar nu pot să-i folosesc din cauza virusului.

– Şi nu vă îngrijorează acest lucru, având în vedere că nici nu aveţi jucători, iar până la sfârşitul turului aveţi un program dificil, în care veţi întâlni Craiova, Sepsi, Astra, Viitorul şi Voluntari, plus meciul de cupă cu Chiajna?

– Cel mai important pentru mine este să trecem cu bine de meciul cu Craiova. Apoi urmează o săptămână de pauză în Liga 1, dar cu meci în Cupa României şi abia la începutul lunii viitoare vom merge la Sf. Gheorghe pentru meciul cu Sepsi. Practic, până la meciul cu Sepsi am avea timpul necesar de a ne pune pe picioare.

– Să înţeleg că veţi sacrifica şi Cupa, deşi, într-un interviu anterior, spuneaţi că veţi pune preţ pe această competiţie!

– Nu sacrific Cupa! Voi aborda meciul cu Chiajna cu cea mai bună echipă pe care o voi avea la momentul respectiv. Eu mă refer la campionat, pentru că criza noastră acolo este în prezent.

– Sunteţi un antrenor care spune lucrurilor pe nume. Se mai poate vorbi de play-off în acest moment la Botoşani?

– Da, de ce să nu vorbim de play-off? Exact cum aţi spus mai devreme: sunt cinci puncte, cu două victorii eşti în play-off. Nu pot câştiga toate de deasupra ta. Se vor pierde multe puncte. De la locul patru până la locul 14 toate au şanse la play-off. Şi chiar şi Dinamo şi Astra care au experienţă şi jucători de valoare. Deci e un campionat care se joacă.

– Greşim dacă afirmăm că acest sezon va fi decis de COVID-19?

-100% aşa va fi! Nu vedeţi că de abia acum încep să apară probleme din ce în ce mai mari şi la mai multe echipe: Academica, Sepsi, Craiova…Uitaţi, FCSB a avut mulţi jucători, s-a dus la Iaşi şi a pierdut, a luat cinci! Şi este FCSB, o echipă cu lot valoros, numeric, toate condiţiile de refacere, medicamentaţie, absolut tot. Şi a luat cinci la Iaşi, care Iaşi a luat patru la noi.

– Credeţi că vom ajunge în situaţia de a avea meciuri decise la „masa verde” din cauza acestui virus?

– Nu, pentru că şi eu am o situaţie poate mai mult decât disperată, dar sunt obligat să joc. Avem lista A şi lista B, un lot undeva la 30 de jucători. Îţi cad jucătorii de pe Lista A apelezi la lista B care conţine juniori şi copii. Nu avem ce face. Vor fi echipe care vor ajunge în situaţia de a juca cu 7-8 juniori, cum a fost cazul FCSB la Iaşi. Încă odată vă spun: este un virus foarte contagios. Noi de la un caz am ajuns la peste 10. Şi mă refer doar la jucători fără a-i mai aduna şi pe cei de lângă echipă. Cine nu credea, să o facă, pentru că sunt probleme reale şi nu e de glumă cu acest virus.

– De suporteri pe stadioane nici nu poate fi vorbă în condiţiile actuale, nu?

– Eu zic că până la urmă se va da drumul fanilor pe stadioane. Şi acum sunt ţări unde se joacă cu suporteri în tribună. Eu sunt convins că dacă s-ar fi jucat cu spectatori FC Botoşani ar fi fost mult mai sus în clasament. Fanii au dreptul să fie acum supăraţi pe noi. Pe rezultate, nu şi pe joc, pentru că jocul nu suferă. Dacă aş fi simţit acest lucru nu aş mai fi stat o secundă. Ţin prea mult la FC Botoşani ca să-i fac rău…

– Cu alte cuvinte spuneţi că nu ţineţi de scaun şi dacă simţiţi că lucrurile nu mai merg în direcţia dorită de dumneavoastră, renunţaţi?

– Da, 100%! Dacă m-aş fi prezentat la ultimele meciuri cum am făcut-o repriza a doua cu Dinamo, nu aş fi stat. Dar, echipa mea a jucat fotbal cu UTA, meci pe care nici acum nu-mi explic cum l-am pierdut, a jucat fotbal cu CFR Cluj, unde am pierdut nemeritat, şi a jucat fotbal cu FCSB, meci în care am plătit tribut greşelilor individuale, meci în care în ciuda numeroaselor absenţe am condus şi noi am fost cei care, prin greşelile făcute, i-am băgat în meci pe ei. Atât timp cât echipa joacă fotbal eu sunt convins că vor veni şi rezultatele. Dacă nu aş crede cu tărie acest lucru, poate acum nu mai stăteam de vorbă. Dacă jocul şi situaţia reală mi-ar fi arătat că nu pot construi, nu pot să-mi pun în aplicare ideile pe care le am, nu mai stăteam o secundă. Sunt mândru că am putut să fac un lucru foarte bun şi frumos aici, dar încă nu-s mulţumit. Eu consider că încă nu mi-am încheiat misiunea la FC Botoşani şi mai am multe de demonstrat aici.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...