spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeInterviu„Şansa noastră sunt fondurile europene”

„Şansa noastră sunt fondurile europene”

INTERVIU – ALEGERI LOCALE 2020

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Marcel Gheorghiţă susţine că un primar trebuie să fie vizibil din prima zi de mandat, nu să dea drumul la lucrări o dată la patru ani înainte de alegeri, iar pentru aceasta ar ajuta foarte mult abordarea unui om care vine din mediul privat şi care vede altfel performanţa

Reporter: – Pentru început, vă rog să vă prezentaţi.

Marcel Gheorghiţă: – Am 42 de ani, sunt familist, am o fetiţă şi nu am făcut politică până în anul 2016. Am foarte multe rude, foarte mulţi prieteni care au plecat în străinătate. Am muncit în străinătate, alături de un colectiv pe care l-am condus la o lucrare, într-o ţară din Uniunea Europeană şi am văzut că lucrurile financiar stau bine, dar nu eram acasă. Mi-am spus că vin şi lupt pentru mine şi pentru copilul meu, bineînţeles, pentru un viitor mai bun. Sunt inginer energetician, am studii postuniversitare şi tot felul de cursuri de calificare. Sunt lector şi colaborez cu o firmă de formare profesională. În 2016 am fost printre primii înscrişi în Uniunea Salvaţi România şi sunt membru fondator al Filialei Botoşani.

– Cum v-aţi decis să candidaţi la funcţia de primar?

– Am intrat în această cursă la îndemnul colegilor. După alegerile interne, am fost ales preşedinte al organizaţiei municipale Botoşani a USR şi, după câteva şedinţe, colegii au zis că ar fi bine să candidez la Primăria Botoşani. A fost o competiţie internă, am avut un contracandidat, dar, din cauza unor discuţii în contradictoriu, el a ales să se retragă şi aşa am rămas în cursa pentru Primăria Botoşani.

– Care ar fi atu-urile dumneavoastră?

– În primul rând, noi nu am mai făcut politică şi nu suntem legaţi de contractele cu statul. Cei mai mulţi dintre noi sunt din mediul privat, avem un statut social, un statut profesional, avem experienţă, nu suntem coruptibili, asta în primul rând. Apoi suntem tineri şi viziunea noastră se aliniază cu progresul european. Ştim să căutăm, ştim să învăţăm mult mai repede, avem un nivel de pregătire profesională superioară, ne-am descurcat la joburile noastre, am făcut performanţă acolo unde suntem şi vom face şi în administraţie. Avem foarte mare încredere în noi că vom schima lucrurile în bine. După cum ştiţi, Botoşaniul este un oraş blocat, împietrit. Vedem că ni se bagă în faţă nişte proiecte, că s-au atras milioane de euro, fonduri UE. Cine este interesat, dacă o să caute pe Ministerul Fondurilor Europene, o să vadă că aceleaşi fonduri, cu care unii se laudă, le întâlnim şi la oraşe mult mai mici. Inclusiv orăşele ca Băileşti sau Caracal au implementat aceleaşi proiecte. Practic, sunt proiecte susţinute de un anumit Guvern, nu sunt o realizare a unui colectiv local sau a unei persoane din conducerea locală. Sunt proiecte la nivel naţional.

– S-au rezolvat problemele la nivelul Alianţei USR-PLUS?

– Există un acord semnat. Am definitivat listele de candidaţi şi avem şi o strategie de campanie comună, deci ne vom susţine.

– Câţi consilieri va avea alianţa în viitorul Consiliu Municipal?

– Dacă la nivel naţional suntem la 17,8 procente, la nivelul municipiului cred că vom ajunge la 20%, deci undeva şase-şapte consilieri municipali. La judeţ e un pic mai complicat, pentru că nu avem filiale decât în jumătate dintre UAT-uri. Cred că un rezultat de 16% ar fi mai realist, ceea ce ar însemna cinci consilieri judeţeni.

– Care consideraţi că sunt problemele care trebuie rezolvate în municipiu?

– Avem foarte mari probleme, care pleacă de la stilul de lucru învechit din administraţia publică locală. Sunt proiecte implementate cu digitalizare, cu transparentizare, dar nu se aplică. Te duci să iei o hârtie de la primărie şi se dă termenul cel mai mare, pe când, dacă folosim tehnologia, putem să rezolvăm într-o zi-două. În administraţie nu se face performanţă, se fac doar plăţi şi sunt salarii mari, care nu se regăsesc în performanţă. De aceea se impune o reformă în administraţie. Spre exemplu, Primăria Berlin are 200 de angajaţi, în timp ce Primăria Botoşani avea în 2019 160 de angajaţi. Aparatul din primărie este foarte încărcat. Toţi care au fost şi-au creat locuri, şi-au fidelizat clientela politică şi de acolo lucrurile se mişcă foarte greu. Sunt oameni care lucrează foarte greu, respect munca lor, dar sunt şi oameni care nu fac mare lucru, care nu prea au ce căuta în administraţie. Avem nevoie de locuri de joacă pentru copii, zone pietonale, zone comerciale, curăţenie. Trebuie să ne gândim la viitorul nostru, la un viitor mult mai bun şi dacă nu ni-l facem noi, nu ni-l face nimeni.

– Ce părere aveţi despre salariile funcţionarilor din primărie?

– Salariile sunt la nivel european şi, probabil, că sunt corecte, însă performanţa nu este la nivel european. Trebuie făcut un audit de performanţă pentru că noi, în mediul privat, vedem altfel performanţa. Pe noi firma ne plăteşte dacă facem nişte lucruri, nu dacă le amânăm sau nu le facem sau lăsăm să se rezolve de la sine.

– Care va fi activitatea consilierilor USR PLUS în Consiliul Municipal?

– Marea majoritate a celor pe care i-am văzut pe scena politică au venit doar să facă jocurile cuiva, doar să aibă ei imagine, să-i cunoască lumea, să aibă influenţă. Noi vrem să facem o politică pentru cetăţeni, pentru ca lumea să aprecieze efectele şi nu oamenii. Vrem ca proiectele pe care le vom depune să fie implementate şi să aibă efecte pozitive pentru cetăţenii municipiului, nu vrem avantaje personale, materiale etc. Atunci când colegii de la alte partide vor veni cu proiecte bune pentru cetăţeni, corecte şi legale, le vom susţine.

– Cum apreciaţi activitatea actualului Consiliu Municipal?

– E trist ce se întâmplă, e ca o joacă între copii, toată ziua ceartă, nu se concretizează nimic. Unele şedinţe sunt jenante. Pur şi simplu sunt orgolii politice, care împiedică orice proiect creativ. Cel mai bun exemplu este cel cu statuia lui Brătianu pentru care s-a cerut un amplasament. S-au certat şi nu au ţinut cont că era vorba despre o personalitate a ţării noastre. E greşit să refuzi lucrurile care aduc imagine pozitivă municipiului. Ori, consilierii municipali, pe culori politice şi pe principii greşite, blochează aceste lucruri. În ambele tabere sunt oameni de calitate, numai că nu reuşesc din varii motive să facă treabă, nu vedem nimic. Doar certuri.

– Dacă veţi ieşi primar şi veţi avea un Consiliu Local ostil, cum veţi proceda?

– Eu cred că dacă se lucrează corect, cinstit, legal, în beneficiul cetăţeanului, inclusiv consilierilor din opoziţie li se va activa simţul moral şi îşi vor da seama că ei sunt reprezentanţii cetăţenilor şi pentru cetăţeni trebuie să lucreze. Consider că proiectele bune, explicate şi fundamentate, vor fi susţinute pentru un progres real. Trebuie lăsată deoparte lupta asta politică pe interese. Interesul trebuie să fie doar unul – bunăstarea cetăţenilor, bunăstarea municipiului. Trebuie să ne gândim strict la cetăţeni. Îmi doresc să facem politică pentru cetăţeni.

– Ce-i lipseşte Botoşaniului pentru a fi un oraş similar celor din vestul ţării?

– În primul rând o nouă viziune. Credem că noi o vom aduce. Avem nevoie de infrastructură modernă. Trebuie să ne luptăm pentru banii europeni, pentru că proiectele europene implementate acum vor avea efect pozitiv pe termen lung. Avem foarte multe drumuri din zonele periferice care sunt într-o stare deplorabilă. Sunt sate din judeţ care au drumuri mult mai bune. Botoşăneanul trebuie să aibă un oarecare confort că de asta stă în oraş, de asta plăteşte taxe şi impozite, dar el se simte ca în mediul rural. În următoarea perioadă vor veni foarte mulţi bani de la UE pentru tot felul de proiecte. Banii trebuie luaţi şi cheltuiţi în folosul nostru pentru că, dacă ratăm şi trenul acesta, o să ne uităm cu jale la celelalte oraşe, tot din vest, care au primari mai tineri şi mai cu viziune, care au mişcat lucrurile şi o să ne plângem ca până acum. Suntem un oraş sărac, iar şansa noastră sunt fondurile europene. De anul viitor multe proiecte se vor depune direct la Uniunea Europeană şi acolo trebuie să ne mişcăm foarte bine, să avem o echipă tânără, cu experienţă şi cu viziune să luăm banii care ni se pun la dispoziţie. Nu trebuie să-i ratăm sub nicio formă.

– Dar în actualul exerciţiu financiar au existat foarte multe întârzieri, iar unele contracte de finanţare abia au fost semnate.

– Sunt de acord, dar nu ştiu cum se întâmplă, că de fiecare dată la patru ani, cu câteva luni înainte de alegeri, se dau drumul la lucrări. O dată la patru ani se asfaltează, se încep lucrări de canalizări, de aducţiuni de apă, de extinderi de gaz. O dată la patru ani le vedem pe toate, după aia nu se mai face nimic. De ce nu se face din primul an de mandat, din anul doi de mandat? Acum toată lumea se fotografiază, toată lumea apare că face, că drege. Până acum de ce nu au făcut? Vrem să-i vedem făcând treabă din prima până în ultima zi a mandatului, să-i vedem făcând fotografii cu tot felul de realizări. Nu se întâmplă treaba asta. De asta spun că avantajul nostru major va fi acela că proiectele vor fi trimise direct la Uniunea Europeană. E clar că dacă ne calificăm, de acolo vor veni banii, dar probabil că nici nu se vrea, pentru că eliminăm nişte posturi călduţe, un aparat birocratic.

– Care consideraţi că va fi cel mai puternic contracandidat al dumneavoastră?

– Cele două partide, care au stat la baza politicii botoşănene, vor avea principalul avantaj. Dacă botoşănenii înţeleg că trebuie să facem lucrurile altfel şi ne apreciază că suntem tineri şi cu viziune, vom avea şansa noastră, nu foarte mare, dar o vom avea. Cel mai puternic contracandidat este actualul primar. Ţinând cont că cel mai mare angajator din municipiu este statul, şi odată cu majorările salariale din administraţie, are un electorat captiv, oameni care nu vor să-şi schimbe serviciul şi atunci, evident că are prima şansă.

– Cum ar trebui să fie un om politic?

– Ar trebui să ne raportăm la înaintaşii noşti, la oamenii politici care au lucrat în interesul ţării. Ar trebui să învăţăm de la înaintaşi, să facem o politică dreaptă, corectă, legală, morală pentru cei care ne votează. Pentru că noi reprezentăm interesul cetăţeanului nu interesul nostru.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
3.7 ° C
3.9 °
3.6 °
74 %
2.5kmh
6 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...