Autoritățile de reglementare discută dimensiunea sancțiunii, în timp ce X numește pedeapsa „cenzură politică”, scriu jurnaliștii de la New York Times.
Autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene pregătesc sancțiuni majore împotriva X, inclusiv o amendă care ar putea depăși 1 miliard de dolari, potrivit unui raport publicat de The New York Times.
Comisia Europeană a stabilit anul trecut că rețeaua socială a lui Elon Musk a încălcat Legea Serviciilor Digitale. Autoritățile de reglementare analizează acum ce sancțiune să impună.
„Sancțiunile urmează să includă o amendă și cerințe privind modificări ale produsului”, a relatat New York Times, atribuind informațiile „unor patru persoane la curent cu planurile.” Se așteaptă ca sancțiunea să fie impusă în această vară și ar fi prima de acest gen în baza noii legi a UE.
„Autoritățile europene cântăresc cât de mare să fie amenda aplicată X, având în vedere riscurile de a-l antagoniza și mai mult pe [președintele] Trump, în contextul unor dispute transatlantice mai largi privind comerțul, tarifele și războiul din Ucraina”, a mai scris NYT. „Amenda ar putea depăși 1 miliard de dolari, a spus o persoană, întrucât autoritățile de reglementare vor să dea un exemplu cu X, pentru a descuraja alte companii să încalce legea – Legea Serviciilor Digitale.”
Contul global de afaceri guvernamentale al X a criticat aseară autoritățile europene într-o postare. „Dacă informațiile conform cărora Comisia Europeană ia în considerare măsuri împotriva X sunt corecte, acest lucru reprezintă un act fără precedent de cenzură politică și un atac asupra libertății de exprimare”, a declarat X. „X a depus eforturi considerabile pentru a respecta Legea Serviciilor Digitale a UE și vom folosi toate opțiunile disponibile pentru a ne apăra afacerea, a proteja utilizatorii și a susține libertatea de exprimare în Europa.”
Calculul sancțiunii ar putea include și celelalte firme ale lui Musk
Legea Serviciilor Digitale permite aplicarea unor amenzi de până la 6% din cifra de afaceri anuală globală a unei companii. Autoritățile de reglementare ale UE au sugerat anul trecut că ar putea calcula amenda incluzând veniturile provenite din celelalte companii ale lui Musk, inclusiv SpaceX. Raportul NYT de ieri afirmă că această metodă este încă luată în considerare.
Spre deosebire de Google, Meta, Apple și Amazon, care sunt listate la bursă, X este deținută exclusiv de domnul Musk. Autoritățile de reglementare ale UE iau în considerare utilizarea unei prevederi din lege care le permite să calculeze amenda pe baza veniturilor ce includ și alte companii controlate privat de Musk, cum ar fi producătorul său de rachete, SpaceX. Acest lucru crește valoarea potențială a sancțiunii la mult peste 1 miliard de dolari, a declarat o sursă.
Raportul NYT mai menționează că este posibil ca UE și X să ajungă la „o înțelegere, dacă compania este de acord cu modificări care să răspundă preocupărilor autorităților.” Însă există și o altă investigație separată a UE, în cadrul căreia autoritățile „construiesc un dosar potrivit căruia abordarea permisivă a X privind moderarea conținutului generat de utilizatori a transformat platforma într-un centru al discursului instigator la ură, dezinformării și altor materiale considerate ca subminând democrația în întregul bloc comunitar,” se arată în raport. Această a doua investigație ar putea duce la sancțiuni suplimentare.
UE a anunțat din decembrie 2023 o investigație oficială asupra X
UE a anunțat în decembrie 2023 o investigație oficială asupra X, afirmând că va „evalua dacă X a încălcat Legea Serviciilor Digitale (DSA) în domenii legate de gestionarea riscurilor, moderarea conținutului, tipare înșelătoare (dark patterns), transparența publicității și accesul cercetătorilor la date.”
O decizie din iulie 2024, care a constatat că X a încălcat legea, a menționat schimbările făcute de Musk la sistemul de verificare creat pe vremea când compania se numea Twitter, precum și alte modificări.
„X își proiectează și operează interfața pentru ‘conturile verificate’ cu ‘bifa albastră’ într-un mod care nu corespunde practicii din industrie și care induce utilizatorii în eroare,” au spus autoritățile de reglementare ale UE la acel moment. „Deoarece oricine poate obține un astfel de statut ‘verificat’ prin abonament, acest lucru afectează negativ capacitatea utilizatorilor de a lua decizii libere și informate cu privire la autenticitatea conturilor și conținutului cu care interacționează. Există dovezi că actori rău-intenționați au abuzat de statutul de ‘cont verificat’ pentru a înșela utilizatorii.”
UE a mai precizat că „X nu respectă cerințele de transparență privind publicitatea” și „nu oferă cercetătorilor acces la datele sale publice conform condițiilor stabilite în DSA.”
Articolul original poate fi citit AICI.