Reprezentanții Statelor Unite ale Americii la Organizația Națiunilor Unite au votat contra unei rezoluții care condamnă războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.
Documentul ONU menționează de mai multe ori agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, afirmând că Europa se confruntă cu provocări fără precedent „în urma agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei și, anterior, împotriva Georgiei”. Rezoluția a inclus, de asemenea, referiri la lucrările în curs pentru înființarea unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei.
În timpul votului, reprezentanții SUA au obiectat, susținând că limbajul rezoluției nu contribuie la progresul spre pace. Diplomații ruși au calificat formularea drept inacceptabilă.
Alături de SUA au votat împotriva rezoluției doar opt țări printre care Coreea de Nord, Rusia, Belarus, Eritreea, Mali, Nicaragua și Sudan.
Este a doua oară la lucrările ONU când SUA nu recunosc agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în februarie au votat împotriva rezoluției Ucrainei care condamna agresiunea Rusiei. Documentul a primit de asemenea voturi contra doar de la cele opt țări, toate cu regimuri dictatoriale sau țări din lumea a treia.
Votul este în concordanță cu opiniile președintelui american Donald Trump care recent l-a acuzat din nou pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că a pornit războiul cu Rusia, deși Rusia a invadat țara vecină acum trei ani.
Zelenski, în urma opririi ajutorului american, s-a oferit ca țara sa să cumpere armament american în valoare de 50 de miliarde de dolari, în speranța că Trump va vinde armament, având în vedere politica sa de reducere a deficitului american.
Însă Donald Trump a refuzat oferta, declarând că „nu pornești un război cu o țară de 20 de ori mai mare ca tine și apoi umbli după rachete”, repetând declarațiile sale anterioare în care afirma că principalul vinovat de război este Zelenski, nu președintele rus Vladimir Putin, care a dat ordinul de invadare a Ucrainei.
Nu este prima dată când președintele american își ajută omologul rus, despre care are numai cuvinte de admirație, și nici prima dată în care Donald Trump rostogolește narative de dezinformare provenite de la Moscova.
A doua zi după refuzul de a vinde arme Ucrainei, SUA au vândut armament de un miliard de dolari Marocului, țară care, deocamdată, nu are nici o problemă de securitate.
Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina durează de trei ani, timp în care rușii au reușit să cucerească 0,73% din teritoriul ucrainean.