Administraţia preşedintelui american Donald Trump a decis marţi să restabilească cel puţin şase programe de ajutor extern pentru asistenţă alimentară de urgenţă care au fost recent anulate, potrivit mai multor surse apropiate de această problemă, citate miercuri de Reuters.
Potrivit G4Media, modificarea rapidă a deciziilor luate cu doar câteva zile în urmă este ilustrativă pentru caracterul măsurilor lui Trump de reducere a ajutorului extern, care a dus la întreruperea programelor, reluarea şi apoi din nou tăierea lor, ceea ce a perturbat operaţiunile umanitare internaţionale.
„Scuze pentru toată încurcătura cu finanţările”
Administratorul adjunct interimar al USAID, Jeremy Lewin, prezentat anterior ca membru al Departamentului pentru eficienţă guvernamentală al miliardarului Elon Musk, a cerut personalului într-un e-mail intern să anuleze oprirea programelor, potrivit Agerpres.
El a cerut reluarea alocărilor pentru Programul Alimentar Mondial (PAM) în Liban, Siria, Somalia, Iordania, Irak şi Ecuador, au precizat cinci surse informate. Administraţia a reluat, de asemenea, patru programe destinate Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în regiunea Pacificului, au indicat două surse.
„Scuze pentru toată încurcătura cu finanţările”, a scris Lewin marţi în e-mailul intern văzut de Reuters. „Sunt multe părţi interesate şi trebuie să gestionăm mai bine aceste interese concurente – este vina mea şi îmi asum responsabilitatea”, a adăugat el.
Programe vitale de ajutor sistate
Reuters a relatat luni că administraţia Trump a pus capăt unor programe de ajutor vitale pentru peste 12 ţări, inclusiv Afganistan, Yemen, Somalia şi Siria, în valoare totală de peste 1,3 miliarde de dolari.
Potrivit Stand Up For Aid, un grup de sprijin format din actuali şi foşti oficiali americani, contractele cu PAM anulate weekendul trecut la ordinele lui Lewin destinate Libanului, Siriei, Somaliei şi Iordaniei însumau peste 463 de milioane de dolari.
Multe dintre programele revocate au beneficiat de derogări din partea secretarului de stat american Marco Rubio, după o primă rundă de reduceri ale programelor de ajutor extern. Departamentul de Stat a menţionat că nu s-a luat o decizie finală şi nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii privind restabilirea finanţării.
Decizia de a relua unele ajutoare a venit după presiuni din interiorul administraţiei şi din partea Congresului, au notat două surse.
Finanţare eliminată pentru 14 ţări
Programul Alimentar Mondial a anunţat luni că SUA au notificat organizaţia că vor elimina finanţarea pentru asistenţă alimentară de urgenţă în 14 ţări, avertizând că, „dacă se va aplica, aceasta ar putea echivala cu o condamnare la moarte pentru milioane de oameni ce se confruntă cu foame extremă şi foamete”.
SUA nu au restabilit ajutorul pentru Afganistan, condus de talibani, şi Yemen, controlat în cea mai mare parte de militanţi islamişti houthi susţinuţi de Iran. Washingtonul a fost cel mai mare donator de ajutor pentru ambele ţări, devastate de ani de război.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Tammy Bruce a declarat marţi presei că Statele Unite sunt preocupate că finanţarea PAM pentru Yemen şi Afganistan ar fi în beneficiul rebelilor houthi şi al talibanilor.
„Au fost câteva programe tăiate în alte ţări care nu erau menite să fie tăiate şi care au fost reluate”, a spus Bruce, adăugând că administraţia rămâne angajată faţă de acordarea ajutorului extern.
Între reducerile din weekend s-au numărat 169,8 milioane de dolari pentru PAM în Somalia, acoperind asistenţă alimentară, hrană pentru bebeluşi şi copii subnutriţi şi sprijin aerian umanitar. Au fost tăiate de asemenea 111 milioane de dolari din asistenţa alimentară a PAM pentru Siria.
Aceste reduceri au fost cel mai recent capitol al eforturilor administraţiei Trump de a desfiinţa USAID, principala agenţie de ajutor umanitar din SUA.
Ajutoare de miliarde de dolari anulate
Administraţia a anulat miliarde de dolari în ajutor extern de la preluarea de către preşedintele republican a celui de-al doilea mandat, pe 20 ianuarie, în cadrul unei reforme descrise de unii oficiali ca marcată de haos şi confuzie.
Democraţi din Comisia pentru relaţii externe a Senatului i-au scris marţi o scrisoare lui Rubio în legătură cu planurile de restructurare a Departamentului de Stat, inclusiv prin înglobarea USAID, despre care au spus că este „neconstituţională, ilegală, nejustificată, dăunătoare şi ineficientă”.