Ambasada SUA la Bucureşti a transmis, joi, un mesaj în care apreciază că alocarea a 2% din PIB pentru apărare nu mai este suficientă, iar aliaţii NATO ”vor trebui să cheltuiască un procent mult mau mare din PIB pentru a răspunde nevoilor unui viitor sigur şi securizat”. ”Pacea nu este gratuită”, au transmis oficialii ambasadei, transmite News.ro.
”Doar atunci când toţi aliaţii îşi asumă investiţii adecvate în propria securitate, putem garanta cu adevărat pacea pentru întreaga Alianţă NATO. Pacea nu este gratuită”, a transmis, joi, Ambasada SUA la Bucureşti, într-un mesaj pe Facebook.
În video care însoţeşte mesajul, ambasada transmite că Art 3 din Tratatul NATO prevede că ”fiecare aliat a convenit să cheltuiască pentru propria apărare şi pentru apărarea colectivă pentru a garanta că Alianţa are forţa necesară să reziste în cazul unui atac armat”.
Ambasada precizează pentru ce pot fi alocate aceste cheltuieli şi explică faptul că, deşi toate statele trebuiau să aloce 2% din PIB pentru apărare până anul trecut, doar două treimi dintre alianţi au făcut acest lucru.
În contextul actual, oficialii ambasadei apreciază că 2% oricum nu mai este suficient.
”Aliaţii NATO vor trebui să cheltuiască un procent mult mau mare din PIB pentru a răspunde nevoilor unui viitor sigur şi securizat”.
Mark Rutte urmează să propună în jur de 3,5% din PIB
Secretarul de Stat american Marco Rubio le oferă asigurări, joi, statelor europene membre ale NATO, însă confirmă că Statele Unite ale lui Donald Trump de aşteaptă de-acum ca ele să-şi plătească cotizaţiile.
El a subliniat că această cerinţă priveşte cele 32 de state membre ale NATO – inclusiv Statele Unite -, în contextul în care Washingtonul alocă în prezent 3,4% din PIB cheltuielilor militare.
Angajamentul european este însă mai mic, cu excepţia Poloniei, care alocă 4,7% din PIB apărării. Însă Italia sau Spania alocă mai puţin de 2% din PIB.