miercuri, aprilie 2, 2025
AcasăInternaționalDe ce refuză Rusia propunerile de pace ale SUA? Kremlinul vrea concesii...

De ce refuză Rusia propunerile de pace ale SUA? Kremlinul vrea concesii mai mari

Rusia nu poate accepta propunerile Statelor Unite pentru oprirea războiului din Ucraina în forma lor actuală, deoarece acestea nu abordează problemele pe care Moscova le consideră cauzele conflictului, a declarat marți un diplomat rus de rang înalt, sugerând că discuțiile dintre SUA și Rusia pe acest subiect au stagnat, relatează Reuters.

Comentariile făcute de viceministrul rus de externe Serghei Riabkov sugerează că Moscova și Washingtonul nu au reușit până acum să depășească divergențele ridicate de președintele Vladimir Putin în urmă cu mai bine de două săptămâni, când acesta a spus că propunerile americane trebuie revizuite.

Aceste declarații vin în contextul în care președintele american Donald Trump pare din ce în ce mai nerăbdător, sugerând recent că Moscova tergiversează un acord mai amplu.

În ultimele zile, Trump a declarat că este „enervat” de Putin și a vorbit despre impunerea de sancțiuni asupra țărilor care cumpără petrol rusesc, dacă va considera că Moscova blochează un acord de pace cu Ucraina.

Riabkov, un specialist în relațiile ruso-americane, a spus însă că Moscova nu este încă în măsură să avanseze cu un acord.

„Luăm foarte în serios modelele și soluțiile propuse de americani, dar nu le putem accepta în forma lor actuală”, a fost citat Riabkov de presa de stat de la Moscova, în urma unui interviu acordat revistei ruse „Afaceri Internaționale”, publicat marți.

„Din câte vedem, în acest moment nu există loc în ele pentru principala noastră cerere, și anume soluționarea problemelor legate de cauzele profunde ale acestui conflict. Aceasta lipsește complet și trebuie corectată”, a mai spus oficialul rus.

Ce cere Putin pentru a opri războiul din Ucraina

Putin a afirmat că dorește ca Ucraina să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, ca Rusia să primească integral cele patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat încă din septembrie 2022 și ca dimensiunea armatei ucrainene să fie limitată. Kievul spune că aceste cereri echivalează cu o capitulare.

Întrebat despre cele mai recente declarații ale lui Trump privind dorința ca Putin să încheie un acord privind Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus marți reporterilor că Moscova „își continuă contactele cu partea americană”.

„Subiectul este foarte complex. Chestiunile pe care le discutăm, legate de soluționarea conflictului din Ucraina, sunt extrem de complicate. Acest lucru necesită eforturi suplimentare considerabile”, a adăugat el.

Înainte de weekend, Trump adoptase o poziție mai conciliantă față de Rusia, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul aliaților occidentali, în timp ce încerca să negocieze o încheiere a conflictului din Ucraina, aflat acum în al patrulea an.

Însă, în ultimele zile, pe fondul presiunilor din partea unor lideri europeni, precum președintele Finlandei, care l-au îndemnat să tragă Rusia la răspundere, Trump a adoptat un ton mai dur, potrivit Reuters.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
8.9 ° C
9.6 °
8.9 °
97 %
3.1kmh
100 %
mie
9 °
J
9 °
vin
16 °
S
16 °
D
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încerci cu frumosul inițial și dacă nu ține, mai adaugi ceva mai pe înțelesul celor cărora te adresezi.

EDITORIAL

Frământările sociale din ultima vreme nu sunt singulare în istoria recentă a românilor. De-a lungul ultimelor două secole, istoria a consemnat multe asemenea momente....

EPIGRAMA ZILEI

La acea vorbă străveche („Nu te culca pe-o ureche!”) Am o întrebare ... nouă: Se poate pe amândouă? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...