luni, martie 31, 2025
AcasăInternaționalLa trei ani după invazia Rusiei, o armată globală online luptă pentru...

La trei ani după invazia Rusiei, o armată globală online luptă pentru Ucraina

La mai bine de trei ani după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, un armistițiu de 30 de zile între cele două țări aflate în conflict ar putea fi iminent. Însă este nevoie de mult mai mult pentru a se ajunge la o pace justă și durabilă, scriu jurnaliștii de la The Conversation.

Războiul dintre Rusia și Ucraina este unul dintre cele mai vizibile, analizate și documentate conflicte din istoria omenirii. Începând cu noaptea de 24 februarie 2022, milioane de cetățeni ucraineni, militari, jurnaliști, oficiali și activiști ai societății civile au împărtășit mărturii directe, actualizări, comentarii și opinii despre război.

La nivel global, multe comunități online s-au mobilizat pentru a contracara propaganda rusă și a atrage atenția asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul Ucrainei.

Am studiat aceste comunități în ultimii trei ani, realizând ore întregi de interviuri cu membrii lor și observând activitatea acestora pe rețelele de socializare. Pentru a desfășura o mare parte din această cercetare și a intra în legătură cu membrii, a trebuit să ne alăturăm unora dintre aceste comunități – un lucru obișnuit pentru cercetătorii care lucrează în medii online.

Munca noastră dezvăluie o gamă variată de abilități și strategii pe care activiștii le folosesc în lupta online împotriva Rusiei. Mai pe larg, aceasta arată cum utilizatorii rețelelor sociale se pot mobiliza în timpul războiului și al altor crize internaționale și pot avea un impact concret în lumea reală.

Războiul de dezinformare al Rusiei

Invazia Ucrainei de către Rusia a fost însoțită de campanii de dezinformare și propagandă online. Scopul acestor campanii este de a semăna discordie, neîncredere și descurajare atât în rândul publicului ucrainean, cât și al celui internațional, prin prezentarea, de exemplu, a Ucrainei ca fiind un stat eșuat condus de naziști.

Ucraina a răspuns prin lansarea propriilor operațiuni informaționale pentru a contracara propaganda rusă, a cere ajutor din partea lumii și a menține securitatea operațiunilor sale de apărare.

În unele cazuri, platformele de socializare au sprijinit cauza rusă. În același timp, acestea au suprimat dovezi ale crimelor de război.

De exemplu, în primul an al invaziei ruse, organizații independente de jurnalism de investigație, precum Disclose, au documentat mii de crime de război comise de soldați ruși împotriva civililor ucraineni. Aceste crime au inclus asasinate, tortură, violență fizică și sexuală, relocări forțate, jafuri și distrugerea infrastructurii civile, precum școli și spitale.

O mare parte din acest conținut includea imagini grafice, violență și limbaj ofensator. Drept urmare, a fost eliminat permanent de pe platforme precum Instagram și YouTube.

Pe de altă parte, conținutul care conținea dezinformare a reușit să evite moderarea. De exemplu, o investigație realizată de BBC în 2023 a scos la iveală mii de conturi false pe TikTok, create ca parte a unei campanii de propagandă rusă care răspândea minciuni despre oficialii ucraineni.

Acest lucru a dus adesea la un mediu informațional distorsionat în mediul online. Dezinformarea rusă era vizibilă, în timp ce adevărata amploare a violenței rusești împotriva ucrainenilor era ascunsă.

Amplificarea vocilor ucrainene

În acest context, mii de utilizatori de internet au format comunități online pentru a sprijini creativ Ucraina fără a atrage atenția moderatorilor de conținut.

Acest fenomen nu este nou și nici unic pentru războiul din Ucraina. De exemplu, în 2019, TikToker-ul american Feroza Aziz a distribuit un tutorial de machiaj în care, subtil, a atras atenția asupra modului în care China tratează populația uigură – un subiect adesea cenzurat pe platforma deținută de chinezi.

Una dintre cele mai cunoscute și proeminente comunități online care a apărut după invazia Rusiei a fost North Atlantic Fella Organisation.

Aceasta a început în mai 2022, când un tânăr cu numele online Kama a combinat o memă de pe Reddit cu un câine Shiba Inu poreclit Cheems și o fotografie cu un tanc rusesc deteriorat. Imaginea era o celebrare a unei victorii ucrainene pe front și avea ca scop doar să ironizeze Rusia.

Însă, după ce Kama și-a schimbat poza de profil, tendința s-a răspândit rapid printre urmăritorii săi de pe X (fostul Twitter). Aceștia au format rapid un colectiv online dedicat luptei împotriva Rusiei în mediul digital. Membrii – cunoscuți ca „fellas” – din multe colțuri ale lumii au fost uniți prin ritualuri bazate pe meme-uri din cultura internetului și cultura pop.

Apeluri la acțiune

În numeroase postări similare de pe Facebook, X și TikTok, utilizatorii împărtășesc selfie-uri sau alte imagini pentru a obține vizibilitate mare, în timp ce lansează apeluri la acțiune către urmăritorii lor. În majoritatea cazurilor, aceste apeluri au scopul de a strânge fonduri pentru eforturi militare sau umanitare urgente în sprijinul Ucrainei.

O altă strategie frecventă este povestirea personală. Unii utilizatori relatează anecdote amuzante sau absurde din viața lor, încheind cu o solicitare de donații.

Aceste cereri au adesea un scop clar și un beneficiar precis. Sunt, de asemenea, frecvent sensibile la timp – de exemplu, pot viza achiziția unui anumit model de dronă pentru o anumită brigadă a armatei ucrainene, care urmează să fie livrată pe linia frontului în doar câteva zile.

Prin colaborări cu platforma oficială de strângere de fonduri a Ucrainei, North Atlantic Fella Organisation a adunat peste 700.000 de dolari SUA pentru apărarea Ucrainei.

Combaterea propagandei

Membrii organizației North Atlantic Fella Organisation încearcă, de asemenea, să combată propaganda și dezinformarea rusă.

În loc să intre în discuții oneste cu conturi foarte vizibile care răspândesc dezinformare (adesea controlate de guvernul rus), membrii încearcă să deturneze aceste campanii de dezinformare. Ei le evidențiază ridicolul răspunzând cu meme-uri și glume. Această practică este cunoscută sub numele de „shitposting”.

Persoanele care răspândesc dezinformare rusă se trezesc adesea deranjate de „haitele de câini-meme” care le invadează secțiunea de comentarii. Acest lucru a determinat unii utilizatori să reacționeze agresiv. La rândul lor, membrii North Atlantic Fella Organisation profită de aceste reacții pentru a-i raporta pentru încălcarea regulilor platformei X, ceea ce duce la suspendarea conturilor respective.

Totuși, începând cu sfârșitul anului 2022, membrii organizației intervievați ca parte a cercetării noastre au raportat o scădere a eficienței cu care platforma X reacționează la comportamentul problematic al utilizatorilor. Aceasta a coincis cu momentul în care miliardarul Elon Musk a cumpărat platforma de social media.

În ciuda acestui fapt, membrii continuă să se susțină reciproc și să dezvolte tactici jucăușe pentru a-și menține vizibilitatea pe platformă.

Se pare că războiul va continua și în mediul online atât timp cât Rusia își va desfășura războiul pe teritoriul Ucrainei.

Articolul original poate fi citit AICI.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.2 ° C
8.8 °
7.2 °
96 %
1.4kmh
100 %
lun
12 °
mar
15 °
mie
12 °
J
15 °
vin
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Știam că trebuie parcări mai multe, se pare că trebuie și mai mari.

EDITORIAL

În sfârșit, un film urmărit pe toată planeta și care stârnește valuri interminabile de comentarii, fiindcă ne privește pe toți, părinți, bunici și copii....

EPIGRAMA ZILEI

Adeseori, ea îi spunea: „Ești soare pentru mine, far...” Iar el pragmatic, răspundea: „Atunci tu ești panou solar!”   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...