Președintele Franței, Emmanuel Macron găzduiește o ședință de urgență care va reuni „principalele țări europene” la Paris, luni, pentru discuții despre „securitatea europeană”, a anunțat șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, citat Le Figaro.
Potrivit HotNews, reuniunea vine la mai puțin de o săptămână de când președintele american Donald Trump a avut o conversație telefonică cu Vladimir Putin despre încheierea războiului din Ucraina. Trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a șocat Europa spunând că aceasta nu va avea un loc la masa discuțiilor privind încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina.
„Președintele Republicii va reuni mâine principalele țări europene pentru discuții despre securitatea europeană”, a spus Jean-Noël Barrot la France Inter, fără a specifica participanții la această „întâlnire de lucru”.
Reuniunea are loc într-un context internațional tensionat, după ce, la Munchen, vicepreședintele american JD Vance a lansat critici dure la adresa Uniunii Europene, acuzând-o de nerespectarea „libertății de exprimare” și a subliniat că Statele Unite ar putea începe negocieri cu Rusia privind Ucraina, fără a mai include europenii.
Jean-Noël Barrot a respins acuzațiile legate de libertatea de exprimare, afirmând că Franța „nu are nicio lecție de învățat” și că nu se va lăsa intimidată. „Nu vom accepta ingerințe de niciun fel”, a subliniat el.
Cu o săptămână înainte de alegerile legislative din Germania, șeful diplomației franceze a catalogat „evident inacceptabile” comentariile lui JD Vance, care a criticat cordonul partidelor politice germane tradiționale împotriva partidului de extremă dreapta AfD. „Ne vom proteja democrația și dezbaterea publică, acestea sunt bunurile noastre cele mai prețioase, chiar dacă sunt fragile”, a asigurat Jean-Noël Barrot.
În ceea ce privește Ucraina, el a reiterat că „numai ucrainenii pot decide să înceteze lupta, iar noi îi vom sprijini atât timp cât nu au luat această decizie”. Ucrainenii „nu se vor opri niciodată până când nu vor fi siguri că pacea care li se oferă va fi durabilă” și până când nu vor avea o garanție de securitate.
„Cine va oferi aceste garanții? Europenii”, a repetat Jean-Noël Barrot, insistând că „da, europenii vor fi implicați într-un fel sau altul în discuțiile” pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Franța va găzdui un summit european despre Ucraina
Ministrul polonez al afacerilor externe, Radoslaw Sikorski, anunțase ieri că Franța vă găzdui un summit european despre Ucraina, luni, în contextul discuției pe care au purtat-o în mod direct președintele american Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a pune capăt războiului.
„Trebuie să ne arătăm puterea și unitatea”, a declarat Sikorski, sâmbătă, într-o postare pe X, confirmând participarea premierului polonez Donald Tusk la evenimentul de luni de la Paris.
Reprezentanții președintelui francez Emmanuel Macron au declarat în urmă cu o zi pentru AFP că între liderii europeni au loc „discuții despre o posibilă întâlnire informală”, dar nu au oferit o dată în acest sens și nici detalii despre lista participanților.
Cine participă
Downing Street a confirmat sâmbătă că a auzit despre întâlnirea propusă, iar oficialii au precizat că Starmer va participa şi va duce mesajele de la întâlnire la Washington săptămâna viitoare, când se va întâlni cu preşedintele Trump. Surse britanice au declarat că, în opinia lor, cei invitaţi la Paris de Macron ar fi secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi liderii Germaniei, Italiei, Regatului Unit şi Poloniei.
Cinci diplomați europeni au declarat că reuniunea ar include Franța, Marea Britanie, Germania, Polonia, Italia, Spania și Danemarca, care ar reprezenta țările baltice și scandinave.
„Acesta este un moment unic într-o generaţie pentru securitatea noastră naţională, în care ne confruntăm cu realitatea lumii de astăzi şi cu ameninţarea cu care ne confruntăm din partea Rusiei. Este clar că Europa trebuie să-şi asume un rol mai important în cadrul NATO, în timp ce lucrăm cu Statele Unite pentru a asigura viitorul Ucrainei şi pentru a face faţă ameninţării cu care ne confruntăm din partea Rusiei. Regatul Unit va depune eforturi pentru a se asigura că SUA şi Europa rămân unite. Nu putem permite ca diviziunile din cadrul alianţei să ne distragă atenţia de la inamicii externi cu care ne confruntăm”, a declarat Starmer.