vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăInternaționalSchimbări majore în rețelele sociale. Se dă liber la dezinformare

Schimbări majore în rețelele sociale. Se dă liber la dezinformare

Fondatorul Meta, Mark Zuckerberg, a anunțat că va renunța la funcția de factchecking (verificare a faptelor), va reduce cenzura și va recomanda mai mult conținut politic pe platformele sale, Facebook, Instagram și Threads, scrie The Guardian.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Meta, compania de care țin platformele Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunțat că-și va încheia programul de factchecking. Adică, Meta renunță la echipele terțe de moderatori care verificau veridicitatea postărilor și se va baza, în schimb, pe un sistem ca acela al X, fostul Twitter, de note comunitare, prin care utilizatorii pot comenta asupra neadevărurilor sau a faptelor prezentate eronat, scrie Europa Liberă. Astfel, compania lui Mark Zuckerberg va diminua drastic numărul angajaților responsabili cu verificarea manuală a postărilor evidențiate de filtre AI automate sau raportate inițial de utilizatori, potrivit site-ului zonait.ro.

Angajaţii Meta: ”Pare că le spunem oamenilor că informaţiile nu mai contează”

Angajaţii Meta şi-au exprimat nemulţumirea pe forumul intern al companiei după ce aceasta a anunţat că va pune capăt programului de verificare a informaţiilor realizat de terţi, cu doar două săptămâni înainte de inaugurarea preşedintelui ales Donald Trump, transmite CNBC, citat de News.ro.

”Pare că spunem oamenilor că informaţiile nu mai contează,” a scris un angajat. Alţii au avertizat că noile politici ar putea duce la o creştere a conţinutului rasist şi transfobic sau la răspândirea dezinformării. Nu toţi angajaţii au criticat decizia. Unii au lăudat-o, spunând că sistemul Community Notes este o reprezentare mai autentică a adevărului.

Recunoaştere a acuzaţiilor de cenzură

Oficial, decizia vine ca a o recunoaştere a acuzațiilor că Meta cenzurează prea mult din conținutul distribuit de utilizatori. Practic, este o măsură de reducere a costurilor, care mută responsabilitatea efortului de moderare în seama utilizatorilor, pe care tot Meta ar trebui să-i protejeze în fața dezinformărilor și manipulărilor organizate de actori statali, escrocherii și postări virale care încurajează la gesturi extreme.

Oricare ar fi motivația reală, CEO-ul Meta susține, într-un mesaj critic la adresa reglementărilor stricte anunțate pe teritoriul UE, că noua strategie “va reduce dramatic cenzura”. Același Zuckerberg dă asigurări și că “va colabora cu președintele Trump împotriva guvernelor care atacă companiile americane”, potrivit sursei citate.

Atac la presa tradiţională

În declarația sa, Zuckerberg a criticat insistent guvernele și presa tradițională, care, potrivit lui, se implică în cenzură.

„Guvernele și mass-media tradiționale au făcut presiuni pentru a cenzura din ce în ce mai mult. O mare parte din acest lucru este în mod clar politic, dar există, de asemenea, o mulțime de lucruri rele legitime acolo, droguri, terorism, exploatarea copiilor. Acestea sunt lucruri pe care le luăm foarte în serios și vreau să mă asigur că le tratăm cu responsabilitate”, a spus el.

„Așa că am construit o mulțime de sisteme complexe pentru a modera conținutul, dar problema cu sistemele complexe este că fac greșeli, chiar dacă cenzurează din greșeală doar 1% din postări, asta înseamnă milioane de oameni, și am ajuns într-un punct în care sunt prea multe greșeli și prea multă cenzură. Recentele alegeri par a fi, de asemenea, un punct de cotitură culturală către prioritizarea exprimării”, a subliniat el.

Mark Zuckerberg spune că vrea să restaureze libertatea de expresie

Doar că această abordare fără moderatori pare să ignore pericolul boților, deja extrem de activi pe platformele Meta și care ar putea folosi noile instrumente de raportare intenționate „pentru comunitate” cu scopul de a manipula vizibilitatea anumitor postări, anumite curente de opinie sau din contră, pentru a obține viralizarea anumitor postări favorabile unui anumit subiect de interes public, mai scrie zonait.ro.

Potrivit Wall Street Journal, citat de Europa Liberă, Mark Zuckerberg spune că vrea să restaureze libertatea de expresie și să se întoarcă la funcțiile de bază ale aplicațiilor. Miliardarul recunoaște că această mișcare va lăsa mai mult loc pentru conținut nociv pe cele mai utilizate platforme sociale din lume, punctează CNN.

În fond, decizia lui Zuckerberg vine după ce voci din dreapta americană au pus presiune pe Meta, spunând că-i cenzurează. Fondatorul Facebook argumentează că oamenii și companiile care se ocupau de factchecking erau prea partinici și că ar fi încălcat încrederea utilizatorilor.

„Zuck goes full Musk” – „Zuck o ia complet pe calea lui Musk”, scrie Politico. Între timp, pe X, miliardarul Elon Musk (susținător puternic al lui Trump și parte din noua administrație de la Casa Albă) își bagă nasul din ce în ce mai mult în politica europeană, scrie Wall Street Journal, citat de Europa Liberă.

Funcția Community Notes va fi lansată mai întâi în SUA „în următoarele două luni”, potrivit Meta, și va afișa o etichetă discretă, care indică faptul că există informații suplimentare disponibile pentru o postare controversată.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.5 ° C
10.6 °
10.5 °
59 %
2.4kmh
100 %
vin
13 °
sâm
5 °
Dum
4 °
lun
1 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E mașina de la serviciu, altfel nu avea curajul să lase așa ceva la geam.

EDITORIAL

Sfârșitul de an a venit cu vești proaste, dar care au cam fost trecute cu vederea de mass media, cât și de cei care...

EPIGRAMA ZILEI

M-a lăsat fără cuvinte Acest candidat: Nici n-a ajuns președinte Și s-a suspendat! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...