Libanul, Turcia şi Iranul au anunţat că revizuiesc imediat securitatea dispozitivelor de comunicaţii după exploziile care au făcut mii de victime.
Turcia îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii utilizate de forţele armate, în urma exploziilor unor astfel de echipamente în Liban, a declarat ieri agenţiei Reuters un oficial din Ministerul Apărării.
Pagere şi staţii portabile de emisie recepţie au explodat coordonat marţi, respectiv miercuri în sudul Libanului, provocând moartea a peste zeci de militanţi din gruparea şiită Hezbollah şi rănind câteva mii.
Oficialul turc a afirmat, sub rezerva anonimatului, că militarii turci folosesc exclusiv echipamente de comunicaţii din producţia internă, însă Ankara dispune de mecanisme suplimentare de control în caz că în achiziţiile de dispozitive sunt implicate terţe părţi.
„Atât din operaţiunile pe care le efectuăm, cât şi cu războiul în curs în Ucraina şi cu exemplul Libanului, măsurile sunt revizuite şi se dezvoltă noi măsuri, în cadrul lecţiilor învăţate după fiecare evoluţie”, a spus el, adăugând că în contextul incidentului din Liban Ministerul Sănătăţii de la Ankara aplică „examinările necesare”.
Ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat agenţiei de presă de stat Anadolu, preluată de Reuters, că pe agenda guvernului se află înfiinţarea unei organizaţii independente pentru securitatea informatică.
În cazul exploziilor de marţi, unele surse au susţinut că pagerele au fost detonate de la distanţă de israelieni, care amplasaseră din timp explozibili în 5.000 de astfel de dispozitive achiziţionate de Hezbollah, înainte ca acestea să ajungă în Liban, iar organizaţia islamistă a acuzat explicit Israelul, fără a prezenta dovezi.
Hezbollah, apropiată de Iran ca şi Hamas, sprijină organizaţia palestiniană aflată de aproape un an în război cu Israelul, în Fâşia Gaza. Luptătorii din Liban au lansat de multe ori în această perioadă rachete asupra teritoriului israelian.
Armata libaneză îşi distruge singură aparatele
Armata libaneză a anunţat ieri că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii „suspecte”, după sabotajul atribuit Israelului în care mii de pagere şi aparate walkie-talkie folosite de gruparea islamistă Hezbollah au explodat marţi şi miercuri, o altă măsură luată de autorităţile libaneze fiind interzicerea respectivelor dispozitive în avioanele civile care deservesc aeroportul din Beirut, transmit agenţiile AFP şi EFE.
Oficialii iranieni nu mai folosesc telefoane mobile
Autoritățile iraniene au fost instruite să stea departe de telefoanele lor mobile, a declarat un fost oficial superior al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), relatează The Telegraph.
Multor oficiali li s-a spus să își țină telefoanele mobile departe de ei, cu instrucțiuni de a le preda pentru testare înainte de a le utiliza din nou.
Temeri că orice poate exploda
Mai multe sisteme de energie solară au explodat în casele oamenilor din Liban, potrivit Agenției Naționale de Știri, rănind cel puțin o fată în orașul al-Zahrani, în sudul Libanului.
Imagini cu panouri solare explodate, cititoare de amprente digitale și alte dispozitive au circulat pe rețelele de socializare, deși nu a fost clar dacă acestea au explodat de la sine sau erau pur și simplu lângă walkie-talkie-uri care au explodat.
Walkie-talkie-urile au explodat miercuri în suburbiile sudice ale Beirutului, unde aveau loc funeraliile membrilor Hezbollah uciși cu o zi înainte în urma exploziei pagerelor folosite.
Bilanţul oficial este dramatic
Bilanțul exploziilor dispozitivelor de transmisie aparținând mișcării islamiste libaneze Hezbollah din ultimele zile a crescut la 37 de morți și 2.931 de răniți, a anunțat ieri ministrul libanez al sănătății, Firass Abiad, citat de agenția AFP.
Ministrul a precizat că 12 persoane au fost ucise în primul val de explozii ale beeper-urilor de marți și 25 în al doilea val de explozii ale walkie-talkie-urilor de miercuri. Bilanțul anterior era de 20 de morți.
Guvernul israelian nu a comentat incidentul, în condițiile în care oficiali libanezi și numeroase surse apropiate serviciilor de securitate au arătat cu degetul spre Israel.
Hezbollah a tras miercuri seară aproximativ douăzeci de proiectile spre Israel, dintre care majoritatea au fost interceptate, a declarat armata israeliană.
În replică, aviația și artileria israeliană au bombardat în cursul nopții mai multe poziții ale mișcării șiite pro-iraniene în jumătate de duzină de localități din sudul Libanului, a adăugat armata.
Potrivit canalului de televiziune al Hezbollah, Al Manar, bombardamentele au fost reluate joi la prânz în zona de frontieră.
Numărul victimelor ar putea creşte
Foarte multe persoane rănite sunt în stare gravă. Numeroşi răniţi şi-au pierdut vederea ori au rămas fără degete.
Deşi atacurile au vizat gruparea pro-iraniană Hezbollah, victimele nu provin doar din rândurile acesteia, ea confirmând miercuri 20 de decese printre membrii săi. Detonarea dispozitivelor walkie-talkie a cauzat mai mulţi morţi decât în primul atac cu explozia pagerelor, întrucât aceste aparate sunt mai mari decât pagerele şi prin urmare în ele a putut fi introdus mai mult exploziv, a explicat ministrul libanez al sănătăţii, Firass Abiad.
„Unităţi specializate ale armatei au început detonarea aparatelor de comunicaţie şi pagere suspecte în diferite zone, prin urmare atenţionează cetăţenii să se îndepărteze de locurile exploziilor şi să informeze asupra oricărui aparat sau obiect suspect”, a anunţat armata libaneză.
De asemenea, Autoritatea Aeronautică Civilă libaneză (LCAA) a anunţat interzicerea transportului de pagere sau aparate walkie-talkie la bordul avioanelor care decolează sau aterizează la Beirut, măsură ce rămâne în vigoare „până la noi ordine”. Aparatele de acest fel descoperite la controlul de securitate vor fi confiscate, adaugă autoritatea.
Israelul a anunţat ieri lovituri aeriene asupra unor ţinte ale Hezbollah în sudul Libanului, fără a comenta ceva despre detonarea aparatelor de comunicaţii, operaţiune care conform multor comentatori poartă amprenta serviciului secret israelian Mossad.
Cum a fost posibil atacul
Firma BAC Consulting, cu sediul în Ungaria, a fost analizată după ce o firmă taiwaneză, Gold Apollo, a acuzat-o că a fabricat pagerele care au explodat marți în Liban, relatează Sky News.
Directorul executiv al BAC a negat acuzațiile, dar acum New York Times scrie că a fost o societate fantomă israeliană.
Aceasta a fost una dintre cele cel puțin trei societăți fantomă create pentru a masca identitatea ofițerilor de informații israelieni care au creat pagerele, a precizat ziarul american, citând trei ofițeri de informații informați cu privire la operațiune.
BAC a acceptat clienți obișnuiți, precum și Hezbollah, dar pagerele grupului au fost produse separat, conținând baterii cu explozibil PETN, au declarat ofițerii.
Israelul declanșa apoi pagerele cu un mesaj în arabă care părea să provină de la conducerea superioară a Hezbollah.
Producția a fost intensificată după ce Hezbollah a scăpat de telefoanele sale mobile, când liderul grupării teroriste a avertizat că Israelul le folosește pentru a aduna informații despre mișcările membrilor săi.
Într-adevăr, cei trei oficiali ai serviciilor de informații au declarat pentru NYT că Israelul a investit milioane de euro în dezvoltarea unei tehnologii de piratare a acestora.